Produkty bogate w witaminę C. Nie tylko cytrusy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Jedz dla zdrowia

Obraz
© iStock.com

Wszyscy wiedzą, że jest nieoceniona w walce z przeziębieniami i infekcjami, ale to nie jedyna cenna właściwość witaminy C. Pomaga w transporcie składników między komórkami, przyspiesza gojenie ran, wzmacnia odporność, a dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizmu.

Biorąc pod uwagę jej dobroczynny wpływ na nasz organizm, nietrudno zrozumieć, dlaczego tak bardzo cenimy witaminę C i często właśnie ze względu na nią sięgamy po produkty, które zawierają jej najwięcej. Odruchowo, zazwyczaj wybieramy bogate w tą witaminę cytrusy. Są jednak warzywa i owoce, które zawierają jej znacznie więcej. Poznajmy je i koniecznie włączmy do wiosennej diety!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Dzika róża

Obraz
© Shutterstock.com

Rekordowe pod względem zawartości witaminy C są owoce dzikiej róży. W stu gramach znajdziemy nawet 800 mg kwasu askorbinowego! Dla porównania: w stu gramach cytryn jest tylko 60 mg witaminy C. Z owoców dzikiej róży korzystamy rzadko, a szkoda. Możemy z nich przygotowywać soki, dżemy i konfitury, jest fantastycznym dodatkiem nie tylko do deserów, ale również do potraw wytrawnych. Warto więc wykorzystać potencjał zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny tej niedocenianej rośliny.

/ 8Porzeczki

Obraz
© 123RF

300 miligramów witaminy C znajduje się w 100 gramach czarnych porzeczek. Niestety, podobnie jak róża, także czarna porzeczka jest wykorzystywana w kuchni zbyt rzadko. Najczęściej pijemy przetworzony już sok z porzeczek, ewentualnie sięgamy po słodki porzeczkowy dżem. Warto jednak sięgnąć także po świeże owoce. Mogą być fantastycznym dodatkiem do ciast, lodów czy innych deserów. Zrobimy z nich też świetne przetwory. Czarne porzeczki, lekko duszone z cukrem i przyprawami to świetnie pasujący dodatek do pieczonego mięsa czy kanapek z wędliną.

/ 8Zielona pietruszka

Obraz
© 123RF

Natkę pietruszki traktujemy zazwyczaj jako przyprawę. Można nią jednak zastąpić bazylię w pesto z orzeszkami piniowymi. Smak będzie trochę inny, ale za to dip będzie jeszcze zdrowszy. W stu gramach natki jest bowiem 270 mg witaminy C. To trzecie miejsce wśród naturalnych produktów. Natkę powinniśmy dodawać też do sałatek, zup, sosów i farszów, a także po prostu jeść ją na surowo np. na kanapkach.

/ 8Papryka

Obraz
© Shutterstock.com

200 mg witaminy C, czyli trzy razy więcej niż cytryny, zawierają strąki papryki. To warzywo jest idealne dla osób, które się odchudzają. Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest mnóstwo. Można ją jeść na surowo w sałatkach, można ją nadziewać np. ryżem, dusić, piec czy smażyć w szybkich daniach z woka. Podobną zawartość witaminy C mają także papryczki chili, które są niezbędnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej.

/ 8Brukselka

Obraz
© 123RF

Nie wszyscy lubimy kolejne bogate w witaminę C warzywo, jednak 145 mg kwasu askorbinowego w stu gramach, to nie jedyna zaleta brukselki. Nie przepadamy za nią, bo mamy w pamięci brzydko pachnące, przegotowane główki tej mini kapusty. Jeśli jednak przygotujemy ją w odpowiedni sposób, zneutralizujemy brzydki zapach i zyskamy wspaniałą potrawę. Brukselka nie straci swoich właściwości, a zyska na smaku, jeśli będziemy ją gotować krótko na parze, by była lekko chrupiąca.

/ 8Warzywa kapustne

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Więcej witaminy C niż cytryna zawierają również inne warzywa kapustne: kalarepa, kapusta, brokuły czy kalafior. To stali goście na naszych stołach. Aby jednak nie tracić witaminy, gotujmy je bardzo krótko. Powinniśmy także jeść je na surowo. Kalafior czy brokuły w sałatkach sprawdzą się znakomicie. Warzywa kapustne mogą być także wykorzystywane w przetworach, a dzięki nim będziemy mieli źródło witaminy C przez cały rok.

/ 8Truskawki

Obraz
© iStock.com

I na koniec truskawki. Te lubiane przez wszystkich owoce także zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. A właśnie zaczyna się na nie sezon. Możemy jeść je na surowo, dodawać do sałatek, używać do ciast, a także przygotować z nich dżemy czy kompoty. Dzięki temu ich smak i dobroczynne właściwości będziemy mogli wykorzystać także zimną. A wiosną i latem jedzmy świeże truskawki jak najczęściej.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają