Przepisy z wykorzystaniem zsiadłego mleka
Kwaśne mleko to przysmak, który dawniej kojarzony był tylko z mieszkańcami wsi. Mleko wydojone od krowy należało odstawić, by się zsiadło. Potem jadło się je z młodymi ziemniakami lub wykorzystywano do robienia twarogu czy racuchów. Teraz przysmak ten można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. I bardzo dobrze! Zsiadłe mleko jest zdrowe i smaczne, a do tego można z niego zrobić różne pyszności. Poznajcie przepisy na najsmaczniejsze dania z kwaśnego mleka.
Twaróg – jak samodzielnie zrobić?
Domowy twaróg jest aromatyczny i bardzo smaczny. Ten kupowany stanowi jedynie namiastkę takiego prawdziwego samodzielnie przygotowanego twarogu. A w jaki sposób najprościej go zrobić?
Potrzebujemy 2 litrów zsiadłego mleka. Przekładamy je do garnka i zaczynamy wolno podgrzewać. Staramy się nie zagotować mleka. Jego temperatura optymalnie powinna wynosić 38 stopni. Mleko delikatnie mieszamy i przez 30 minut do godziny staramy się utrzymać w równej temperaturze. W czasie podgrzewania z mleka zacznie oddzielać się skrzep od serwatki. Następnie mleko studzimy przez 2-3 godziny. Wszystko przekładamy na gęste sitko lub w chustę serowarską (sprawdzi się również tetrowa pielucha). Zostawiamy do ocieknięcia. Powstaje delikatny twaróg, który można dowolnie przyrządzić na słodko lub wytrawnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle
Naleśniki na zsiadłym mleku
Składniki:
- 1 szkl. zsiadłego mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru pudru,
- ½ szkl. wody,
- 1 szkl. mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju, olej do smażenia.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy jajka ze zsiadłym mlekiem. Dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy do czasu ich połączenia się. Odstawiamy na pół godziny.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy po dnie patelni.
- Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z twarożkiem, dżemem albo z innymi dowolnymi dodatkami.
Sos sałatkowy na zsiadłym mleku
Składniki:
- 5 łyżek zsiadłego mleka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 cebula, garść szczypiorku,
- sól czosnkowa,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i szczypior siekamy drobno. Wszystko łączymy razem ze zsiadłym mlekiem i śmietaną.
- Sos będzie pasował np. do grillowanych mięs.
Racuszki na zsiadłym mleku
Składniki:
- 500 ml zsiadłego mleka,
- 350 g mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 jajka,
- 50 g cukru pudru, olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zsiadłe mleko mieszamy z jajkami i przesianą mąką. Masa powinna być gładka. Dodajemy cukier i sodę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać do niego 2 łyżki mąki.
- Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron na rumiany kolor.
- Podajemy same, z cukrem pudrem, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Makaron z sosem ze zsiadłego mleka
Składniki:
- 100-120 g makaronu,
- 300 g brokułów,
- ½ cebuli,
- 2-3 łyżki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 3-4 jajka,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g zsiadłego mleka,
- 80 ml śmietany – najlepiej 18 proc.
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5-7 minut. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą.
- W wodzie po makaronie lub brokule gotujemy jajka na półmiękko lub twardo – wedle uznania. Po ugotowaniu również zalewamy je zimną wodą.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju na patelni. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną, dodajemy do niego podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Makaron mieszamy z sosem i podajemy z brokułami oraz ugotowanymi jajkami.