WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Proste przepisy na dania z bobem. Smacznie i zdrowo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Na letnie upały

Obraz
© 123RF

Trudno sobie wyobrazić letnią kuchnię bez jędrnych zielonych nasionek bobu. Świetnie smakują nie tylko oprószone odrobiną soli czy polane masłem z bułką tartą. Sprawdzą się także jako składnik zup, dań z makaronem, sałatek czy past do pieczywa. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Nie tylko gotowany

Obraz
© 123RF

Młodziutkie, jasnozielone ziarna, podobnie jak groszek, wspaniale smakują na surowo. Najczęściej jednak bób podawany jest po obróbce termicznej. Bobu nie powinno się gotować zbyt długo. Świeże nasiona gotuje się ok. 15 minut. Sól należy dodać na koniec gotowania, dzięki czemu nasiona nie będą twarde. Ziarna można ugotować z gałązką kopru lub posypać je koperkiem na talerzu. Zioło to doskonale podkreśla smak potrawy, ale przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia wzdęcia.

/ 5Pasta do pieczywa

Obraz
© 123RF

Ugotowane i obrane ze skórki ziarenka wystarczy zblendować z dodatkiem odrobiny oliwy, czosnku i ulubionych ziół np. majeranku, kminku czy koperku. To "babciny" sposób na ułatwianie trawienia wzdymających czy ciężkostrawnych potraw. Taka pasta doskonale pasuje do pieczywa, grzanek, krakersów. Bób możemy wykorzystać także jako bazę dla kremowej zupy. W garnku szklimy cebulę z czosnkiem. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec wrzucamy obrany bób, miksujemy na gładki krem i doprawiamy. Pycha!

/ 5Pożywna sałatka

Obraz
© 123RF

Bób lubi towarzystwo pomidorów - zarówno świeżych, jak i suszonych, czerwonej papryki i młodych ziemniaków. Możemy go także połączyć z parmezanem, grubą kaszą. Do tego lekki dresing z sokiem z cytryny i musztardą francuską. Smakowity efekt uzyskasz również komponując zielone ziarenka z kurkami.

/ 5Kotleciki lub pierogi

Obraz
© 123RF

Z bobu możemy przygotować też farsz do pierogów, kopytka oraz kotleciki. Przepis jest bardzo prosty. Ugotowane ziarna (trzy szklanki) miksujemy z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy łyżkę śmietany, dwie łyżki otrąb i jedno jajko. Wszystko mieszamy i pozostawiamy, aż otręby zagęszczą masę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier