WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów

Wielu z nas nie lubi podrobów, bo przecież tak naprawdę są to wnętrzności zwierząt. Jednak ci, którzy lubią jeść i gotować wiedzą, że z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale również bardzo eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów i wypróbujmy je w kuchni. Może pomogą w tym nasze przepisy?

PodrobyPodroby to smaczny i wartościowy składnik diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska

Wątróbka z jabłkiem

Dobrze przyrządzona wątroba wieprzowa może być prawdziwym delikatesem. Pamiętajmy tylko o tym, by nie smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Potrzebujemy: kawałek wątroby, dwa jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy kilka minut w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i podajemy od razu.

Szaszłyki z serc

Serca drobiowe to dość trudny w obróbce produkt. Wykorzystać je w kuchni możemy na wiele sposobów. Oto przepis na szaszłyki, do którego potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy resztki żyłek i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy pod grillem w piekarniku nie dłużej niż cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Duszone żołądki

Z żołądków możemy zrobić wiele różnych dań. My proponujemy ich duszenie. Składniki: Kilogram oczyszczonych dokładnie żołądków drobiowych, marchewka, pietruszka, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietana, natka pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Ozory z chrzanem

To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej jest pracochłonne, ale warte tego, by poświęcić na jego przygotowanie czas. Potrzebujemy: ozór wołowy, bulion warzywny, słodką śmietanę, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ziemniakami.

Cynaderki z koperkiem

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe lub baranie są wykorzystywane w kuchni rzadko, bo nie każdy lubi ich smak i zapach. A wystarczy odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Zacznijmy właśnie od przygotowania: nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy nerki do wody. Wodę odlewamy kilka razy. Teraz nerki zalewamy wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀