Proste przepisy na dania z bobem. Smacznie i zdrowo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Na letnie upały

Obraz
© 123RF

Trudno sobie wyobrazić letnią kuchnię bez jędrnych zielonych nasionek bobu. Świetnie smakują nie tylko oprószone odrobiną soli czy polane masłem z bułką tartą. Sprawdzą się także jako składnik zup, dań z makaronem, sałatek czy past do pieczywa. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Nie tylko gotowany

Obraz
© 123RF

Młodziutkie, jasnozielone ziarna, podobnie jak groszek, wspaniale smakują na surowo. Najczęściej jednak bób podawany jest po obróbce termicznej. Bobu nie powinno się gotować zbyt długo. Świeże nasiona gotuje się ok. 15 minut. Sól należy dodać na koniec gotowania, dzięki czemu nasiona nie będą twarde. Ziarna można ugotować z gałązką kopru lub posypać je koperkiem na talerzu. Zioło to doskonale podkreśla smak potrawy, ale przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wzdęcia.

/ 5Pasta do pieczywa

Obraz
© 123RF

Ugotowane i obrane ze skórki ziarenka wystarczy zblendować z dodatkiem odrobiny oliwy, czosnku i ulubionych ziół np. majeranku, kminku czy koperku. To "babciny" sposób na ułatwianie trawienia wzdymających czy ciężkostrawnych potraw. Taka pasta doskonale pasuje do pieczywa, grzanek, krakersów. Bób możemy wykorzystać także jako bazę dla kremowej zupy. W garnku szklimy cebulę z czosnkiem. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec wrzucamy obrany bób, miksujemy na gładki krem i doprawiamy. Pycha!

/ 5Pożywna sałatka

Obraz
© 123RF

Bób lubi towarzystwo pomidorów - zarówno świeżych, jak i suszonych, czerwonej papryki i młodych ziemniaków. Możemy go także połączyć z parmezanem, grubą kaszą. Do tego lekki dresing z sokiem z cytryny i musztardą francuską. Smakowity efekt uzyskasz również komponując zielone ziarenka z kurkami.

/ 5Kotleciki lub pierogi

Obraz
© 123RF

Z bobu możemy przygotować też farsz do pierogów, kopytka oraz kotleciki. Przepis jest bardzo prosty. Ugotowane ziarna (trzy szklanki) miksujemy z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy łyżkę śmietany, dwie łyżki otrąb i jedno jajko. Wszystko mieszamy i pozostawiamy, aż otręby zagęszczą masę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce