Chrup na zdrowie! Co siedzi w marchewce?

Marchew kochają dzieci i uwielbiają dorośli. To składnik wielu dań świata oraz bardzo cenne lekarstwo medycyny naturalnej. Dowiedz się, dlaczego marchew jest powszechnie cenionym warzywem już od setek lat.

MarchewDlaczego warto jeść marchewkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchew zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowatych, która jest powszechnie uprawiana w Polsce, ale można ją spotkać również w stanie dzikim na terenach Azji, Europy i niektórych rejonów Afryki. Marchew jest rośliną znaną już od czasów starożytnych i, co ciekawe, pierwotnie hodowano jej białą odmianę.

Pomarańczowa odmiana marchwi pojawiła się dopiero w XVII w. w Holandii i do dziś uważana jest za tą najbardziej charakterystyczną, chociaż możemy również znaleźć marchewki w kolorze żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Marchewka ma podłużny, twardy korzeń przypominający korzeń pietruszki oraz nać, której raczej się nie jada, ale niektórzy uważają ją za całkiem dobrą przyprawę.

Marchew – wartości odżywcze

Marchew jest warzywem bogatym zarówno w różne dobroczynne składniki odżywcze, jak i w wodę, która stanowi aż 90 proc. jej składu. Ponadto w marchwi znajdziemy mnóstwo beta-karotenu, który nadaje jej żywy, pomarańczowy kolor, a także potasu, miedzi, wapnia, sodu, magnezu, żelaza i innych. Marchew to także cenne źródło różnych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, np. kwasu foliowego czy inozytolu, a także witaminy C, K, E, PP. W marchewce znajdziemy również alkaloidy, pektyny, flawonoidy. Jest to warzywo bardzo korzystne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy: w 100 g znajdziemy ok. 30 kcal.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Marchew – właściwości lecznicze

Marchew przede wszystkim jest skarbnicą witamin, toteż jej spożywanie zapobiega awitaminozie, niedokrwistości, wzmacnia odporność i dba o ogólny, dobry stan naszego organizmu. Jest to również warzywo, które bardzo korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia i to nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci i niemowląt, toteż bardzo często podaje się go w formie soku lub przecieru właśnie na problemy z układem pokarmowym.

Dzięki pektynom marchew jest również doskonałym środkiem wspomagającym walkę z miażdżycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto zawarte w niej przeciwutleniacze, czyli np. beta-karoten, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, np. jamy ustnej. Ów beta-karoten jest także świetnym składnikiem dbającym o urodę, gdyż nie tylko podtrzymuje letnią opaleniznę, ale także łagodzi zmiany trądzikowe i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Marchewkę można stosować także jako środek wspomagający walkę z pasożytami ludzkimi i jako niezbędny składnik w diecie młodej mamy lub kobiety z zaburzeniami hormonalnymi, jako że zawiera kwas foliowy i inozytol.

Marchew – kulinarne zastosowanie

Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda i chrupiąca, jak i ugotowana bądź zapieczona. Często dodaje się ją do różnych sałatek i surówek, wyciska się z niej smaczne i lecznicze soki, robi także różne przetwory. Marchew jest niezbędnym składnikiem gulaszów i zup, a przede wszystkim rosołu; nierzadko podaje się ją wraz z groszkiem do dań z mięsem, np. kotletów schabowych, a nawet do ciast np. z miodem i czekoladą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz