Mrożenie pieczywa
Ile razy zdarzało wam się wyrzucać nieświeży chleb? Koniec z tym. Mamy dla was sprawdzony patent na przechowywanie chleba. Świeżość zachowa na długo.
Sprawdzony patent
W ciągu pierwszych 24 godzin od napoczęcia bochenka, potnij cały chleb na kromki. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę - wtedy już będzie za późno i z chleba będzie można jedynie zrobić tosty lub grzanki do zupy. Nie wkładaj też do lodówki całego bochenka. Weź kawałek papieru do pieczenia, wytnij z niego prostokąt i ułóż na nim kromki chleba, jedna obok drugiej, tak, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażalnika i trzymaj tam, dopóki nie będą porządnie zamrożone.
Przełóż kromki do torby
Następnie przełóż kromki chleba do torby termoizolacyjnej wielokrotnego użytku, zostawiając w środku jak najmniej powietrza. Włóż torbę z kromkami ponownie do zamrażalnika.
Zjedz, gdy będziesz mieć ochotę
Gdy będziesz miał ochotę na kromkę chleba, wyjmij ją z torby i pozwól rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Możesz też od razu włożyć ją do tostera - będzie w nim potrzebowała dodatkowej minuty. Struktura rozmrożonego chleba powinna być w 95 proc. tak dobra jak świeżego i o wiele lepsza niż dwudniowego. Kromki mogą być przechowywane w torbach termoizolacyjnych przez co najmniej 6 miesięcy.