Najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem. Babciny trik

Placki ziemniaczane świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Chrupiące, złociste z wierzchu i puszyste w środku. Palce lizać! Poznaj kilka babcinych sztuczek, by wyszły idealne.

Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Kiedy przygotowujemy placki, masa ziemniaczana zaczyna ciemnieć. Jest to naturalny proces, jednak możemy go uniknąć. Jeśli jednak nie mamy dostępu do ziemniaków ekologicznych i jesteśmy zmuszeni użyć "sklepowych" i nie chcemy, aby masa ziemniaczana ściemniała, są na to dwa sposoby. Po wyrobieniu masy posypujemy ją z wierzchu odrobiną mąki pszennej, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce albo dolewamy do masy odrobinę mleka lub śmietany.

Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. Najpierw musimy mocno rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową, z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlewamy dobrej jakości olej rzepakowy lub z pestek winogron. Czekamy, aż osiągnie on wysoką temperaturę i dopiero wtedy wylewamy masę ziemniaczaną.

Nie przewracamy ich non stop. Najpierw smażymy z jednej strony i dopiero kiedy jest odpowiednio zarumieniona i chrupiąca, przekręcamy na drugą. Należy pamiętać, że placki podajemy zaraz po smażeniu, nie odgrzewamy ich ani nie kładziemy jeden na drugim, ponieważ zrobią się gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.

Placki ziemniaczane możemy jeść zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem. Pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli. Doskonale smakują też na słono. Możemy podawać je z gulaszem, z sosem wiejskim, z sosem grzybowym czy pieczarkowym, z łososiem i sosem koperkowym, z oscypkiem i żurawiną, a na słodko - ze śmietaną i cukrem albo z musem jabłkowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne