Trwa ładowanie...
d1cx86t
d1cx86t

Potrawka ze schabu z pieczarkami

Przepis
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d1cx86t
Składniki
  • 800 g schabu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • 150 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml pomidorów krojonych z puszki lub passaty
  • 300 ml bulionu
  • 2-3 cebule dymki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niezbyt długie paski. Do obszernego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz posiekane drobno igiełki rozmarynu. Potrząsamy, aby całość się wymieszała.

Dodajemy kawałki mięsa, zamykamy woreczek i mocno potrząsamy. Dzięki temu schab łatwo i szybko obtoczy się w mięsie i przyprawach.

Mięso podsmażamy w rondlu na rozgrzanym smalcu tak, aby kawałki opiekły się z każdej strony. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do rondla z podsmażonym mięsem dodajemy pieczarki, czosnek i chwilę podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki lub passatę oraz bulion. Mieszamy i dodajemy pokrojoną białą część dymki.

Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 30 minut). Potrawkę można podać z kluskami, kopytkami lub ryżem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Potrawka ze schabu z pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1cx86t

Podziel się opinią

4
Share
d1cx86t
d1cx86t

d1cx86t
d1cx86t
d1cx86t