Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś

Idealne danie dla fanów mięsa. Przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Potrójnie mięsa rolada to doskonały pomysł na sycący obiad, a jednocześnie zagospodarowanie resztek z lodówki. Aromatycznie pachnie i możemy do niej wykorzystać różne dodatki np. suszone pomidory, oliwki lub szpinak. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc to sprytny sposób na obiad lub kolację dla kilku osób. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki na roladę (4-6 porcji):

500 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
szczypta cynamonu do smaku
chilli do smaku
6-8 plastrów sera żółtego
2 łyżki musztardy z pomarańczami
140 g kiełbasy chorizo
kilkanaście plastrów wędzonego bekonu
kilkanaście goździków

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz chilli. Rozłóż ok. 1,5 cm warstwę mięsa na rozwiniętą folię aluminiową, ładnie wyrównując brzegi (pozostaw około 2 cm luzu po bokach, aby masa nie wypadała poza powierzchnię folii). Na mięsie (bliżej boku, od którego będziesz zaczynać zawijanie rolady) ułóż rządek plastrów sera (u mnie wyszło na szerokość 3 plastry, więc kolejne trzy ułożyłam na poprzednich). Ser posmaruj musztardą. Chorizo pokrój w ćwiartki, podsmaż je na suchej patelni (tłuszcz wytopi się z kiełbasy), a następnie w miarę równomiernie rozłóż je na całej powierzchni sera i reszty mięsa. Teraz zawiń roladę rozpoczynając od boku bliżej siebie (na którym też ułożyłeś warstwę sera). Ułóż roladę tak, aby zwinięty brzeg był na samym spodzie. Obłóż roladę plastrami bekonu i wbij goździki wzdłuż długości. Owiń całość w folię aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40 minut.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw