Trwa ładowanie...
dtq7jdv
dtq7jdv

Rolada ze schabu z pieczarkami zawinięta w boczek

Przepis

Mięsne zawijańce wyglądają bardzo pysznie i tak też smakują - przekonajcie się sami, próbując roladek ze schabu zawiniętych w boczek! Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
dtq7jdv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Rolada ze schabu z pieczarkami zawinięta w boczek
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 dag pieczarek
  • 150 g gorgonzoli
  • 2 nieduże cebule
  • 30 dag boczku w plastrach
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tymiamek KAMIS
  • pieprz czarny ziarnisty KAMIS
  • sól
Przepis

Schab umyć, osuszyć i przeciąć poziomo na 2 części - powstaną 2 rolady. Każdy z płatów przeciąć wzdłuż nie docinając jednak do końca tak, aby powstała kieszeń. Jeżeli kawałki są grube, można je trochę rozbić.

Mięso, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Oczyścić pieczarki, pokroić je w plastry i dodać do cebuli, posolić. Zredukować płyn.

Dodać sól, pieprz do smaku, wymieszać.Przygotowana wcześniej mięso rozłożyć, wyłożyć na nie farsz, pokruszyć ser i zwinąć w roladę. Roladę owinąć plastrami boczku. Obwiązać sznurkiem wędliniarskim, aby się nie rozpadła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około godziny.

Przepis dodał użytkownik vollard

Rolada ze schabu z pieczarkami zawinięta w boczek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dtq7jdv
dtq7jdv
dtq7jdv

dtq7jdv
dtq7jdv
dtq7jdv