WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś

Idealne danie dla fanów mięsa. Przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Potrójnie mięsa rolada to doskonały pomysł na sycący obiad, a jednocześnie zagospodarowanie resztek z lodówki. Aromatycznie pachnie i możemy do niej wykorzystać różne dodatki np. suszone pomidory, oliwki lub szpinak. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc to sprytny sposób na obiad lub kolację dla kilku osób. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki na roladę (4-6 porcji):

500 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
szczypta cynamonu do smaku
chilli do smaku
6-8 plastrów sera żółtego
2 łyżki musztardy z pomarańczami
140 g kiełbasy chorizo
kilkanaście plastrów wędzonego bekonu
kilkanaście goździków

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz chilli. Rozłóż ok. 1,5 cm warstwę mięsa na rozwiniętą folię aluminiową, ładnie wyrównując brzegi (pozostaw około 2 cm luzu po bokach, aby masa nie wypadała poza powierzchnię folii). Na mięsie (bliżej boku, od którego będziesz zaczynać zawijanie rolady) ułóż rządek plastrów sera (u mnie wyszło na szerokość 3 plastry, więc kolejne trzy ułożyłam na poprzednich). Ser posmaruj musztardą. Chorizo pokrój w ćwiartki, podsmaż je na suchej patelni (tłuszcz wytopi się z kiełbasy), a następnie w miarę równomiernie rozłóż je na całej powierzchni sera i reszty mięsa. Teraz zawiń roladę rozpoczynając od boku bliżej siebie (na którym też ułożyłeś warstwę sera). Ułóż roladę tak, aby zwinięty brzeg był na samym spodzie. Obłóż roladę plastrami bekonu i wbij goździki wzdłuż długości. Owiń całość w folię aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40 minut.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯