Ratatouille - francuskie danie prosto z bajki

Każda kuchnia świata ma własne, czołowe danie jednogarnkowe. Nie inaczej jest z kuchnią francuską. Wśród najpopularniejszych specjałów znad Sekwany, czyli ślimaków z pietruszkowym pesto, zupy cebulowa zapiekana z serem czy cremu brulee, bez dwóch zdań warto docenić ratatouille. Proste połączenie warzyw i aromatycznych dań potrafi naprawdę zaskoczyć, o czym przekonał się m.in. Anton Ego - surowy krytyk kulinarny z filmu animowanego "Ratatuj".

Ratatouille - francuska zapiekanka warzywana
Źródło zdjęć: © 123RF

Ratatouille - co to jest?

Przyjmuje się, że ratatouille pochodzi z prostej kuchni z rejonu Prowansji. Historia kolorowego połączenia bakłażana, cukinii i pomidorów jest jednak bardziej zawiła. Pierwsze wzmianki o warzywnym gulaszu z dodatkiem tymianku dotyczą rejonów północnych Włoch, które obecnie należą do Francji. W obszernej książce kucharskiej "Kuchnia Prowansji" wydanej przez J. B. Reboul pod koniec 1900 roku, wśród 1100 tradycyjnych potraw prowansalskich ratatouille nie został bowiem wymieniony. Mimo podobieństwa pod względem doborów składników i formy podania, "ratatuj" popularnością przebija włoską peperonatę, hiszpańskie pisto, briam z Grecji czy węgierskie leczo.

Obraz
© Getty Images

Wersja klasyczna to po prostu pokrojone w większą kostkę cukinie, pomidory i bakłażany. Jest to bezmięsna wersja ragoût, czyli kawałków produktów duszonych w wywarze, doprawionych świeżymi ziołami. Warzywa do ratatouille najpierw są obsmażane w sporej ilości oliwy, a następnie przekładane do garnka do podduszenia wraz z ziołami. Tak przygotowane doskonale smakują solo, ale sprawdzą się też jako dodatek do pieczonej jagnięciny.

Ratatouille jak z filmu - przepis

Nieco bardziej elegancką wersję możemy oglądać w filmie animowanym "Ratatuj", gdzie szczur o imieniu Remy, wzorując się na swoim kulinarnym guru i właścicielu restauracji Gusteau, bardzo chciał zostać profesjonalnym kucharzem. Gryzoń w czapce szefa kuchni zamiast kroić i mieszać warzywa, poszatkował je w cienkie plasterki, ułożył na aromatycznym, pomidorowym sosie (piperadzie) i zapiekł z dodatkiem ziół oraz małej ilości oliwy.

Nie jest to jednak pomysł twórców bajki o kochającym gotować zwierzaku, a danie francuskiego szefa kuchni Michela Guérarda "Confit Byaldi", który inspirował się tureckim daniem narodowym - "Imam bayaldi". Potrawę tę zaadaptował też słynny amerykański restaurator i kucharz Thomas Keller.

Propozycję tę warto odtworzyć w domu i zaserwować bliskim sycący obiad. Być może tak jak Anton Ego odkryjemy w nim beztroskie chwile i smaki dzieciństwa.

Obraz
© Getty Images

*Ratatouille jak z filmu - składniki: *

  • 2 cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 5 średnich pomidorów,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • listki z 2 gałązek tymianku,
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

*Pomidorowa piperada: *

  • 2 słodkie papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry,
  • listki z 1 gałązki tymianku,
  • mała szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Paprykę podpiec, a następnie z przestudzonej ściągnąć skórkę.

2. Drobno pokrojoną dodać do zeszklonej, posiekanej cebulki. Po chwili dodać pomidory i tymianek.

3. Dusić do miękkości na wolnym ogniu, raz po raz mieszać, delikatnie rozdzierając drewnianą łyżką masę.

4. W tym czasie pokroić w plasterki cukinie, bakłażany i pomidory (bakłażany posypać solą, a następnie zdjąć nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego).

4. Piperadę przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na niej ułożyć naprzemiennie warzywa, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Przykryć folią aluminiową.

5. Całość piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 140 stopni C, 30 minut przed końcem zdjąć folię.

mp/WP Kuchnia

Obraz
© (fot. 123RF)
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟