Szybko i smacznie
Pulchne placuszki z dodatkiem maślanki to jedno z najpopularniejszych amerykańskich śniadań. Podane z syropem klonowym lub miodem i sezonowymi owocami, będą sycącym posiłkiem o poranku. Jak je przygotować?
Śniadanie w amerykańskim stylu
Do przygotowania klasycznych pankejków potrzebujesz kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swoje kuchni lub pobliskim sklepie. Najważniejsza jest maślanka (750 ml). Do tego 60 ml oleju, 550 g mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Odrobina szaleństwa
Podstawowy przepis można podkręcić, dodając do ciasta kakao, mus z dyni, tarte buraki, borówki, banany, wanilię czy cynamon. W ubiegłym roku głośno było o aferze szpinakowej.Chelsea Clinton pochwaliła się w mediah społecznościowych zdjęciem swoich nalesników. Dodała do nich zdrowy szpinak. Komentarze były jednoznacznie. Większość internautów sugerowała, że to kulinarna profanacja i w głowie im się nie mieści, kto może coś takiego zjeść. Oprócz wymownych memów i grafik nie zabrakło sugestii, że zarówno szpinak, jak i naleśniki są pyszne, ale nigdy zmiksowane.
Nie używaj miksera
Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy w jednej dużej misce i wymieszamy. Nie musimy robić tego dokładnie, gdyż powstałe grudki mogą pozostać. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni, dzięki czemu będą ładnie przyrumienione. Kiedy na powierzchni zaczną robić się pęcherzyki, przerzucamy naleśniki na drugą stronę. Smażymy do chwili, aż uzyskamy złoty kolor.
Z czym podawać?
Pankejki podajemy ułożone w stosik, z kawałkiem masła i polane syropem klonowym. Amerykanie jedzą je również ze smażonym bekonem. Syrop klonowy można zastąpić miodem. Do tego orzechy i świeże owoce – borówki, truskawki, maliny, banany. W wersji na bogato możemy też dodać nutellę, masło orzechowe, bitą śmietanę, a nawet lody.