Prodiż i kombiwar. Dwa urządzenia, to samo zastosowanie

Smakowita pieczeń, udka drobiowe, rolady, ciasta i nawet chleb – wszystko to możesz przygotować w prodiżu bądź kombiwarze. Niepozorny sprzęt nie kosztuje wiele i ma już swoje lata, jednak wciąż jest w stanie zawojować twoją kuchnię.

ProdiżGotowanie z prodiżem będzie łatwe i przyjemne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem, a ich smak różni się od tego przygotowywanego w piekarniku, mimo że sposób pieczenia jest bardzo podobny.

Piekarnik w wersji mini

Prodiż to metalowe naczynie z pokrywką i grzałką. Doskonale nada się jako zastępstwo dla piekarnika w małej kuchni lub kawalerce. Nowoczesny prodiż wygląda łudząco podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak wzbogacono go o dodatkowe udogodnienia takie jak dodatkowa grzałka pod pokrywą, która umożliwia równoczesne pieczenie zarówno z boków, jak i od góry.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Szczelne zamknięcia zapobiega wysychaniu włożonych do prodiża potraw, a także zapewnia potrawom niespotykany, charakterystyczny smak. Mięsa są bardziej soczyste i aromatyczne, a ciasta o wiele wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej niż w standardowym piekarniku, a prodiż pobiera znacznie mniej prądu, głównie ze względu na mniejszą pojemność – przeciętny prodiż pomieści około 4 litry.

Gotuj przy pomocy światła

Alternatywą dla prodiża będzie kombiwar czyli szklana misa z pokrywką z i lampą halogenową. Zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez zbędnego tłuszczu. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu temperatury lampa rozgrzewa się, a termoobieg rozprowadza powietrze po naczyniu, równomiernie podgrzewając potrawę. Nie musisz uchylać pokrywy, żeby sprawdzić stopień przypieczenia, potrawa jest doskonale widoczna z każdej strony.

Kombiwar świetnie nadaje się do przygotowanie zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb czy ciast. Możesz w nim smażyć, piec, gotować na parze dusić, a nawet przygotować gulasz i wiele, wiele więcej. Wszystko zależy od twojej kreatywności, a także liczby komponentów w zestawie.

Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯