Poprawia smak i zapobiega demencji. Niedoceniony dodatek do sałatek

Świetnie nadaje się jako dressing do sałatek, a teraz naukowcy udowodnili jego prozdrowotne właściwości. Olej z borówek amerykańskich jest w naszym kraju niedoceniony, tymczasem włączenie go do diety może mieć długofalowe korzyści.

Ocet borówkowy jest pyszny i zdrowy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Naukowcy z Konkuk University w Korei Południowej wykazali, że ocen borówkowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na pracę mózgu. Naukowcy prowadzili badania na myszach, jednak ich wyniki są obiecujące również dla ludzi cierpiących na demencję.

W badaniu, opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry, stwierdzono, że ocet borówkowy wpływa pozytywnie na proces tworzenia i pracę neuronów w mózgu. Choć potrzebne są dalsze badania w tym zakresie, naukowcy wierzą, że regularne stosowanie oleju borówkowego może pomóc w przeciwdziałaniu między innymi chorobie Alzheimera.

Ocet borówkowy można przygotować samemu w domu.

Składniki:
1 i 1/2 kubka dojrzałych borówek
2 kubki octu balsamicznego lub ryżowego
2 łyżki cukru lub syropu z agawy

Najpierw umieszczamy borówki na patelni lub w rondelku. Zgniatamy je widelcem. Dodajemy ocet oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ocet przez około 3 minuty. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i przelewamy do słoika bądź szklanej butelki. Tak przygotowany ocet powinien stać przynajmniej przez 4 godziny, a następnie zostać umieszczony na noc w lodówce. Po tym czasie odcedzamy borówki sitkiem i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Przepis pochodzi z bloga High Ground Organic.

Zobacz też: Piła ocet jabłkowy każdego dnia. Oto efekty

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie