- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 450 g mrożonej mieszanki leczo
- 1 łyżeczka kminku
- ok. 8 śliwek (mogą być mrożone)
- parę gałązek natki pietruszki
- 200 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Przepis
Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w krążki. Plastry polędwiczki układamy na talerzu warstwami, a każdą z nich przekładamy cebulą i czosnkiem oraz posypujemy kminkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dzień wcześniej na całą noc.
Przepis
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.
Przepis
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami smażymy mięso na rumiano z obu stron, a następnie przekładamy je do ciepłego piekarnika.
Przepis
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek szklimy cebulę z marynowania i czosnek. Dodajemy mieszankę leczo, mieszamy i smażymy przez ok. 4 minuty. Dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy mięso i wlewamy wino. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu.
Przepis
Danie podajemy z kluskami śląskimi lub ryżem.