Prosty sposób na świeży chleb. Warto przetestować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

/ 4Mrożenie pieczywa

Obraz
© 123RF

Ile razy zdarzało wam się wyrzucać nieświeży chleb? Koniec z tym. Mamy dla was sprawdzony patent na przechowywanie chleba. Świeżość zachowa na długo.

/ 4Sprawdzony patent

Obraz
© 123RF

W ciągu pierwszych 24 godzin od napoczęcia bochenka, potnij cały chleb na kromki. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę - wtedy już będzie za późno i z chleba będzie można jedynie zrobić tosty lub grzanki do zupy. Nie wkładaj też do lodówki całego bochenka. Weź kawałek papieru do pieczenia, wytnij z niego prostokąt i ułóż na nim kromki chleba, jedna obok drugiej, tak, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażalnika i trzymaj tam, dopóki nie będą porządnie zamrożone.

/ 4Przełóż kromki do torby

Obraz
© Fotolia

Następnie przełóż kromki chleba do torby termoizolacyjnej wielokrotnego użytku, zostawiając w środku jak najmniej powietrza. Włóż torbę z kromkami ponownie do zamrażalnika.

/ 4Zjedz, gdy będziesz mieć ochotę

Obraz
© 123RF

Gdy będziesz miał ochotę na kromkę chleba, wyjmij ją z torby i pozwól rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Możesz też od razu włożyć ją do tostera - będzie w nim potrzebowała dodatkowej minuty. Struktura rozmrożonego chleba powinna być w 95 proc. tak dobra jak świeżego i o wiele lepsza niż dwudniowego. Kromki mogą być przechowywane w torbach termoizolacyjnych przez co najmniej 6 miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości