Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś

Idealne danie dla fanów mięsa. Przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Rolada mięsna z chorizo i boczkiem #przepisnadziś
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Potrójnie mięsa rolada to doskonały pomysł na sycący obiad, a jednocześnie zagospodarowanie resztek z lodówki. Aromatycznie pachnie i możemy do niej wykorzystać różne dodatki np. suszone pomidory, oliwki lub szpinak. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc to sprytny sposób na obiad lub kolację dla kilku osób. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki na roladę (4-6 porcji):

500 g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
szczypta cynamonu do smaku
chilli do smaku
6-8 plastrów sera żółtego
2 łyżki musztardy z pomarańczami
140 g kiełbasy chorizo
kilkanaście plastrów wędzonego bekonu
kilkanaście goździków

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz chilli. Rozłóż ok. 1,5 cm warstwę mięsa na rozwiniętą folię aluminiową, ładnie wyrównując brzegi (pozostaw około 2 cm luzu po bokach, aby masa nie wypadała poza powierzchnię folii). Na mięsie (bliżej boku, od którego będziesz zaczynać zawijanie rolady) ułóż rządek plastrów sera (u mnie wyszło na szerokość 3 plastry, więc kolejne trzy ułożyłam na poprzednich). Ser posmaruj musztardą. Chorizo pokrój w ćwiartki, podsmaż je na suchej patelni (tłuszcz wytopi się z kiełbasy), a następnie w miarę równomiernie rozłóż je na całej powierzchni sera i reszty mięsa. Teraz zawiń roladę rozpoczynając od boku bliżej siebie (na którym też ułożyłeś warstwę sera). Ułóż roladę tak, aby zwinięty brzeg był na samym spodzie. Obłóż roladę plastrami bekonu i wbij goździki wzdłuż długości. Owiń całość w folię aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40 minut.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy