WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Ratatouille - francuskie danie prosto z bajki

Każda kuchnia świata ma własne, czołowe danie jednogarnkowe. Nie inaczej jest z kuchnią francuską. Wśród najpopularniejszych specjałów znad Sekwany, czyli ślimaków z pietruszkowym pesto, zupy cebulowa zapiekana z serem czy cremu brulee, bez dwóch zdań warto docenić ratatouille. Proste połączenie warzyw i aromatycznych dań potrafi naprawdę zaskoczyć, o czym przekonał się m.in. Anton Ego - surowy krytyk kulinarny z filmu animowanego "Ratatuj".

Ratatouille - francuska zapiekanka warzywana
Źródło zdjęć: © 123RF

Ratatouille - co to jest?

Przyjmuje się, że ratatouille pochodzi z prostej kuchni z rejonu Prowansji. Historia kolorowego połączenia bakłażana, cukinii i pomidorów jest jednak bardziej zawiła. Pierwsze wzmianki o warzywnym gulaszu z dodatkiem tymianku dotyczą rejonów północnych Włoch, które obecnie należą do Francji. W obszernej książce kucharskiej "Kuchnia Prowansji" wydanej przez J. B. Reboul pod koniec 1900 roku, wśród 1100 tradycyjnych potraw prowansalskich ratatouille nie został bowiem wymieniony. Mimo podobieństwa pod względem doborów składników i formy podania, "ratatuj" popularnością przebija włoską peperonatę, hiszpańskie pisto, briam z Grecji czy węgierskie leczo.

Obraz
© Getty Images

Wersja klasyczna to po prostu pokrojone w większą kostkę cukinie, pomidory i bakłażany. Jest to bezmięsna wersja ragoût, czyli kawałków produktów duszonych w wywarze, doprawionych świeżymi ziołami. Warzywa do ratatouille najpierw są obsmażane w sporej ilości oliwy, a następnie przekładane do garnka do podduszenia wraz z ziołami. Tak przygotowane doskonale smakują solo, ale sprawdzą się też jako dodatek do pieczonej jagnięciny.

Ratatouille jak z filmu - przepis

Nieco bardziej elegancką wersję możemy oglądać w filmie animowanym "Ratatuj", gdzie szczur o imieniu Remy, wzorując się na swoim kulinarnym guru i właścicielu restauracji Gusteau, bardzo chciał zostać profesjonalnym kucharzem. Gryzoń w czapce szefa kuchni zamiast kroić i mieszać warzywa, poszatkował je w cienkie plasterki, ułożył na aromatycznym, pomidorowym sosie (piperadzie) i zapiekł z dodatkiem ziół oraz małej ilości oliwy.

Nie jest to jednak pomysł twórców bajki o kochającym gotować zwierzaku, a danie francuskiego szefa kuchni Michela Guérarda "Confit Byaldi", który inspirował się tureckim daniem narodowym - "Imam bayaldi". Potrawę tę zaadaptował też słynny amerykański restaurator i kucharz Thomas Keller.

Propozycję tę warto odtworzyć w domu i zaserwować bliskim sycący obiad. Być może tak jak Anton Ego odkryjemy w nim beztroskie chwile i smaki dzieciństwa.

Obraz
© Getty Images

*Ratatouille jak z filmu - składniki: *

  • 2 cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 5 średnich pomidorów,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • listki z 2 gałązek tymianku,
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

*Pomidorowa piperada: *

  • 2 słodkie papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry,
  • listki z 1 gałązki tymianku,
  • mała szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Paprykę podpiec, a następnie z przestudzonej ściągnąć skórkę.

2. Drobno pokrojoną dodać do zeszklonej, posiekanej cebulki. Po chwili dodać pomidory i tymianek.

3. Dusić do miękkości na wolnym ogniu, raz po raz mieszać, delikatnie rozdzierając drewnianą łyżką masę.

4. W tym czasie pokroić w plasterki cukinie, bakłażany i pomidory (bakłażany posypać solą, a następnie zdjąć nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego).

4. Piperadę przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na niej ułożyć naprzemiennie warzywa, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Przykryć folią aluminiową.

5. Całość piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 140 stopni C, 30 minut przed końcem zdjąć folię.

mp/WP Kuchnia

Obraz
© (fot. 123RF)

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia