WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem tuż przed spotkaniem z Zełenskim

Rolada z truskawkami

Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" jest bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. W dodatku pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" jest bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. W dodatku pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
500 g umytych truskawek
250 g serka mascarpone
50 g śmietanki 30 proc.
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

  1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
  2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).
  3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut (termoobieg 160 stopni C).
  5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).
  6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.
  7. Z ostygniętego biszkoptu zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wielu wyrzuca do kosza, a ja zalewam wrzątkiem i piję jak herbatę. Czyści jelita ze złogów
Wielu wyrzuca do kosza, a ja zalewam wrzątkiem i piję jak herbatę. Czyści jelita ze złogów
Regeneruje wątrobę, chroni przed cukrzycą. Pij szklankę dziennie przez dwa tygodnie
Regeneruje wątrobę, chroni przed cukrzycą. Pij szklankę dziennie przez dwa tygodnie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Bez wyrzeczeń i skrupulatnego liczenia kalorii. Trzymaj się tych zasad, a szybko wskoczysz w mniejszy rozmiar
Bez wyrzeczeń i skrupulatnego liczenia kalorii. Trzymaj się tych zasad, a szybko wskoczysz w mniejszy rozmiar
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯