Przyprawy i suszone grzyby. Warto zrobić je samodzielnie
Ciepłe noce i przelotne deszcze to znak, że w lasach niedługo zacznie roić się od grzybów. Jednocześnie drzewa w sadach i krzewy w ogródku wprost uginają się od owoców i warzyw. To doskonały czas na uruchomienie suszarki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Jeśli nie masz specjalnego urządzenia, a suszenie w piekarniku czy na grzejniku nigdy ci nie wychodziło, warto postawić na rozwiązanie, które gwarantuje stuprocentową skuteczność. W suszarce możesz umieścić niemal wszystko – grzyby, warzywa, owoce, a nawet mięso.
Szybkie suszenie to podstawa
Największą zaletą suszenia w profesjonalnej suszarce jest przede wszystkim szybkość. Z jednej strony nie tracisz cennego czasu, z drugiej masz pewność, że produkty umieszczone na grzejniku nie zaczną po prostu gnić. Zamiast wieszać grzyby na sznurku i wkładać je do piekarnika, lepiej będzie zainwestować w suszarkę z dużą ilością nakładanych tacek. Dzięki niej w kilka godzin ususzysz tyle grzybów, że starczy ci na cały rok. Zanim jednak podejmiesz decyzję o zakupie, warto zwrócić uwagę na kilka detali, które są niezwykle ważne przy zakupie.
Sam proces suszenia zależy od odpowiedniej, stałej temperatury i obiegu powietrza. Dlatego suszenie w piekarniku może powodować pewne problemy – zamknięty obieg powietrza wymaga włączenia termoobiegu, uchylenia drzwiczek kuchenki i regularnego pilnowania, czy grzyby się nie przypalają pod wpływem zbyt wysokiej temperatury – to może całkowicie zniszczyć ich smak.
Tymczasem wybierając suszarkę do owoców, nie musisz martwić się tym, co dzieje się pod przykryciem, możesz swobodnie zająć się innymi obowiązkami i po odmierzonym czasie wyłączyć suszarkę bez ryzyka, że proces się nie uda.
Przyjmuje się, że aby suszarka spełniła swoje zadanie, powinna mieć moc powyżej 300 W. Suszarka o odpowiednio wysokiej mocy szybko rozgrzeje się do wymaganej temperatury, nadmuch bez problemu rozprowadzi gorące powietrze po wszystkich tackach. Każda z nich wyposażona jest w drobne dziurki, które zapewniają, że powietrze dostaje się do produktów od każdej strony i zmniejsza ryzyko przywarcia.
Zwróć uwagę również na wielkość urządzenia. Różnica cenowa może być naprawdę minimalna, a w zamian za kilkanaście bądź kilkadziesiąt złotych więcej możesz zyskać dodatkowy poziom do suszenia lub większe tacki, które pozwolą na wysuszenie mnóstwa produktów za jednym zamachem.
Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w kilkustopniową regulację temperatury i prędkości nawiewu, które pozwolą dostosować pracę urządzenia do wielkości i rodzaju przygotowywanej żywności. Dzięki temu urządzenie będzie pracować najefektywniej. Dodatkowym atutem jest system chroniący przed przegrzaniem, dzięki któremu możesz mieć pewność, że sprzęt będzie działać przez długi czas.
Grzyby, mięso, a nawet przyprawy
Choć najczęściej sięgamy po suszarkę do owoców jesienią, w porze wysypu grzybów, to będziemy z niej korzystać przez cały rok. Chodzi tu nie tylko o suszenie owoców do porannej owsianki czy zimowych kompotów, ale również mniej oczywiste zastosowania. Włożysz do niej na przykład włoszczyznę z domowego ogródka, którą po ususzeniu i sproszkowaniu zamienisz w domową mieszankę doskonałą do przyprawiania zup i sosów.
Suszarka do warzyw to również doskonały sposób na ususzenie mięsa. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na aromatyczne marynaty, które zapewnią suszonym kawałkom specyficzny, niepodrabialny smak. Zwolennicy kuchni bezmięsnej mogą wykorzystać suszarkę do przygotowania sycących batoników ze zmielonych owoców. Wystarczy zmiksować ulubione owoce na gładką masę, uformować z nich podłużne paski, umieścić na papierze do suszenia i włączyć – po jakimś czasie zyskasz przepyszne batoniki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.