Prodiż i kombiwar. Dwa urządzenia, to samo zastosowanie

Smakowita pieczeń, udka drobiowe, rolady, ciasta i nawet chleb – wszystko to możesz przygotować w prodiżu bądź kombiwarze. Niepozorny sprzęt nie kosztuje wiele i ma już swoje lata, jednak wciąż jest w stanie zawojować twoją kuchnię.

Prodiż i kombiwar. Dwa urządzenia, to samo zastosowanieGotowanie z prodiżem będzie łatwe i przyjemne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
7

Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem, a ich smak różni się od tego przygotowywanego w piekarniku, mimo że sposób pieczenia jest bardzo podobny.

Piekarnik w wersji mini

Prodiż to metalowe naczynie z pokrywką i grzałką. Doskonale nada się jako zastępstwo dla piekarnika w małej kuchni lub kawalerce. Nowoczesny prodiż wygląda łudząco podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak wzbogacono go o dodatkowe udogodnienia takie jak dodatkowa grzałka pod pokrywą, która umożliwia równoczesne pieczenie zarówno z boków, jak i od góry.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Szczelne zamknięcia zapobiega wysychaniu włożonych do prodiża potraw, a także zapewnia potrawom niespotykany, charakterystyczny smak. Mięsa są bardziej soczyste i aromatyczne, a ciasta o wiele wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej niż w standardowym piekarniku, a prodiż pobiera znacznie mniej prądu, głównie ze względu na mniejszą pojemność – przeciętny prodiż pomieści około 4 litry.

Gotuj przy pomocy światła

Alternatywą dla prodiża będzie kombiwar czyli szklana misa z pokrywką z i lampą halogenową. Zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez zbędnego tłuszczu. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu temperatury lampa rozgrzewa się, a termoobieg rozprowadza powietrze po naczyniu, równomiernie podgrzewając potrawę. Nie musisz uchylać pokrywy, żeby sprawdzić stopień przypieczenia, potrawa jest doskonale widoczna z każdej strony.

Kombiwar świetnie nadaje się do przygotowanie zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb czy ciast. Możesz w nim smażyć, piec, gotować na parze dusić, a nawet przygotować gulasz i wiele, wiele więcej. Wszystko zależy od twojej kreatywności, a także liczby komponentów w zestawie.

Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć