Pomysły na marchewkę. Aromatyczne zupy, surówki i słodkie ciasta
Marchewka to warzywo znane każdemu z nas. Można ją jeść na surowo i wtedy ma najwięcej wartościowych składników odżywczych, ale doskonale smakuje również po ugotowaniu, upieczeniu, uduszeniu czy podsmażeniu. Jest podstawowym warzywem dodawanym do rosołu i innych zup. Świetnie komponuje się też z innymi warzywami, mięsem, rybami. Można też przyrządzić ją na słodko. Jakie marchewkowe dania zasłużyły na to, by je przedstawić poniżej? Przekonajcie się sami!
Zupa marchewkowa z curry
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- kawałek pora albo ½ cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki curry,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy do niego przyprawy.
- Gdy zaczynają wydzielać zapach, zalewamy je wrzątkiem i dorzucamy do środka pokrojoną marchewkę, cebulę/pora.
- Wszystko gotujemy pod przykryciem do momentu zmięknięcia warzyw. Zupę miksujemy, dodajemy masło i przyprawiamy do smaku.
5 powodów, dla których warto codziennie pić sok z marchewki
Zupa marchewkowa z imbirem
Składniki:
- 800 g marchewki pokrojonej w talarki,
- 1 l wody albo bulionu,
- 2 łyżki startego świeżego imbiru,
- 2-3 łodygi pokrojonego selera naciowego,
- 5 posiekanych ząbków czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka cukru, świeża kolendra, sok z połowy limonki,
- 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki kurkumy,
- 400 ml mleka kokosowego,
- sól i pieprz,
- sezam.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa z imbirem. Podsmażamy minutę i zalewamy wodą albo bulionem.
- Gotujemy do miękkości i doprawiamy cukrem, sokiem z limonki, kminkiem, kurkumą, solą i pieprzem.
- Gotujemy wszystko razem ok. minuty i blendujemy. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Po wlaniu na talerze dekorujemy kolendrą i sezamem.
Krem z pieczonej marchewki
Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 600 ml wody,
- kilka łyżeczek mleka kokosowego,
- pestki dyni i posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Marynata:
- 5 łyżek wody,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z 1 pomarańczy,
- 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki kminku,
- ostra papryka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy je do naczynia do pieczenia i zalewamy marynatą sporządzoną ze wszystkich składników. Pieczemy wszystko przez 30 minut w 200 stopniach.
- W połowie czasu pieczenia warzywa należy przemieszać. Wyjmujemy je z piekarnika i miksujemy z gorącą wodą na gładki krem.
- Dodajemy mleko kokosowe i znów miksujemy. Wlewamy na talerze i każdy dekorujemy natką pietruszki oraz pestkami dyni.
Marchewkowe kluseczki
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 1 jajko,
- 300 g mąki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 70 g masła,
- 1 pęczek świeżej szałwii,
- 50 g parmezanu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i gotujemy do momentu aż będzie miękka. Wyjmujemy ją z wody i blendujemy na gładką masę. Gdy ostygnie, dodajemy do niej mąkę, jajko i sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kluskę zrobioną za pomocą dwóch łyżek. Gotujemy przez 3 minuty i sprawdzamy – jeśli kluska rozpada się, do masy dodajemy mąkę, a jeśli nic się nie dzieje, gotujemy kolejne kluski partiami po kilka sztuk.
- Po ugotowaniu kluski studzimy. Aby się nie sklejały ze sobą, można je polać olejem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim listki z ½ pęczka szałwii. Gdy będą robiły się chrupiące, wyjmujemy je z patelni na papierowy ręcznik i osączamy.
- Na patelni z kolei rozgrzewamy masło wraz z szałwią, która nam została. Uważamy, aby szałwia nie przypaliła się. Dodajemy do niej kluseczki i smażymy przez 3 minuty.
- Wykładamy je na talerze, polewamy masłem, posypujemy chrupiącą szałwią i dodajemy płatki sera.
Surówka z marchewki i gruszki
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 gruszka,
- 1,5 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Marchewki i gruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
- Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i olej. Dokładnie mieszamy.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 400 g startej na tarce o małych oczkach marchewki,
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 16 g cukru waniliowego,
- ¾ szkl. oleju,
- 1 i ¾ szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- dżem porzeczkowy,
- 1 szkl. cukru pudru,
- kilka łyżek soku z cytryny,
- 50 g pistacji.
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dolewamy olej i zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy wszystkie suche składniki wcześniej ze sobą wymieszane, marchewkę i 3-4 łyżki dżemu.
- Wszystko dokładnie mieszamy albo miksujemy na wolnych obrotach.
- Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
- Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier, którym polewamy upieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy pistacjami.
Jeśli lubicie klasyczne potrawy, na pewno docenicie zwykłą marchewkę z groszkiem albo surówkę z marchewką, jabłkiem i chrzanem podane z ziemniakami i kotletem. Jeśli wolicie bardziej wymyślne dania, wypróbujcie któryś z powyżej przytoczonych przepisów.