Pożywna zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
Masz mało czasu na gotowanie? Oto doskonały przepis dla zabieganych. Przepyszna sycąca zupa z mlekiem kokosowym, aromatycznymi przyprawami, makaronem ryżowym i kurczakiem. To dopiero musi być smak! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 podwójny filet kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryczka chili
- 200 g pieczarek
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka przyprawy kurkumy
- 1 szk. bulionu drobiowego
- Mięso kroję w kostkę, cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaje mięso, doprawiam solą oraz przyprawą curry.
- Mięso po usmażeniu przekładam do garnka, zalewam bulionem drobiowym.
- Pieczarki myję, kroję w plasterki. Marchewki obieram, kroję w plasterki. Papryki myję, usuwam nasiona kroję w drobne paseczki.
- Papryczkę chili oczyszczam z nasion, drobno kroję. Na patelnie od smażenia mięsa przekładam marchewki, smażę około 10 minut, następnie dodaję pieczarki, papryki, papryczkę chili. Doprawiam pieprzem i solą, smażę przez około 10 minut.
- Warzywa z grzybami przekładam do garnka z kurczakiem, podlewam wodą tak żeby produkty były przykryte, wsypuję kurkumę, dodaję połamany makaron ryżowy. Gotuję 10 minut i wlewam mleko kokosowe. Zagotowuję.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze