Chrup na zdrowie! Co siedzi w marchewce?

Marchew kochają dzieci i uwielbiają dorośli. To składnik wielu dań świata oraz bardzo cenne lekarstwo medycyny naturalnej. Dowiedz się, dlaczego marchew jest powszechnie cenionym warzywem już od setek lat.

MarchewDlaczego warto jeść marchewkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchew zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowatych, która jest powszechnie uprawiana w Polsce, ale można ją spotkać również w stanie dzikim na terenach Azji, Europy i niektórych rejonów Afryki. Marchew jest rośliną znaną już od czasów starożytnych i, co ciekawe, pierwotnie hodowano jej białą odmianę.

Pomarańczowa odmiana marchwi pojawiła się dopiero w XVII w. w Holandii i do dziś uważana jest za tą najbardziej charakterystyczną, chociaż możemy również znaleźć marchewki w kolorze żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Marchewka ma podłużny, twardy korzeń przypominający korzeń pietruszki oraz nać, której raczej się nie jada, ale niektórzy uważają ją za całkiem dobrą przyprawę.

Marchew – wartości odżywcze

Marchew jest warzywem bogatym zarówno w różne dobroczynne składniki odżywcze, jak i w wodę, która stanowi aż 90 proc. jej składu. Ponadto w marchwi znajdziemy mnóstwo beta-karotenu, który nadaje jej żywy, pomarańczowy kolor, a także potasu, miedzi, wapnia, sodu, magnezu, żelaza i innych. Marchew to także cenne źródło różnych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, np. kwasu foliowego czy inozytolu, a także witaminy C, K, E, PP. W marchewce znajdziemy również alkaloidy, pektyny, flawonoidy. Jest to warzywo bardzo korzystne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy: w 100 g znajdziemy ok. 30 kcal.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Marchew – właściwości lecznicze

Marchew przede wszystkim jest skarbnicą witamin, toteż jej spożywanie zapobiega awitaminozie, niedokrwistości, wzmacnia odporność i dba o ogólny, dobry stan naszego organizmu. Jest to również warzywo, które bardzo korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia i to nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci i niemowląt, toteż bardzo często podaje się go w formie soku lub przecieru właśnie na problemy z układem pokarmowym.

Dzięki pektynom marchew jest również doskonałym środkiem wspomagającym walkę z miażdżycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto zawarte w niej przeciwutleniacze, czyli np. beta-karoten, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, np. jamy ustnej. Ów beta-karoten jest także świetnym składnikiem dbającym o urodę, gdyż nie tylko podtrzymuje letnią opaleniznę, ale także łagodzi zmiany trądzikowe i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Marchewkę można stosować także jako środek wspomagający walkę z pasożytami ludzkimi i jako niezbędny składnik w diecie młodej mamy lub kobiety z zaburzeniami hormonalnymi, jako że zawiera kwas foliowy i inozytol.

Marchew – kulinarne zastosowanie

Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda i chrupiąca, jak i ugotowana bądź zapieczona. Często dodaje się ją do różnych sałatek i surówek, wyciska się z niej smaczne i lecznicze soki, robi także różne przetwory. Marchew jest niezbędnym składnikiem gulaszów i zup, a przede wszystkim rosołu; nierzadko podaje się ją wraz z groszkiem do dań z mięsem, np. kotletów schabowych, a nawet do ciast np. z miodem i czekoladą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie