Trwa ładowanie...
d3llfot

Proste porady jak przygotować prawdziwe włoskie ciasto do pizzy

Pizza, choć kojarzymy ją z Włochami, jest wynalazkiem starożytnych Greków, którzy jedli cienkie placki skraplane oliwą i posypywane aromatycznymi ziołami. Dzisiaj zna ją cały świat, jest idealną potrawą pasującą zarówno do wieczornego filmu w towarzystwie znajomych, jak i romantycznej kolacji przy świecach. By móc cieszyć się prawdziwą pizzą w domowym zaciszu, musisz poznać kilka zasad wypiekania doskonałego ciasta.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sekretem smaku pizzy jest odpowiednio przygotowane ciasto
Sekretem smaku pizzy jest odpowiednio przygotowane ciasto (123RF.COM)
d3llfot

Do przygotowania domowej pizzy niezbędne są dodatkowe komponenty, które na szczęście są dość łatwo dostępne. Poniżej kilka z nich wraz z niezbędnymi dodatkami.

Bazą do przygotowania pizzy jest oczywiście ciasto. To czy spód będzie miękki i puszysty, czy płaski i chrupiący zależy już od naszych osobistych upodobań oraz proporcji i typu składników, jakich używamy. Powszechnie panuje błędne przeświadczenie, że każdego typu mąka nadaje się do przygotowania pizzy. Otóż najlepiej sprawdza się typ "00", który zapewnia idealną elastyczność ciasta, a jednocześnie sprawia, że po upieczeniu nie będzie ono gumowate. Dobierając drożdże, koniecznie sprawdź ich świeżość – stare mają tendencję do ciemnienia i wyraźnie wolniej wyrastają. Przed dodaniem ich do ciasta należy rozcieńczyć je w ciepłej wodzie lub mleku i poczekać aż zaczną "pracować". Ewentualnie można posłużyć się drożdżami instant, których nie trzeba wcześniej rozrabiać.

Ciasto należy zagniatać dość długo, przynajmniej dziesięć minut. Można do tego użyć robota kuchennego, jednak większość kucharzy radzi by wygniatać je własnymi rękami. Dzięki temu wyczujemy kiedy ciasto jest już gotowe - powinno sprawiać wrażenie jakby "wyrastało" pod palcami. Kolejną ważną zasadą jest to, by drożdże nie miały kontaktu z solą, wtedy stracą swoje właściwości. Dlatego najpierw mieszamy zaczyn drożdżowy z ciastem, a dopiero później dodajemy szczyptę soli. Masa musi odpowiednio wyrosnąć, jedni radzą, by przygotować ją nawet dwadzieścia cztery godziny przed pieczeniem. Jeśli nie jesteśmy konserwatystami to godzina w zupełności wystarczy. Potem wystarczy tylko rozciągnąć ciasto – opuszkami palców, w żadnym wypadku nie używamy wałka - dokładnie wysmarować sosem pomidorowym i dodać ulubione składniki.

Teraz przechodzimy do najważniejszej części – pieczenia. Wiele osób bez ceregieli wrzuca ciasto do piekarnika, jednak jeśli chcemy uraczyć bliskich prawdziwą włoską pizzą, musimy liczyć się z zakupem odpowiedniego pieca. Na szczęście nie musimy rezerwować miejsca w kuchni ani wyrzucać starej kuchenki, na rynku funkcjonują modele o wiele mniejsze, pozwalające na wypieczenie profesjonalnej pizzy, a jednocześnie nadające się do postawienia na blacie jako ciekawy element wystroju kuchni. Pizza wypieczona w piecu nie jest tak wysuszona, jak ta z piekarnika, a szybki czas nagrzewania i odpowiednio dobrana temperatura zapobiegają przypalaniu się ciasta.

Placek potrzebuje dużej ilości ciepła, dlatego na równi z piecem ważne jest to na czym kładziemy surową pizzę. Dlatego warto skusić się na profesjonalny kamień do pieczenia. Jego przewaga nad blachą jest kwestią bezsporną. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło po całej pizzy, a przy tym wchłania wilgoć sprawiając, że ciasto nie przywiera do jego powierzchni. Każdy z nas wie, jak łatwo zepsuć misternie przygotowany placek, gdy trzeba go zeskrobywać z przypalonej blachy. Kamienia możesz z powodzeniem użyć w piecu do pizzy, piekarniku lub nawet na grillu. Wystarczy włożyć kamień do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę. Gdy ta będzie odpowiednio wysoka, wsuwasz przygotowaną pizzę na kamień i pieczesz kilka minut. Po wystygnięciu nawet nie musisz go myć, wystarczy przetrzeć go papierowym ręcznikiem.

Stosując się do tych porad, każda przygotowana pizza będzie smakowała jak ta z profesjonalnej pizzerii. Wystarczy odrobina umiejętności i dużo cierpliwości, by poznać tajniki przygotowywania tego prostego, a jakże uniwersalnego dania.

d3llfot

Podziel się opinią

Share
d3llfot
d3llfot