Rolada ze szpinaku z łososiem

Rolada ze szpinaku z łososiem to - tuż obok ciasta zielony mech - idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Rolada ze szpinaku z łososiem to - tuż obok ciasta zielony mech - idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", jest prosta w przygotowaniu, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Szczególnie z dodatkiem białego wina. Poza tym zawiera sporo cennych wartości odżywczych za sprawą wyjątkowo zdrowych składników, więc jej kawałek (lub dwa) każdemu wyjdzie na zdrowie. Rolada doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia dla rodziny lub znajomych.

Składniki na roladę ze szpinaku:

450 g szpinaku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny do smaku
sól morska do smaku
4 jajka

Dodatkowo:
300 g serka kremowego
150 g wędzonego łososia
zioła prowansalskie lub inne przyprawy z kuchni włoskiej

Umyty i osuszony szpinak dokładnie rozdrobnij przy pomocy blendera. Podduś go z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu oraz soli do czasu, aż jego soki odparują. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy szpinak całkowicie przestygnie, wmieszaj do niego (np. przy pomocy szpatułki) żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do szpinaku i delikatnie wymieszaj tak, aby konsystencja była jednolita. Gotową masę przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasto przewróć na drugą stronę i pozostaw w ostygnięcia.

Kiedy upieczone ciasto przestygnie, posmaruj je równomiernie serkiem, rozłóż na całej jego powierzchni plasterki łososia, obsyp przyprawą, zwiń w roladę i włóż na noc do lodówki, aby zastygła.

Sugestie autorki: do masy szpinakowej możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Nie ma potrzeby dodawania mąki do masy ze szpinaku - będzie łatwiej i szybciej. Możesz również użyć mrożonego szpinaku (tego rozdrobnionego). Możesz użyć dowolnego serka kremowego/kanapkowego. Jeśli chodzi o łososia to wykorzystaj tego w plastrach lub sałatkowego (mniejsze ścinki). Do wersji light użyj serka z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej inspirujących przepisów na: www.justmydelicious.com.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw