Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś

Idealne danie dla fanów mięsa. Przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Potrójnie mięsa rolada to doskonały pomysł na sycący obiad, a jednocześnie zagospodarowanie resztek z lodówki. Aromatycznie pachnie i możemy do niej wykorzystać różne dodatki np. suszone pomidory, oliwki lub szpinak. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc to sprytny sposób na obiad lub kolację dla kilku osób. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki na roladę (4-6 porcji):

500 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
szczypta cynamonu do smaku
chilli do smaku
6-8 plastrów sera żółtego
2 łyżki musztardy z pomarańczami
140 g kiełbasy chorizo
kilkanaście plastrów wędzonego bekonu
kilkanaście goździków

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz chilli. Rozłóż ok. 1,5 cm warstwę mięsa na rozwiniętą folię aluminiową, ładnie wyrównując brzegi (pozostaw około 2 cm luzu po bokach, aby masa nie wypadała poza powierzchnię folii). Na mięsie (bliżej boku, od którego będziesz zaczynać zawijanie rolady) ułóż rządek plastrów sera (u mnie wyszło na szerokość 3 plastry, więc kolejne trzy ułożyłam na poprzednich). Ser posmaruj musztardą. Chorizo pokrój w ćwiartki, podsmaż je na suchej patelni (tłuszcz wytopi się z kiełbasy), a następnie w miarę równomiernie rozłóż je na całej powierzchni sera i reszty mięsa. Teraz zawiń roladę rozpoczynając od boku bliżej siebie (na którym też ułożyłeś warstwę sera). Ułóż roladę tak, aby zwinięty brzeg był na samym spodzie. Obłóż roladę plastrami bekonu i wbij goździki wzdłuż długości. Owiń całość w folię aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40 minut.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach