Rolada ze szpinaku z łososiem

Rolada ze szpinaku z łososiem to - tuż obok ciasta zielony mech - idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Rolada ze szpinaku z łososiem to - tuż obok ciasta zielony mech - idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", jest prosta w przygotowaniu, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Szczególnie z dodatkiem białego wina. Poza tym zawiera sporo cennych wartości odżywczych za sprawą wyjątkowo zdrowych składników, więc jej kawałek (lub dwa) każdemu wyjdzie na zdrowie. Rolada doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia dla rodziny lub znajomych.

Składniki na roladę ze szpinaku:

450 g szpinaku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny do smaku
sól morska do smaku
4 jajka

Dodatkowo:
300 g serka kremowego
150 g wędzonego łososia
zioła prowansalskie lub inne przyprawy z kuchni włoskiej

Umyty i osuszony szpinak dokładnie rozdrobnij przy pomocy blendera. Podduś go z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu oraz soli do czasu, aż jego soki odparują. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy szpinak całkowicie przestygnie, wmieszaj do niego (np. przy pomocy szpatułki) żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do szpinaku i delikatnie wymieszaj tak, aby konsystencja była jednolita. Gotową masę przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasto przewróć na drugą stronę i pozostaw w ostygnięcia.

Kiedy upieczone ciasto przestygnie, posmaruj je równomiernie serkiem, rozłóż na całej jego powierzchni plasterki łososia, obsyp przyprawą, zwiń w roladę i włóż na noc do lodówki, aby zastygła.

Sugestie autorki: do masy szpinakowej możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Nie ma potrzeby dodawania mąki do masy ze szpinaku - będzie łatwiej i szybciej. Możesz również użyć mrożonego szpinaku (tego rozdrobnionego). Możesz użyć dowolnego serka kremowego/kanapkowego. Jeśli chodzi o łososia to wykorzystaj tego w plastrach lub sałatkowego (mniejsze ścinki). Do wersji light użyj serka z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej inspirujących przepisów na: www.justmydelicious.com.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥