Pomagają spalić tłuszcz z brzucha. Pod jednym warunkiem

Orzeszki ziemne nazywane są także arachidowymi i fistaszkami. W Polsce znane są zwłaszcza w formie przetworzonej – jako prażona i solona przekąska. Najwięcej wartości odżywczych mają nieprzetworzone, suszone, nieprażone i niesolone. Orzeszki ziemne nie tuczą, wręcz przeciwnie – pomagają schudnąć.

Orzechy ziemne
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Orzeszki ziemne – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzech ziemny to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Nazwa 'orzech ziemny' wzięła się stąd, że owoce dojrzewają w ziemi. Głównymi producentami orzeszków ziemnych są Indie, Chiny,Nigeria i USA. W Europie uprawiane są głównie na Półwyspie Bałkańskim, we Włoszech i Francji.

Orzeszki ziemne dostarczają ok. 567 kalorii (w 100 g). Posiadają najwięcej białka ze wszystkich odmian orzechów, a to dzięki temu, że należą do roślin strączkowych. Poza tym, mogą poszczycić się sporą ilością witaminy B3 (niacyny), tłuszczu, błonnika oraz witaminy E. W orzeszkach ziemnych znajdziemy także potas, magnez oraz aminokwas argininę, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i oleinowy.

Orzeszki ziemne – właściwości prozdrowotne

Zawarta w orzeszkach ziemnych arginina działa wzmacniająco na mięśnie, przyczynia się także do poprawienia sprawności seksualnej mężczyzn, a niacyna na układ nerwowy i przemianę materii. Ponadto, rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Wspomniana niacyna reguluje poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi oraz zapobiega miażdżycy.

Cała prawda o nerkowcach

Orzeszki ziemne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają chorobom serca – chorobie wieńcowej, zawałowi serca czy udarowi mózgu. Zawarty w orzeszkach ziemnych potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie orzeszków ziemnych przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego mogą one być skuteczne w leczeniu insulinooporności i cukrzycy typu 2. Mogą one być stosowane przez osoby z cukrzycą, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny (15).

Orzeszki ziemne, za sprawą witamin z grupy B, magnezu i NNKT, wpływają korzystnie na pamięć i procesy myślowe. Poprawiają koncentrację oraz łagodzą stres. Powinny zatem sięgać po nie osoby szczególnie narażone na jego działanie.

Orzeszki ziemne
© 123RF

Spożywanie w odpowiednich ilościach orzeszki ziemne mogą pomóc w odchudzaniu. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają tworzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Błonnik, z kolei, skutecznie wypełni żołądek i zapewni na długo uczucie sytości.

Duża zawartość białek jest zaletą, ale może też być poważną wadą. Mianowicie, niektóre z aminokwasów mogą przejawiać silne właściwości uczulające.

Orzeszki ziemne – zastosowanie w kuchni

Orzeszki ziemne spożywane są głównie jako przekąska. Można spotkać orzeszki ziemne w miodzie, soli, czekoladzie. Dostępne są także w formie prażonej. Wykorzystywane są także do produkcji masła orzechowego oraz chałwy. Masło orzechowe może byś składnikiem dań wytrawnych i słodkich. Można je serwować z owsianką i grzankami.

Posiekane lub zmielone orzeszki ziemne można dodać do sałatek, dań mięsnych, rybnych. Wzbogacą smak makaronu i ryżu. Najczęściej dodawane są do ciast i ciasteczek. Często spotkamy je w lodach, czekoladzie i herbatnikach.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇