Podstawa zbilansowanej diety. Dlaczego warto sięgnąć po olej rzepakowy?

Osoby dbające o linię często unikają tłuszczów, a to duży błąd. Ich niedobór w naszej diecie sprzyja powstaniu zmarszczek, skóra staje się przesuszona, a organizm zostaje pozbawiony cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Podpowiadamy, czemu warto postawić na olej rzepakowy oraz jak wprowadzić go do diety, by była zdrowa i pełnowartościowa.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Obok węglowodanów tłuszcze są najbogatszym źródłem energii. Nie trzeba ich wiele, aby dostarczały wielu kalorii. Poza tym w kuchni trudno się bez nich obejść – są tzw. materiałem poślizgowym, który nadaje potrawom gładką strukturę i lepszy smak, np. kromce chleba czy smażonym warzywom.

Jaka jest rola tłuszczów w diecie?

Tłuszcze można dzielić na wiele sposobów, ale najbardziej istotną rzeczą jest ich wartość odżywcza. Podobnie jak o wartości białek decydują zawarte w nich aminokwasy, tak o wartości tłuszczów przesądzają nienasycone kwasy tłuszczowe, które się w nich znajdują. Są na tyle niezbędne w diecie, że początkowo określano je nazwą "witaminy F". Co więcej, tylko w tłuszczach potrafią rozpuszczać się niektóre witaminy, takie jak A, D, E i K. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, dzielimy je na:

·      Nasycone – to głównie tłuszcze zwierzęce, występują w mięsie, wędlinach czy smalcu. To właśnie na nie powinniśmy uważać, gdyż podwyższają poziom cholesterolu i sprzyjają niektórym chorobom.

·      Jednonasycone – mogą zastąpić w diecie kwasy nasycone. Spełniają wszystkie pozytywne role tłuszczów, ale nie sprzyjają miażdżycy czy nowotworom. Znajdziemy je m.in. w orzechach i olejach (najwięcej w oliwie i oleju rzepakowym).

·      Wielonienasycone – najbardziej wartościowe z tłuszczów, bogate w kwasy omega-3, omega-6. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie m.in. regulują transport cholesterolu, zwiększają odporność i wpływają korzystnie na pracę serca. Znajdziemy je w olejach, np. pestkach dyni, awokado, orzechach, tłustych rybach i niektórych olejach, takich jak np. olej rzepakowy.

© pixabay.com

Smacznego: przepis na Buddha bowl

Olej rzepakowy – źródło zdrowego tłuszczu

Jeszcze pół wieku temu w naszej kuchni dominowało masło i smalec. Wciąż w wielu domach używa się tych produktów spożywczych. Kiedy jednak okazało się, że oba te tłuszcze mają niebezpieczny cholesterol, zaczęto poszukiwać lepszej alternatywy. Jakiej? Mowa o olejach z dobrymi tłuszczami, które nie tylko utrzymują cholesterol na właściwym poziomie, ale nawet go obniżają. Oleje nie lubią światła, szczególnie słonecznego, a także ciepła i zbytniego napowietrzania. Powinny być przechowywane w temperaturze ok. 12 st. C, w ciemnym miejscu. Na polskim rynku możemy spotkać bardzo wiele olejów, m.in.. słonecznikowy, kokosowy czy lniany. Jednym z najbardziej cenionych tłuszczów jest olej rzepakowy, który ma nie tylko dobry smak, ale i korzystną cenę.

Zaletą oleju rzepakowego jest to, że zawiera ok. 90 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6), alfa-linolenowego (omega-3) oraz oleinowego (omega-9). Ponieważ nasz organizm nie wytwarza ich samodzielnie, powinny być dostarczane z pożywieniem. Co ciekawe, już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają w 100 proc. zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3. Oprócz tego olej ten zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek, 13 razy więcej niż olej słonecznikowy i aż 40 razy więcej niż olej z pestek winogron. Kwasy te są tak ważne dla zdrowia, bo sprzyjają profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, zapobieganiu cukrzycy, nowotworów, mają działanie przeciwzapalne, utrzymują dobrą kondycję skóry, a także wpływają na prawidłową pracę mózgu i wzroku.

Idealny dodatek – do smażenia, na surowo

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E (jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników) oraz witaminy K (bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości). Wystarczy spożywać dziennie ok. 2 łyżki oleju rzepakowego, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę E (w 50 proc.), a także witaminę K (w 20 proc.). W sklepach możemy znaleźć olej rzepakowy pod różnymi postaciami – ten rafinowany świetnie nadaje się do smażenia zarówno poprzez swój skład, jak i wysoką temperaturę dymienia.

© Adobe Stock

Mówi się, że warto jeść tłuszcze na zdrowie. Olej rzepakowy nadaje się nie tylko do dań smażonych. Można go też stosować jako zamiennik masła, a także jako składnik wypieków, np. ciast, babeczek czy chlebów domowej roboty. Tłoczony na zimno będzie natomiast idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Dzięki temu, że nie czuć w nim goryczki, polubią go także najmłodsi. Pamiętajmy, że już na etapie rozszerzania diety dziecka tłuszcze pełnią ważną funkcję – wśród tych zalecanych wymienia się właśnie olej rzepakowy. Spożywany w rozsądnych proporcjach, będzie nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale przede wszystkim źródłem energii, witamin oraz wsparciem dla naszego układu krwionośnego, nerwowego i hormonalnego.

Płatna współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Producentów Oleju
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności