Puszyste i delikatne. Najlepszy sposób na pankejki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Szybko i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Pulchne placuszki z dodatkiem maślanki to jedno z najpopularniejszych amerykańskich śniadań. Podane z syropem klonowym lub miodem i sezonowymi owocami, będą sycącym posiłkiem o poranku. Jak je przygotować?

/ 5Śniadanie w amerykańskim stylu

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania klasycznych pankejków potrzebujesz kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swoje kuchni lub pobliskim sklepie. Najważniejsza jest maślanka (750 ml). Do tego 60 ml oleju, 550 g mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

/ 5Odrobina szaleństwa

Obraz
© 123RF.COM

Podstawowy przepis można podkręcić, dodając do ciasta kakao, mus z dyni, tarte buraki, borówki, banany, wanilię czy cynamon. W ubiegłym roku głośno było o aferze szpinakowej.Chelsea Clinton pochwaliła się w mediah społecznościowych zdjęciem swoich nalesników. Dodała do nich zdrowy szpinak. Komentarze były jednoznacznie. Większość internautów sugerowała, że to kulinarna profanacja i w głowie im się nie mieści, kto może coś takiego zjeść. Oprócz wymownych memów i grafik nie zabrakło sugestii, że zarówno szpinak, jak i naleśniki są pyszne, ale nigdy zmiksowane.

/ 5Nie używaj miksera

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy w jednej dużej misce i wymieszamy. Nie musimy robić tego dokładnie, gdyż powstałe grudki mogą pozostać. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni, dzięki czemu będą ładnie przyrumienione. Kiedy na powierzchni zaczną robić się pęcherzyki, przerzucamy naleśniki na drugą stronę. Smażymy do chwili, aż uzyskamy złoty kolor.

/ 5Z czym podawać?

Obraz
© 123RF.COM

Pankejki podajemy ułożone w stosik, z kawałkiem masła i polane syropem klonowym. Amerykanie jedzą je również ze smażonym bekonem. Syrop klonowy można zastąpić miodem. Do tego orzechy i świeże owoce – borówki, truskawki, maliny, banany. W wersji na bogato możemy też dodać nutellę, masło orzechowe, bitą śmietanę, a nawet lody.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają