WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Posiłek z kieliszkiem

Picie wina do obiadu jest sposobem na zdrowie. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego we Francji jest o połowę mniej zawałów serca niż w USA? Amerykańscy lekarze znają odpowiedź.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Picie wina do obiadu jest sposobem na zdrowie. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego we Francji jest o połowę mniej zawałów serca niż w USA? Amerykańscy lekarze znają odpowiedź.

Francuzi odżywiają się nieprawidłowo, bo ich dieta jest wysokotłuszczowa. Steki w sosie bearnaise, tłuste sery, desery, creme brulee z żółtek, masła i cukru – takie dania niejednemu odbiłyby się na kondycji. We Francji odnotowuje się jednak o 50 proc. mniej zawałów serca niż w Ameryce. Pięciokrotnie mniejsze jest także prawdopodobieństwo ich wystąpienia.

Pić czy nie pić?
Sekretem jest zwyczaj podawania do niemal każdego popołudniowego posiłku lampki wina. Naukowcy dokładnie zbadali działanie tego alkoholu na organizm. Dzięki temu wiemy, że swoje specyficzne właściwości wino zawdzięcza tzw. przeciwutleniaczom, czyli składnikom, które przeciwdziałają procesom utleniania komórek. Procesy te towarzyszą wielu reakcjom chemicznym zachodzącym w żywych organizmach. W wyniku naturalnego „zużywania się” tkanek powstają wolne rodniki, których nadmierne ilości przyspieszają proces obumierania i starzenia się komórek. Skutkuje to m.in. pogorszeniem kondycji skóry, paznokci czy włosów, a co gorsza – chorobami wieńcowymi i układu krążenia.

Składniki wina przeciwdziałają szkodliwym procesom. Oczywiście organizm sam potrafi się bronić, produkując naturalne przeciwutleniacze. Nie zawsze jednak ich ilość jest wystarczająca, by zachować równowagę.

Bogatym źródłem przeciwutleniaczy są witaminy C i E – zawarte w świeżych owocach i warzywach, a także w winie (szczególnie czerwonym). Dodatkowo, choć przeciwutleniacze zwykle szybko ulegają rozkładowi, te zawarte winie są bardziej trwałe od tych w warzywach i owocach. Z badań wynika, że wypicie dwóch szklanek czerwonego wina dziennie podnosi poziom tych dobroczynnych składników aż o 40 proc.

Zachowaj zdrowie

Oczywiście tolerancja na wino jest różna u każdego człowieka i zależy m.in. od jego kondycji fizycznej. Zdaniem naukowców optymalna dawka dla mężczyzny to właśnie dwa kieliszki dziennie. Dla kobiet, których metabolizm jest wolniejszy, jest to jeden kieliszek.

Udowodniono, że wino pite w umiarkowanych ilościach chroni nie tylko przed chorobami serca, ale też przed nowotworami, a ponadto opóźnia pojawienie się choroby Alzheimera. Nie zapominajmy również, że osoby pijące wino są zazwyczaj szczuplejsze. Dzieje się tak, ponieważ kalorie dostarczane przez alkohol są spalane w pierwszej kolejności, ale organizm nie odkłada ich w formie tkanki tłuszczowej.

W przeciwieństwie do piwa i wódki, które są prawdziwymi bombami kalorycznymi, wino zawiera niewiele węglowodanów. Co więcej – szklaneczka tego alkoholu pozwala obniżyć apetyt i przyspieszyć metabolizm.

Jak pokazują liczne eksperymenty i badania, wino może mieć zbawienny wpływ na wiele dolegliwości. Oczywiście, najważniejszy w tym przypadku jest umiar, dlatego warto wziąć przykład z Francuzów, Włochów i Greków, którzy co prawda wino spożywają bardzo często, ale się nim nie upijają, bo szlachetny trunek mieszają tradycyjnie z wodą (w proporcjach np. 1:2 lub 1:3 na korzyść wody).

Warto też pamiętać o ostrzeżeniach policji: nawet mała ilość alkoholu wypita podczas obiadu może spowodować, że będziesz bardziej senny, a twoja zdolność kierowania się pogorszy.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami