Trwa ładowanie...

Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustki

Jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki o 19 proc.- informuje serwis "BBC News /Health".

Przetworzone mięso sprzyja rakowi trzustkiŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d3rz3wj
d3rz3wj

Badania dotyczące wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko raka trzustki przeprowadzili naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet. Jak wynika z analizy 11 prac dotyczących 6643 pacjentów, dodatkowe dzienne spożycie każdych 50 gramów bekonu czy kiełbasy (50 gramów waży typowa kiełbaska) zwiększa ryzyko zachorowania o 19 proc.

Biorąc pod uwagę rzadkie występowanie tego nowotworu to nadal niewiele. Znacznie poważniejszy wpływ wywiera palenie tytoniu. Rak trzustki dotyka jednego na 77 mężczyzn i jednej na 79 kobiet.

Jest wyjątkowo trudnym do leczenia nowotworem. Długo nie daje żadnych objawów, a kiedy te się pojawiają, na skuteczne leczenie jest za późno. Ostatnio naukowcy z University of California odkryli, że w jego wcześniejszym rozpoznaniu może pomóc badanie śliny.
World Cancer Research Fund stoi na stanowisku, że kancerogenne działanie przetworzonego mięsa może mieć związek z otyłością.

Wcześniejsze badania wykazały, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Dlatego w roku 2011 brytyjski rząd zalecił, aby nie jeść więcej niż 70 gramów takiego mięsa w ciągu doby. Podstawą takiej decyzji był m.in. raport The World Cancer Research Fund, która zleca ograniczanie spożycia mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin takich jak szynka, salami i parówki.

d3rz3wj

Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem należy spożywać nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo (ważące tyle po obróbce cieplnej, co odpowiada około 750 g mięsa surowego). Nie ma przy tym znaczenia czy jest to czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), czy też jagnięcina.

Do mięsa przetworzonego, którego najlepiej w ogóle nie jeść, zalicza przede wszystkim wędliny, a także czerwone mięso, które jest wędzone i zawiera substancje konserwujące. Tu znajdziemy m.in. popularne hamburgery, ale za "przetworzone" nie jest uznawane mięso solone lub jedynie zamrożone. Fundacja odradza też spożywanie parówek, nawet tych, które nie są wytwarzane z czerwonego mięsa.

pmw/ula/(PAP)

Polecamy również:

Czym można zastąpić sól?

d3rz3wj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rz3wj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj