Trwa ładowanie...
du3ypp7

Ravioli ze szpinakiem i ricottą (Schlützkrapfen)

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
du3ypp7
Składniki
  • Ciasto:
    • 400 g żytniej mąki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • letnia woda, jeśli potrzeba
    • Nadzienie:
  • 100 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, szczypiorek
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 2 łyżki stołowe parmezanu
  • 1 ugotowany ziemniak
Przepis

Zagnieć mąkę, jaja, sól i olej na gładkie ciasto. Jeśli potrzebujesz, dolej ciepłej wody. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj (np. szklanką) okręgi. Przygotuj nadzienie: wymieszaj ugotowany, posiekany szpinak z serem ricotta, rozgniecionym ziemniakiem, parmezanem, szczypiorkiem i ziołami. Kółka z ciasta wypełnij nadzieniem i zlep razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Gotuj we wrzątku i serwuj z masłem i parmezanem.

Przepis poleca Tyrolskie specjały

du3ypp7

Podziel się opinią

Share
du3ypp7
du3ypp7
du3ypp7
Więcej tematów
du3ypp7