Trwa ładowanie...
d2dorrx

Przepis na wielkanocny żur w chlebie. Smakuje wyśmienicie

Przepis

Wielkanocny żurek tradycyjnie podajemy w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy i jajka. Żurek musimy solidnie doprawić majerankiem i czosnkiem, wtedy smakuje najlepiej. Jak przygotować wielkanocny żur w chlebie? Najlepszy i sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.

2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Przepis na wielkanocny żur w chlebie. Smakuje wyśmienicie
123RF
Składniki
  • 4 kiełbasy białe
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
Przepis
  • Kiełbasy podsmażamy z cebulką i czosnkiem na oliwie, zalewamy je wodą i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Kiedy woda się zagotuje, dodajemy zakwas oraz przyprawy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godz.
  • Podajemy z majerankiem i jajkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na wielkanocny żur w chlebie. Smakuje wyśmienicie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2dorrx

Podziel się opinią

1
Share
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
Więcej tematów
d2dorrx