Prodiż i kombiwar. Dwa urządzenia, to samo zastosowanie

Smakowita pieczeń, udka drobiowe, rolady, ciasta i nawet chleb – wszystko to możesz przygotować w prodiżu bądź kombiwarze. Niepozorny sprzęt nie kosztuje wiele i ma już swoje lata, jednak wciąż jest w stanie zawojować twoją kuchnię.

ProdiżGotowanie z prodiżem będzie łatwe i przyjemne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem, a ich smak różni się od tego przygotowywanego w piekarniku, mimo że sposób pieczenia jest bardzo podobny.

Piekarnik w wersji mini

Prodiż to metalowe naczynie z pokrywką i grzałką. Doskonale nada się jako zastępstwo dla piekarnika w małej kuchni lub kawalerce. Nowoczesny prodiż wygląda łudząco podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak wzbogacono go o dodatkowe udogodnienia takie jak dodatkowa grzałka pod pokrywą, która umożliwia równoczesne pieczenie zarówno z boków, jak i od góry.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Szczelne zamknięcia zapobiega wysychaniu włożonych do prodiża potraw, a także zapewnia potrawom niespotykany, charakterystyczny smak. Mięsa są bardziej soczyste i aromatyczne, a ciasta o wiele wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej niż w standardowym piekarniku, a prodiż pobiera znacznie mniej prądu, głównie ze względu na mniejszą pojemność – przeciętny prodiż pomieści około 4 litry.

Gotuj przy pomocy światła

Alternatywą dla prodiża będzie kombiwar czyli szklana misa z pokrywką z i lampą halogenową. Zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez zbędnego tłuszczu. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu temperatury lampa rozgrzewa się, a termoobieg rozprowadza powietrze po naczyniu, równomiernie podgrzewając potrawę. Nie musisz uchylać pokrywy, żeby sprawdzić stopień przypieczenia, potrawa jest doskonale widoczna z każdej strony.

Kombiwar świetnie nadaje się do przygotowanie zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb czy ciast. Możesz w nim smażyć, piec, gotować na parze dusić, a nawet przygotować gulasz i wiele, wiele więcej. Wszystko zależy od twojej kreatywności, a także liczby komponentów w zestawie.

Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia