Przepis na pączki wegańskie
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
• o,5 kg mąki pszennej tortowej
• ½ kostki drożdży
• 250 ml mleka roślinnego
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki spirytusu
• olej
• marmolada różana
Przepis
Do szklanki mleka roślinnego dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki tortowej i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na pół godziny. Następnie w misce połącz masę z mąką, 80 ml oleju oraz cukrem pudrem i spirytusem. Ciasto delikatnie wymieszaj i ugniataj przez 15 minut, aby powstała jednolita masa, którą należy pozostawić na 1 godzinę, aby urosła.
Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj na blacie posypanym mąką na grubość około 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wykrój w cieście kółka i poczekaj kolejne 30 minut, aż wyrosną. Następnie w garnku podgrzej ½ litra oleju do wysokiej temperatury i smaż pączki na średnim ogniu przez około 5 minut i przekładaj na papierowy ręcznik.