Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów

Wielu z nas nie lubi podrobów, bo przecież tak naprawdę są to wnętrzności zwierząt. Jednak ci, którzy lubią jeść i gotować wiedzą, że z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale również bardzo eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów i wypróbujmy je w kuchni. Może pomogą w tym nasze przepisy?

PodrobyPodroby to smaczny i wartościowy składnik diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska

Wątróbka z jabłkiem

Dobrze przyrządzona wątroba wieprzowa może być prawdziwym delikatesem. Pamiętajmy tylko o tym, by nie smażyć jej zbyt długo, bo będzie twarda. Potrzebujemy: kawałek wątroby, dwa jabłka, masło, mleko, majeranek, sól i pieprz. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wątrobę moczymy kilka minut w mleku, odsączamy i osuszamy. Kroimy ją w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy wątróbkę, zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy jabłka. Wrzucamy ponownie wątróbkę, podgrzewamy chwilę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i podajemy od razu.

Szaszłyki z serc

Serca drobiowe to dość trudny w obróbce produkt. Wykorzystać je w kuchni możemy na wiele sposobów. Oto przepis na szaszłyki, do którego potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone serca, sól i pieprz oraz bambusowe patyczki. Z serc usuwamy resztki żyłek i kroimy je wzdłuż na pół. Nabijamy dość luźno na patyczki, posypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki układamy na kratce i pieczemy pod grillem w piekarniku nie dłużej niż cztery minuty. Nie będą wtedy krwiste, ale soczyste i miękkie.

Duszone żołądki

Z żołądków możemy zrobić wiele różnych dań. My proponujemy ich duszenie. Składniki: Kilogram oczyszczonych dokładnie żołądków drobiowych, marchewka, pietruszka, seler, por, olej, bulion drobiowy, śmietana, natka pietruszki, sól i pieprz. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy żołądki, po kilku minutach dorzucamy warzywa, smażymy chwilę i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Ozory z chrzanem

To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej jest pracochłonne, ale warte tego, by poświęcić na jego przygotowanie czas. Potrzebujemy: ozór wołowy, bulion warzywny, słodką śmietanę, tarty chrzan, sól i pieprz. Ozór myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do mniejszego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i śmietanę, dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ziemniakami.

Cynaderki z koperkiem

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe lub baranie są wykorzystywane w kuchni rzadko, bo nie każdy lubi ich smak i zapach. A wystarczy odpowiednio je przygotować i będą naprawdę smaczne. Zacznijmy właśnie od przygotowania: nerki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wszystkie białe części i wkładamy nerki do wody. Wodę odlewamy kilka razy. Teraz nerki zalewamy wrzątkiem, gotujemy, odlewamy wrzątek i gotujemy znów. Ugotowane nerki kroimy na plasterki, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny