Trwa ładowanie...

Chrup na zdrowie! Co siedzi w marchewce?

Marchew kochają dzieci i uwielbiają dorośli. To składnik wielu dań świata oraz bardzo cenne lekarstwo medycyny naturalnej. Dowiedz się, dlaczego marchew jest powszechnie cenionym warzywem już od setek lat.

Dlaczego warto jeść marchewkę?Dlaczego warto jeść marchewkę?Źródło: Adobe Stock
d2d2waa
d2d2waa

Marchew zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowatych, która jest powszechnie uprawiana w Polsce, ale można ją spotkać również w stanie dzikim na terenach Azji, Europy i niektórych rejonów Afryki. Marchew jest rośliną znaną już od czasów starożytnych i, co ciekawe, pierwotnie hodowano jej białą odmianę.

Pomarańczowa odmiana marchwi pojawiła się dopiero w XVII w. w Holandii i do dziś uważana jest za tą najbardziej charakterystyczną, chociaż możemy również znaleźć marchewki w kolorze żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Marchewka ma podłużny, twardy korzeń przypominający korzeń pietruszki oraz nać, której raczej się nie jada, ale niektórzy uważają ją za całkiem dobrą przyprawę.

Marchew – wartości odżywcze

Marchew jest warzywem bogatym zarówno w różne dobroczynne składniki odżywcze, jak i w wodę, która stanowi aż 90 proc. jej składu. Ponadto w marchwi znajdziemy mnóstwo beta-karotenu, który nadaje jej żywy, pomarańczowy kolor, a także potasu, miedzi, wapnia, sodu, magnezu, żelaza i innych. Marchew to także cenne źródło różnych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, np. kwasu foliowego czy inozytolu, a także witaminy C, K, E, PP. W marchewce znajdziemy również alkaloidy, pektyny, flawonoidy. Jest to warzywo bardzo korzystne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy: w 100 g znajdziemy ok. 30 kcal.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Marchew – właściwości lecznicze

Marchew przede wszystkim jest skarbnicą witamin, toteż jej spożywanie zapobiega awitaminozie, niedokrwistości, wzmacnia odporność i dba o ogólny, dobry stan naszego organizmu. Jest to również warzywo, które bardzo korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia i to nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci i niemowląt, toteż bardzo często podaje się go w formie soku lub przecieru właśnie na problemy z układem pokarmowym.

d2d2waa

Dzięki pektynom marchew jest również doskonałym środkiem wspomagającym walkę z miażdżycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto zawarte w niej przeciwutleniacze, czyli np. beta-karoten, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, np. jamy ustnej. Ów beta-karoten jest także świetnym składnikiem dbającym o urodę, gdyż nie tylko podtrzymuje letnią opaleniznę, ale także łagodzi zmiany trądzikowe i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Marchewkę można stosować także jako środek wspomagający walkę z pasożytami ludzkimi i jako niezbędny składnik w diecie młodej mamy lub kobiety z zaburzeniami hormonalnymi, jako że zawiera kwas foliowy i inozytol.

Marchew – kulinarne zastosowanie

Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda i chrupiąca, jak i ugotowana bądź zapieczona. Często dodaje się ją do różnych sałatek i surówek, wyciska się z niej smaczne i lecznicze soki, robi także różne przetwory. Marchew jest niezbędnym składnikiem gulaszów i zup, a przede wszystkim rosołu; nierzadko podaje się ją wraz z groszkiem do dań z mięsem, np. kotletów schabowych, a nawet do ciast np. z miodem i czekoladą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2d2waa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d2waa
Więcej tematów