Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów

Wielu z nas nie lubi podrobów, bo przecież tak naprawdę są to wnętrzności zwierząt. Jednak ci, którzy lubią jeść i gotować wiedzą, że z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale również bardzo eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów i wypróbujmy je w kuchni. Może pomogą w tym nasze przepisy?

PodrobyPodroby to smaczny i wartościowy składnik diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska

Wątróbka z jabłkiem

Dobrze przyrządzona wątroba wieprzowa może być prawdziwym delikatesem. Pamiętajmy tylko o tym, by nie smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Potrzebujemy: kawałek wątroby, dwa jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy kilka minut w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i podajemy od razu.

Szaszłyki z serc

Serca drobiowe to dość trudny w obróbce produkt. Wykorzystać je w kuchni możemy na wiele sposobów. Oto przepis na szaszłyki, do którego potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy resztki żyłek i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy pod grillem w piekarniku nie dłużej niż cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Duszone żołądki

Z żołądków możemy zrobić wiele różnych dań. My proponujemy ich duszenie. Składniki: Kilogram oczyszczonych dokładnie żołądków drobiowych, marchewka, pietruszka, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietana, natka pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Ozory z chrzanem

To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej jest pracochłonne, ale warte tego, by poświęcić na jego przygotowanie czas. Potrzebujemy: ozór wołowy, bulion warzywny, słodką śmietanę, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ziemniakami.

Cynaderki z koperkiem

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe lub baranie są wykorzystywane w kuchni rzadko, bo nie każdy lubi ich smak i zapach. A wystarczy odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Zacznijmy właśnie od przygotowania: nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy nerki do wody. Wodę odlewamy kilka razy. Teraz nerki zalewamy wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości