Przyprawy i suszone grzyby. Warto zrobić je samodzielnie

Ciepłe noce i przelotne deszcze to znak, że w lasach niedługo zacznie roić się od grzybów. Jednocześnie drzewa w sadach i krzewy w ogródku wprost uginają się od owoców i warzyw. To doskonały czas na uruchomienie suszarki.

suszarkaSuszarka przyda się nie tylko jesienią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli nie masz specjalnego urządzenia, a suszenie w piekarniku czy na grzejniku nigdy ci nie wychodziło, warto postawić na rozwiązanie, które gwarantuje stuprocentową skuteczność. W suszarce możesz umieścić niemal wszystko – grzyby, warzywa, owoce, a nawet mięso.

Szybkie suszenie to podstawa

Największą zaletą suszenia w profesjonalnej suszarce jest przede wszystkim szybkość. Z jednej strony nie tracisz cennego czasu, z drugiej masz pewność, że produkty umieszczone na grzejniku nie zaczną po prostu gnić. Zamiast wieszać grzyby na sznurku i wkładać je do piekarnika, lepiej będzie zainwestować w suszarkę z dużą ilością nakładanych tacek. Dzięki niej w kilka godzin ususzysz tyle grzybów, że starczy ci na cały rok. Zanim jednak podejmiesz decyzję o zakupie, warto zwrócić uwagę na kilka detali, które są niezwykle ważne przy zakupie.

Sam proces suszenia zależy od odpowiedniej, stałej temperatury i obiegu powietrza. Dlatego suszenie w piekarniku może powodować pewne problemy – zamknięty obieg powietrza wymaga włączenia termoobiegu, uchylenia drzwiczek kuchenki i regularnego pilnowania, czy grzyby się nie przypalają pod wpływem zbyt wysokiej temperatury – to może całkowicie zniszczyć ich smak.

Tymczasem wybierając suszarkę do owoców, nie musisz martwić się tym, co dzieje się pod przykryciem, możesz swobodnie zająć się innymi obowiązkami i po odmierzonym czasie wyłączyć suszarkę bez ryzyka, że proces się nie uda.

Przyjmuje się, że aby suszarka spełniła swoje zadanie, powinna mieć moc powyżej 300 W. Suszarka o odpowiednio wysokiej mocy szybko rozgrzeje się do wymaganej temperatury, nadmuch bez problemu rozprowadzi gorące powietrze po wszystkich tackach. Każda z nich wyposażona jest w drobne dziurki, które zapewniają, że powietrze dostaje się do produktów od każdej strony i zmniejsza ryzyko przywarcia.

Zwróć uwagę również na wielkość urządzenia. Różnica cenowa może być naprawdę minimalna, a w zamian za kilkanaście bądź kilkadziesiąt złotych więcej możesz zyskać dodatkowy poziom do suszenia lub większe tacki, które pozwolą na wysuszenie mnóstwa produktów za jednym zamachem.

suszarka
Suszone owoce to doskonały dodatek do napojów i kompotów © Adobe Stock

Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w kilkustopniową regulację temperatury i prędkości nawiewu, które pozwolą dostosować pracę urządzenia do wielkości i rodzaju przygotowywanej żywności. Dzięki temu urządzenie będzie pracować najefektywniej. Dodatkowym atutem jest system chroniący przed przegrzaniem, dzięki któremu możesz mieć pewność, że sprzęt będzie działać przez długi czas.

Grzyby, mięso, a nawet przyprawy

Choć najczęściej sięgamy po suszarkę do owoców jesienią, w porze wysypu grzybów, to będziemy z niej korzystać przez cały rok. Chodzi tu nie tylko o suszenie owoców do porannej owsianki czy zimowych kompotów, ale również mniej oczywiste zastosowania. Włożysz do niej na przykład włoszczyznę z domowego ogródka, którą po ususzeniu i sproszkowaniu zamienisz w domową mieszankę doskonałą do przyprawiania zup i sosów.

Suszarka do warzyw to również doskonały sposób na ususzenie mięsa. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na aromatyczne marynaty, które zapewnią suszonym kawałkom specyficzny, niepodrabialny smak. Zwolennicy kuchni bezmięsnej mogą wykorzystać suszarkę do przygotowania sycących batoników ze zmielonych owoców. Wystarczy zmiksować ulubione owoce na gładką masę, uformować z nich podłużne paski, umieścić na papierze do suszenia i włączyć – po jakimś czasie zyskasz przepyszne batoniki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne