Produkty bogate w witaminę C. Nie tylko cytrusy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Jedz dla zdrowia

Obraz
© iStock.com

Wszyscy wiedzą, że jest nieoceniona w walce z przeziębieniami i infekcjami, ale to nie jedyna cenna właściwość witaminy C. Pomaga w transporcie składników między komórkami, przyspiesza gojenie ran, wzmacnia odporność, a dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizmu.

Biorąc pod uwagę jej dobroczynny wpływ na nasz organizm, nietrudno zrozumieć, dlaczego tak bardzo cenimy witaminę C i często właśnie ze względu na nią sięgamy po produkty, które zawierają jej najwięcej. Odruchowo, zazwyczaj wybieramy bogate w tą witaminę cytrusy. Są jednak warzywa i owoce, które zawierają jej znacznie więcej. Poznajmy je i koniecznie włączmy do wiosennej diety!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Dzika róża

Obraz
© Shutterstock.com

Rekordowe pod względem zawartości witaminy C są owoce dzikiej róży. W stu gramach znajdziemy nawet 800 mg kwasu askorbinowego! Dla porównania: w stu gramach cytryn jest tylko 60 mg witaminy C. Z owoców dzikiej róży korzystamy rzadko, a szkoda. Możemy z nich przygotowywać soki, dżemy i konfitury, jest fantastycznym dodatkiem nie tylko do deserów, ale również do potraw wytrawnych. Warto więc wykorzystać potencjał zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny tej niedocenianej rośliny.

/ 8Porzeczki

Obraz
© 123RF

300 miligramów witaminy C znajduje się w 100 gramach czarnych porzeczek. Niestety, podobnie jak róża, także czarna porzeczka jest wykorzystywana w kuchni zbyt rzadko. Najczęściej pijemy przetworzony już sok z porzeczek, ewentualnie sięgamy po słodki porzeczkowy dżem. Warto jednak sięgnąć także po świeże owoce. Mogą być fantastycznym dodatkiem do ciast, lodów czy innych deserów. Zrobimy z nich też świetne przetwory. Czarne porzeczki, lekko duszone z cukrem i przyprawami to świetnie pasujący dodatek do pieczonego mięsa czy kanapek z wędliną.

/ 8Zielona pietruszka

Obraz
© 123RF

Natkę pietruszki traktujemy zazwyczaj jako przyprawę. Można nią jednak zastąpić bazylię w pesto z orzeszkami piniowymi. Smak będzie trochę inny, ale za to dip będzie jeszcze zdrowszy. W stu gramach natki jest bowiem 270 mg witaminy C. To trzecie miejsce wśród naturalnych produktów. Natkę powinniśmy dodawać też do sałatek, zup, sosów i farszów, a także po prostu jeść ją na surowo np. na kanapkach.

/ 8Papryka

Obraz
© Shutterstock.com

200 mg witaminy C, czyli trzy razy więcej niż cytryny, zawierają strąki papryki. To warzywo jest idealne dla osób, które się odchudzają. Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest mnóstwo. Można ją jeść na surowo w sałatkach, można ją nadziewać np. ryżem, dusić, piec czy smażyć w szybkich daniach z woka. Podobną zawartość witaminy C mają także papryczki chili, które są niezbędnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej.

/ 8Brukselka

Obraz
© 123RF

Nie wszyscy lubimy kolejne bogate w witaminę C warzywo, jednak 145 mg kwasu askorbinowego w stu gramach, to nie jedyna zaleta brukselki. Nie przepadamy za nią, bo mamy w pamięci brzydko pachnące, przegotowane główki tej mini kapusty. Jeśli jednak przygotujemy ją w odpowiedni sposób, zneutralizujemy brzydki zapach i zyskamy wspaniałą potrawę. Brukselka nie straci swoich właściwości, a zyska na smaku, jeśli będziemy ją gotować krótko na parze, by była lekko chrupiąca.

/ 8Warzywa kapustne

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Więcej witaminy C niż cytryna zawierają również inne warzywa kapustne: kalarepa, kapusta, brokuły czy kalafior. To stali goście na naszych stołach. Aby jednak nie tracić witaminy, gotujmy je bardzo krótko. Powinniśmy także jeść je na surowo. Kalafior czy brokuły w sałatkach sprawdzą się znakomicie. Warzywa kapustne mogą być także wykorzystywane w przetworach, a dzięki nim będziemy mieli źródło witaminy C przez cały rok.

/ 8Truskawki

Obraz
© iStock.com

I na koniec truskawki. Te lubiane przez wszystkich owoce także zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. A właśnie zaczyna się na nie sezon. Możemy jeść je na surowo, dodawać do sałatek, używać do ciast, a także przygotować z nich dżemy czy kompoty. Dzięki temu ich smak i dobroczynne właściwości będziemy mogli wykorzystać także zimną. A wiosną i latem jedzmy świeże truskawki jak najczęściej.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata