Przekąski poprawiające metabolizm
Wiele diet opiera się na tym, by jak najbardziej zwiększać metabolizm. Tłuszcz przestaje się odkładać, przemiana materii przyspiesza i czujemy się lżej i zdrowiej. Tempo przemiany materii jest dla każdego człowieka różne, ale w pewnym stopniu możemy na nie wpływać. I to nie tylko ćwicząc, ale również jedząc odpowiednie produkty. Prezentujemy 10 przekąsek, które możemy jeść nie tylko bez stresu, że przytyjemy, ale z apetytem, bo przyspieszają one nasz metabolizm.
Poczuj się lekko
Wiele diet opiera się na tym, aby podkręcić pracę układu trawienia. Tłuszcz przestaje się odkładać, przemiana materii przyspiesza i czujemy się lżej i zdrowiej. Tempo tych procesów jest dla każdego człowieka różne, ale w pewnym stopniu możemy na nie wpływać. I to nie tylko ćwicząc, ale również jedząc odpowiednie produkty. Prezentujemy 10 przekąsek, które możemy jeść nie tylko bez stresu, że przytyjemy, ale z apetytem, bo przyspieszają one nasz metabolizm.
Jabłka
Jedzmy jak najwięcej jabłek! Nie są tuczące, mogą zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek. Zawarty w nich błonnik skutecznie wypełnia żołądek, jeśli więc zjemy ten owoc przed głównym posiłkiem, w naturalny sposób zmniejszymy jego porcję. Dodatkowo zawierają wiele witamin, które z pewnością przydadzą nam się nie tylko zimą, ale przez cały rok. Sięgając po ten produkt, warto sobie przypomnieć angielskie przysłowie - jedno jabłko dziennie, trzyma doktora z dala ode mnie!
Jajka
Jajko na twardo, czy pełnoziarnista kromka chleba z jajkiem, sałatą i odrobiną masła, to także znakomita przekąska. Jajka są bogatym źródłem wielu witamin, kwasów (foliowy, kwasy tłuszczowe omega) i minerałów. Dają również uczucie sytości. Osoby, które na śniadanie spożywają jajka, w ciągu dnia pochłaniają nawet do 300 kalorii mniej, co przekłada się na lepszy wynik odchudzania.
Suszone owoce
Osoby dbające o swoją wagę i o dobra przemianę materii, nie powinny zapomnieć o suszonych owocach. Produkty te są bowiem pyszną i świetną przekąską. Zawierają dużo błonnika i naturalną słodycz, która zastąpi nam różnego rodzaju ciastka i wafelki. Ważne, by suszone śliwki, morele czy banany jeść małymi porcjami, ponieważ mimo wszystko zawierają pewne dawki cukru i całkiem sporo kalorii. W małych ilościach doskonale jednak wpłyną na metabolizm.
Jogurty i kefir
Wszystkie sfermentowane produkty mleczne to doskonałe przekąski. Są bogate w wapń, który nie tylko wzmocni nasze zęby i kości, ale również wspomoże spalanie tkanki tłuszczowej. W dodatku zawierają zdrową florę bakteryjną, która reguluje działanie układu pokarmowego, a jednocześnie ma korzystny wpływ na odporność organizmu.
Szparagi
Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Nie dość, że zapobiegają powstawaniu nowotworów, wspomagają kobiety karmiące piersią, to jeszcze odchudzają! W 100 gramach zawierają bowiem tylko 18 kcal. Warzywa te są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Warto jeść zarówno zielone, jak i białe szparagi.
Szpinak
W polskiej tradycji szpinak powinien być ugotowany. Jednak miseczka świeżych listków może być znakomitą, pyszną i zdrową przekąską. Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zawarty w nim błonnik z kolei reguluje przemianę materii. I o to chodzi!
Płatki owsiane
To produkt dostępny w większości sklepów spożywczych. Każdy z nas je zna, nie każdy jednak wykorzystuje w swojej kuchni, rezygnując tym samym z ich właściwościach zdrowotnych. Płatki dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych i chronią przed otyłością. Dzięki temu, że pęcznieją w żołądku, już niewielka ich ilość potrafi zaspokoić głód. Dlatego polecane są osobom, które chcą szybko schudnąć. Z kolei zawarty w nich beta-glukan sprawia, że organizm wchłania mniej tłuszczu, wpływając na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi.
Seler naciowy
Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Co ważne - seler zawiera tyle składników mineralnych, że może zastąpić sól. Chrupanie pysznych łodyg selera oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza również przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy).
Migdały
Mała miseczka migdałów dziennie jest nie tylko wyśmienitą przekąską, lecz również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dzięki dużej zawartości białka świetnie zaspokajają apetyt i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W ich składzie znajdziemy również mnóstwo błonnika, który skutecznie przyspiesza metabolizm.
Ostre przyprawy
I na koniec - curry, indyjska garam masala, pieprz cayenne, imbir, cynamon, chili - te ostre i aromatyczne przyprawy znakomicie rozgrzewają i wspomagają metabolizm. Podawajmy je więc do każdego posiłku. Ostre przyprawy regulują temperaturę ciała, poziom cukru we krwi i hamują łaknienie. Nie bójmy się więc egzotycznych dań, bogatych w te przyprawy.
AD/mp/WP Kuchnia