WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Prodiż i kombiwar. Dwa urządzenia, to samo zastosowanie

Smakowita pieczeń, udka drobiowe, rolady, ciasta i nawet chleb – wszystko to możesz przygotować w prodiżu bądź kombiwarze. Niepozorny sprzęt nie kosztuje wiele i ma już swoje lata, jednak wciąż jest w stanie zawojować twoją kuchnię.

ProdiżGotowanie z prodiżem będzie łatwe i przyjemne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem, a ich smak różni się od tego przygotowywanego w piekarniku, mimo że sposób pieczenia jest bardzo podobny.

Piekarnik w wersji mini

Prodiż to metalowe naczynie z pokrywką i grzałką. Doskonale nada się jako zastępstwo dla piekarnika w małej kuchni lub kawalerce. Nowoczesny prodiż wygląda łudząco podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak wzbogacono go o dodatkowe udogodnienia takie jak dodatkowa grzałka pod pokrywą, która umożliwia równoczesne pieczenie zarówno z boków, jak i od góry.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Szczelne zamknięcia zapobiega wysychaniu włożonych do prodiża potraw, a także zapewnia potrawom niespotykany, charakterystyczny smak. Mięsa są bardziej soczyste i aromatyczne, a ciasta o wiele wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej niż w standardowym piekarniku, a prodiż pobiera znacznie mniej prądu, głównie ze względu na mniejszą pojemność – przeciętny prodiż pomieści około 4 litry.

Gotuj przy pomocy światła

Alternatywą dla prodiża będzie kombiwar czyli szklana misa z pokrywką z i lampą halogenową. Zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez zbędnego tłuszczu. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu temperatury lampa rozgrzewa się, a termoobieg rozprowadza powietrze po naczyniu, równomiernie podgrzewając potrawę. Nie musisz uchylać pokrywy, żeby sprawdzić stopień przypieczenia, potrawa jest doskonale widoczna z każdej strony.

Kombiwar świetnie nadaje się do przygotowanie zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb czy ciast. Możesz w nim smażyć, piec, gotować na parze dusić, a nawet przygotować gulasz i wiele, wiele więcej. Wszystko zależy od twojej kreatywności, a także liczby komponentów w zestawie.

Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie