Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś
Idealne danie dla fanów mięsa. Przygotowanie jest wyjątkowo proste.
Potrójnie mięsa rolada to doskonały pomysł na sycący obiad, a jednocześnie zagospodarowanie resztek z lodówki. Aromatycznie pachnie i możemy do niej wykorzystać różne dodatki np. suszone pomidory, oliwki lub szpinak. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc to sprytny sposób na obiad lub kolację dla kilku osób. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Składniki na roladę (4-6 porcji):
500 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
szczypta cynamonu do smaku
chilli do smaku
6-8 plastrów sera żółtego
2 łyżki musztardy z pomarańczami
140 g kiełbasy chorizo
kilkanaście plastrów wędzonego bekonu
kilkanaście goździków
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz chilli. Rozłóż ok. 1,5 cm warstwę mięsa na rozwiniętą folię aluminiową, ładnie wyrównując brzegi (pozostaw około 2 cm luzu po bokach, aby masa nie wypadała poza powierzchnię folii). Na mięsie (bliżej boku, od którego będziesz zaczynać zawijanie rolady) ułóż rządek plastrów sera (u mnie wyszło na szerokość 3 plastry, więc kolejne trzy ułożyłam na poprzednich). Ser posmaruj musztardą. Chorizo pokrój w ćwiartki, podsmaż je na suchej patelni (tłuszcz wytopi się z kiełbasy), a następnie w miarę równomiernie rozłóż je na całej powierzchni sera i reszty mięsa. Teraz zawiń roladę rozpoczynając od boku bliżej siebie (na którym też ułożyłeś warstwę sera). Ułóż roladę tak, aby zwinięty brzeg był na samym spodzie. Obłóż roladę plastrami bekonu i wbij goździki wzdłuż długości. Owiń całość w folię aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40 minut.
Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com