Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustki

Jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki o 19 proc.- informuje serwis "BBC News /Health".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Badania dotyczące wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko raka trzustki przeprowadzili naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet. Jak wynika z analizy 11 prac dotyczących 6643 pacjentów, dodatkowe dzienne spożycie każdych 50 gramów bekonu czy kiełbasy (50 gramów waży typowa kiełbaska) zwiększa ryzyko zachorowania o 19 proc.

Biorąc pod uwagę rzadkie występowanie tego nowotworu to nadal niewiele. Znacznie poważniejszy wpływ wywiera palenie tytoniu. Rak trzustki dotyka jednego na 77 mężczyzn i jednej na 79 kobiet.

Jest wyjątkowo trudnym do leczenia nowotworem. Długo nie daje żadnych objawów, a kiedy te się pojawiają, na skuteczne leczenie jest za późno. Ostatnio naukowcy z University of California odkryli, że w jego wcześniejszym rozpoznaniu może pomóc badanie śliny.
World Cancer Research Fund stoi na stanowisku, że kancerogenne działanie przetworzonego mięsa może mieć związek z otyłością.

Wcześniejsze badania wykazały, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Dlatego w roku 2011 brytyjski rząd zalecił, aby nie jeść więcej niż 70 gramów takiego mięsa w ciągu doby. Podstawą takiej decyzji był m.in. raport The World Cancer Research Fund, która zleca ograniczanie spożycia mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin takich jak szynka, salami i parówki.

Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem należy spożywać nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo (ważące tyle po obróbce cieplnej, co odpowiada około 750 g mięsa surowego). Nie ma przy tym znaczenia czy jest to czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), czy też jagnięcina.

Do mięsa przetworzonego, którego najlepiej w ogóle nie jeść, zalicza przede wszystkim wędliny, a także czerwone mięso, które jest wędzone i zawiera substancje konserwujące. Tu znajdziemy m.in. popularne hamburgery, ale za "przetworzone" nie jest uznawane mięso solone lub jedynie zamrożone. Fundacja odradza też spożywanie parówek, nawet tych, które nie są wytwarzane z czerwonego mięsa.

pmw/ula/(PAP)

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟