Trwa ładowanie...
dlyto9j
24-03-2014 13:55

Ravioli ze szpinakiem i ricottą (Schlützkrapfen)

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
dlyto9j
Składniki
  • Ciasto:
    • 400 g żytniej mąki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • letnia woda, jeśli potrzeba
    • Nadzienie:
  • 100 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, szczypiorek
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 2 łyżki stołowe parmezanu
  • 1 ugotowany ziemniak
Przepis

Zagnieć mąkę, jaja, sól i olej na gładkie ciasto. Jeśli potrzebujesz, dolej ciepłej wody. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj (np. szklanką) okręgi. Przygotuj nadzienie: wymieszaj ugotowany, posiekany szpinak z serem ricotta, rozgniecionym ziemniakiem, parmezanem, szczypiorkiem i ziołami. Kółka z ciasta wypełnij nadzieniem i zlep razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Gotuj we wrzątku i serwuj z masłem i parmezanem.

Przepis poleca Tyrolskie specjały

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlyto9j
dlyto9j
dlyto9j
Więcej tematów
dlyto9j