Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów

Wielu z nas nie lubi podrobów, bo przecież tak naprawdę są to wnętrzności zwierząt. Jednak ci, którzy lubią jeść i gotować wiedzą, że z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale również bardzo eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów i wypróbujmy je w kuchni. Może pomogą w tym nasze przepisy?

PodrobyPodroby to smaczny i wartościowy składnik diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska
32

Wątróbka z jabłkiem

Dobrze przyrządzona wątroba wieprzowa może być prawdziwym delikatesem. Pamiętajmy tylko o tym, by nie smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Potrzebujemy: kawałek wątroby, dwa jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy kilka minut w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i podajemy od razu.

Szaszłyki z serc

Serca drobiowe to dość trudny w obróbce produkt. Wykorzystać je w kuchni możemy na wiele sposobów. Oto przepis na szaszłyki, do którego potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy resztki żyłek i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy pod grillem w piekarniku nie dłużej niż cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Duszone żołądki

Z żołądków możemy zrobić wiele różnych dań. My proponujemy ich duszenie. Składniki: Kilogram oczyszczonych dokładnie żołądków drobiowych, marchewka, pietruszka, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietana, natka pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Ozory z chrzanem

To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej jest pracochłonne, ale warte tego, by poświęcić na jego przygotowanie czas. Potrzebujemy: ozór wołowy, bulion warzywny, słodką śmietanę, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ziemniakami.

Cynaderki z koperkiem

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe lub baranie są wykorzystywane w kuchni rzadko, bo nie każdy lubi ich smak i zapach. A wystarczy odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Zacznijmy właśnie od przygotowania: nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy nerki do wody. Wodę odlewamy kilka razy. Teraz nerki zalewamy wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie