Chrup na zdrowie! Co siedzi w marchewce?

Marchew kochają dzieci i uwielbiają dorośli. To składnik wielu dań świata oraz bardzo cenne lekarstwo medycyny naturalnej. Dowiedz się, dlaczego marchew jest powszechnie cenionym warzywem już od setek lat.

MarchewDlaczego warto jeść marchewkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchew zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowatych, która jest powszechnie uprawiana w Polsce, ale można ją spotkać również w stanie dzikim na terenach Azji, Europy i niektórych rejonów Afryki. Marchew jest rośliną znaną już od czasów starożytnych i, co ciekawe, pierwotnie hodowano jej białą odmianę.

Pomarańczowa odmiana marchwi pojawiła się dopiero w XVII w. w Holandii i do dziś uważana jest za tą najbardziej charakterystyczną, chociaż możemy również znaleźć marchewki w kolorze żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Marchewka ma podłużny, twardy korzeń przypominający korzeń pietruszki oraz nać, której raczej się nie jada, ale niektórzy uważają ją za całkiem dobrą przyprawę.

Marchew – wartości odżywcze

Marchew jest warzywem bogatym zarówno w różne dobroczynne składniki odżywcze, jak i w wodę, która stanowi aż 90 proc. jej składu. Ponadto w marchwi znajdziemy mnóstwo beta-karotenu, który nadaje jej żywy, pomarańczowy kolor, a także potasu, miedzi, wapnia, sodu, magnezu, żelaza i innych. Marchew to także cenne źródło różnych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, np. kwasu foliowego czy inozytolu, a także witaminy C, K, E, PP. W marchewce znajdziemy również alkaloidy, pektyny, flawonoidy. Jest to warzywo bardzo korzystne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy: w 100 g znajdziemy ok. 30 kcal.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Marchew – właściwości lecznicze

Marchew przede wszystkim jest skarbnicą witamin, toteż jej spożywanie zapobiega awitaminozie, niedokrwistości, wzmacnia odporność i dba o ogólny, dobry stan naszego organizmu. Jest to również warzywo, które bardzo korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia i to nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci i niemowląt, toteż bardzo często podaje się go w formie soku lub przecieru właśnie na problemy z układem pokarmowym.

Dzięki pektynom marchew jest również doskonałym środkiem wspomagającym walkę z miażdżycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto zawarte w niej przeciwutleniacze, czyli np. beta-karoten, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, np. jamy ustnej. Ów beta-karoten jest także świetnym składnikiem dbającym o urodę, gdyż nie tylko podtrzymuje letnią opaleniznę, ale także łagodzi zmiany trądzikowe i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Marchewkę można stosować także jako środek wspomagający walkę z pasożytami ludzkimi i jako niezbędny składnik w diecie młodej mamy lub kobiety z zaburzeniami hormonalnymi, jako że zawiera kwas foliowy i inozytol.

Marchew – kulinarne zastosowanie

Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda i chrupiąca, jak i ugotowana bądź zapieczona. Często dodaje się ją do różnych sałatek i surówek, wyciska się z niej smaczne i lecznicze soki, robi także różne przetwory. Marchew jest niezbędnym składnikiem gulaszów i zup, a przede wszystkim rosołu; nierzadko podaje się ją wraz z groszkiem do dań z mięsem, np. kotletów schabowych, a nawet do ciast np. z miodem i czekoladą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥