Pomysły na marchewkę. Aromatyczne zupy, surówki i słodkie ciasta

Marchewka to warzywo znane każdemu z nas. Można ją jeść na surowo i wtedy ma najwięcej wartościowych składników odżywczych, ale doskonale smakuje również po ugotowaniu, upieczeniu, uduszeniu czy podsmażeniu. Jest podstawowym warzywem dodawanym do rosołu i innych zup. Świetnie komponuje się też z innymi warzywami, mięsem, rybami. Można też przyrządzić ją na słodko. Jakie marchewkowe dania zasłużyły na to, by je przedstawić poniżej? Przekonajcie się sami!

Zupa marchewkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©okkijan2010 - stock.adobe.com

Zupa marchewkowa z curry

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • kawałek pora albo ½ cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy do niego przyprawy.
  2. Gdy zaczynają wydzielać zapach, zalewamy je wrzątkiem i dorzucamy do środka pokrojoną marchewkę, cebulę/pora.
  3. Wszystko gotujemy pod przykryciem do momentu zmięknięcia warzyw. Zupę miksujemy, dodajemy masło i przyprawiamy do smaku.

5 powodów, dla których warto codziennie pić sok z marchewki

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki:

  • 800 g marchewki pokrojonej w talarki,
  • 1 l wody albo bulionu,
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru,
  • 2-3 łodygi pokrojonego selera naciowego,
  • 5 posiekanych ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka cukru, świeża kolendra, sok z połowy limonki,
  • 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki kurkumy,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • sól i pieprz,
  • sezam.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa z imbirem. Podsmażamy minutę i zalewamy wodą albo bulionem.
  2. Gotujemy do miękkości i doprawiamy cukrem, sokiem z limonki, kminkiem, kurkumą, solą i pieprzem.
  3. Gotujemy wszystko razem ok. minuty i blendujemy. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  4. Po wlaniu na talerze dekorujemy kolendrą i sezamem.

Krem z pieczonej marchewki

Składniki:

  • 5 dużych marchewek,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 600 ml wody,
  • kilka łyżeczek mleka kokosowego,
  • pestki dyni i posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Marynata:

  • 5 łyżek wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • ostra papryka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy je do naczynia do pieczenia i zalewamy marynatą sporządzoną ze wszystkich składników. Pieczemy wszystko przez 30 minut w 200 stopniach.
  2. W połowie czasu pieczenia warzywa należy przemieszać. Wyjmujemy je z piekarnika i miksujemy z gorącą wodą na gładki krem.
  3. Dodajemy mleko kokosowe i znów miksujemy. Wlewamy na talerze i każdy dekorujemy natką pietruszki oraz pestkami dyni.

Marchewkowe kluseczki

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 1 jajko,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 70 g masła,
  • 1 pęczek świeżej szałwii,
  • 50 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i gotujemy do momentu aż będzie miękka. Wyjmujemy ją z wody i blendujemy na gładką masę. Gdy ostygnie, dodajemy do niej mąkę, jajko i sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  2. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kluskę zrobioną za pomocą dwóch łyżek. Gotujemy przez 3 minuty i sprawdzamy – jeśli kluska rozpada się, do masy dodajemy mąkę, a jeśli nic się nie dzieje, gotujemy kolejne kluski partiami po kilka sztuk.
  3. Po ugotowaniu kluski studzimy. Aby się nie sklejały ze sobą, można je polać olejem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim listki z ½ pęczka szałwii. Gdy będą robiły się chrupiące, wyjmujemy je z patelni na papierowy ręcznik i osączamy.
  5. Na patelni z kolei rozgrzewamy masło wraz z szałwią, która nam została. Uważamy, aby szałwia nie przypaliła się. Dodajemy do niej kluseczki i smażymy przez 3 minuty.
  6. Wykładamy je na talerze, polewamy masłem, posypujemy chrupiącą szałwią i dodajemy płatki sera.

Surówka z marchewki i gruszki

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 gruszka,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewki i gruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
  2. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i olej. Dokładnie mieszamy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 400 g startej na tarce o małych oczkach marchewki,
  • 5 jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • ¾ szkl. oleju,
  • 1 i ¾ szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • dżem porzeczkowy,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • kilka łyżek soku z cytryny,
  • 50 g pistacji.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dolewamy olej i zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy wszystkie suche składniki wcześniej ze sobą wymieszane, marchewkę i 3-4 łyżki dżemu.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy albo miksujemy na wolnych obrotach.
  3. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
  4. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier, którym polewamy upieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy pistacjami.

Jeśli lubicie klasyczne potrawy, na pewno docenicie zwykłą marchewkę z groszkiem albo surówkę z marchewką, jabłkiem i chrzanem podane z ziemniakami i kotletem. Jeśli wolicie bardziej wymyślne dania, wypróbujcie któryś z powyżej przytoczonych przepisów.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów