Rolada ze schabu z pieczarkami zawinięta w boczek
Mięsne zawijańce wyglądają bardzo pysznie i tak też smakują - przekonajcie się sami, próbując roladek ze schabu zawiniętych w boczek! Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Schab umyć, osuszyć i przeciąć poziomo na 2 części - powstaną 2 rolady. Każdy z płatów przeciąć wzdłuż nie docinając jednak do końca tak, aby powstała kieszeń. Jeżeli kawałki są grube, można je trochę rozbić.
Przepis
Mięso, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Oczyścić pieczarki, pokroić je w plastry i dodać do cebuli, posolić. Zredukować płyn.
Przepis
Dodać sól, pieprz do smaku, wymieszać.Przygotowana wcześniej mięso rozłożyć, wyłożyć na nie farsz, pokruszyć ser i zwinąć w roladę. Roladę owinąć plastrami boczku. Obwiązać sznurkiem wędliniarskim, aby się nie rozpadła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około godziny.