Rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane. Takich nie próbowałeś
Nikt chyba nie potrafi się oprzeć chrupiącym i rumianym plackom ziemniaczanym. Jednak tarcie surowych ziemniaków nie jest zbyt przyjemnym zajęciem. Jeśli więc kochacie placki ziemniaczane, ale nie lubicie się przemęczać mamy dla was rewolucyjny przepis. Genialne placki z gotowanych ziemniaków! Smakują bajecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 650 g ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany
- olej do smażenia
- sól
Przepis
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić.
- Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, śmietanę utrzeć z żółtkami, dodać drożdże, ziemniaki, wymieszać, przyprawić solą do smaku.
- Ubić pianę z białek, wykładać ją porcjami na ciasto i przesypując mąką wymieszać.
- Kłaść łyżką niezbyt grube placki na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano z obu stron.
- Podawać posypane cukrem lub na słono ze śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl