Najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem. Babciny trik

Placki ziemniaczane świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Chrupiące, złociste z wierzchu i puszyste w środku. Palce lizać! Poznaj kilka babcinych sztuczek, by wyszły idealne.

Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Kiedy przygotowujemy placki, masa ziemniaczana zaczyna ciemnieć. Jest to naturalny proces, jednak możemy go uniknąć. Jeśli jednak nie mamy dostępu do ziemniaków ekologicznych i jesteśmy zmuszeni użyć "sklepowych" i nie chcemy, aby masa ziemniaczana ściemniała, są na to dwa sposoby. Po wyrobieniu masy posypujemy ją z wierzchu odrobiną mąki pszennej, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce albo dolewamy do masy odrobinę mleka lub śmietany.

Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. Najpierw musimy mocno rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową, z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlewamy dobrej jakości olej rzepakowy lub z pestek winogron. Czekamy, aż osiągnie on wysoką temperaturę i dopiero wtedy wylewamy masę ziemniaczaną.

Nie przewracamy ich non stop. Najpierw smażymy z jednej strony i dopiero kiedy jest odpowiednio zarumieniona i chrupiąca, przekręcamy na drugą. Należy pamiętać, że placki podajemy zaraz po smażeniu, nie odgrzewamy ich ani nie kładziemy jeden na drugim, ponieważ zrobią się gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.

Placki ziemniaczane możemy jeść zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem. Pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli. Doskonale smakują też na słono. Możemy podawać je z gulaszem, z sosem wiejskim, z sosem grzybowym czy pieczarkowym, z łososiem i sosem koperkowym, z oscypkiem i żurawiną, a na słodko - ze śmietaną i cukrem albo z musem jabłkowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności