WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów

Wielu z nas nie lubi podrobów, bo przecież tak naprawdę są to wnętrzności zwierząt. Jednak ci, którzy lubią jeść i gotować wiedzą, że z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale również bardzo eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów i wypróbujmy je w kuchni. Może pomogą w tym nasze przepisy?

PodrobyPodroby to smaczny i wartościowy składnik diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska

Wątróbka z jabłkiem

Dobrze przyrządzona wątroba wieprzowa może być prawdziwym delikatesem. Pamiętajmy tylko o tym, by nie smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Potrzebujemy: kawałek wątroby, dwa jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy kilka minut w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i podajemy od razu.

Szaszłyki z serc

Serca drobiowe to dość trudny w obróbce produkt. Wykorzystać je w kuchni możemy na wiele sposobów. Oto przepis na szaszłyki, do którego potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy resztki żyłek i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy pod grillem w piekarniku nie dłużej niż cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Duszone żołądki

Z żołądków możemy zrobić wiele różnych dań. My proponujemy ich duszenie. Składniki: Kilogram oczyszczonych dokładnie żołądków drobiowych, marchewka, pietruszka, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietana, natka pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Ozory z chrzanem

To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej jest pracochłonne, ale warte tego, by poświęcić na jego przygotowanie czas. Potrzebujemy: ozór wołowy, bulion warzywny, słodką śmietanę, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ziemniakami.

Cynaderki z koperkiem

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe lub baranie są wykorzystywane w kuchni rzadko, bo nie każdy lubi ich smak i zapach. A wystarczy odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Zacznijmy właśnie od przygotowania: nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy nerki do wody. Wodę odlewamy kilka razy. Teraz nerki zalewamy wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki