WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Podstawa zbilansowanej diety. Dlaczego warto sięgnąć po olej rzepakowy?

Osoby dbające o linię często unikają tłuszczów, a to duży błąd. Ich niedobór w naszej diecie sprzyja powstaniu zmarszczek, skóra staje się przesuszona, a organizm zostaje pozbawiony cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Podpowiadamy, czemu warto postawić na olej rzepakowy oraz jak wprowadzić go do diety, by była zdrowa i pełnowartościowa.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Obok węglowodanów tłuszcze są najbogatszym źródłem energii. Nie trzeba ich wiele, aby dostarczały wielu kalorii. Poza tym w kuchni trudno się bez nich obejść – są tzw. materiałem poślizgowym, który nadaje potrawom gładką strukturę i lepszy smak, np. kromce chleba czy smażonym warzywom.

Jaka jest rola tłuszczów w diecie?

Tłuszcze można dzielić na wiele sposobów, ale najbardziej istotną rzeczą jest ich wartość odżywcza. Podobnie jak o wartości białek decydują zawarte w nich aminokwasy, tak o wartości tłuszczów przesądzają nienasycone kwasy tłuszczowe, które się w nich znajdują. Są na tyle niezbędne w diecie, że początkowo określano je nazwą "witaminy F". Co więcej, tylko w tłuszczach potrafią rozpuszczać się niektóre witaminy, takie jak A, D, E i K. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, dzielimy je na:

·      Nasycone – to głównie tłuszcze zwierzęce, występują w mięsie, wędlinach czy smalcu. To właśnie na nie powinniśmy uważać, gdyż podwyższają poziom cholesterolu i sprzyjają niektórym chorobom.

·      Jednonasycone – mogą zastąpić w diecie kwasy nasycone. Spełniają wszystkie pozytywne role tłuszczów, ale nie sprzyjają miażdżycy czy nowotworom. Znajdziemy je m.in. w orzechach i olejach (najwięcej w oliwie i oleju rzepakowym).

·      Wielonienasycone – najbardziej wartościowe z tłuszczów, bogate w kwasy omega-3, omega-6. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie m.in. regulują transport cholesterolu, zwiększają odporność i wpływają korzystnie na pracę serca. Znajdziemy je w olejach, np. pestkach dyni, awokado, orzechach, tłustych rybach i niektórych olejach, takich jak np. olej rzepakowy.

© pixabay.com

Smacznego: przepis na Buddha bowl

Olej rzepakowy – źródło zdrowego tłuszczu

Jeszcze pół wieku temu w naszej kuchni dominowało masło i smalec. Wciąż w wielu domach używa się tych produktów spożywczych. Kiedy jednak okazało się, że oba te tłuszcze mają niebezpieczny cholesterol, zaczęto poszukiwać lepszej alternatywy. Jakiej? Mowa o olejach z dobrymi tłuszczami, które nie tylko utrzymują cholesterol na właściwym poziomie, ale nawet go obniżają. Oleje nie lubią światła, szczególnie słonecznego, a także ciepła i zbytniego napowietrzania. Powinny być przechowywane w temperaturze ok. 12 st. C, w ciemnym miejscu. Na polskim rynku możemy spotkać bardzo wiele olejów, m.in.. słonecznikowy, kokosowy czy lniany. Jednym z najbardziej cenionych tłuszczów jest olej rzepakowy, który ma nie tylko dobry smak, ale i korzystną cenę.

Zaletą oleju rzepakowego jest to, że zawiera ok. 90 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6), alfa-linolenowego (omega-3) oraz oleinowego (omega-9). Ponieważ nasz organizm nie wytwarza ich samodzielnie, powinny być dostarczane z pożywieniem. Co ciekawe, już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają w 100 proc. zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3. Oprócz tego olej ten zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek, 13 razy więcej niż olej słonecznikowy i aż 40 razy więcej niż olej z pestek winogron. Kwasy te są tak ważne dla zdrowia, bo sprzyjają profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, zapobieganiu cukrzycy, nowotworów, mają działanie przeciwzapalne, utrzymują dobrą kondycję skóry, a także wpływają na prawidłową pracę mózgu i wzroku.

Idealny dodatek – do smażenia, na surowo

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E (jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników) oraz witaminy K (bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości). Wystarczy spożywać dziennie ok. 2 łyżki oleju rzepakowego, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę E (w 50 proc.), a także witaminę K (w 20 proc.). W sklepach możemy znaleźć olej rzepakowy pod różnymi postaciami – ten rafinowany świetnie nadaje się do smażenia zarówno poprzez swój skład, jak i wysoką temperaturę dymienia.

© Adobe Stock

Mówi się, że warto jeść tłuszcze na zdrowie. Olej rzepakowy nadaje się nie tylko do dań smażonych. Można go też stosować jako zamiennik masła, a także jako składnik wypieków, np. ciast, babeczek czy chlebów domowej roboty. Tłoczony na zimno będzie natomiast idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Dzięki temu, że nie czuć w nim goryczki, polubią go także najmłodsi. Pamiętajmy, że już na etapie rozszerzania diety dziecka tłuszcze pełnią ważną funkcję – wśród tych zalecanych wymienia się właśnie olej rzepakowy. Spożywany w rozsądnych proporcjach, będzie nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale przede wszystkim źródłem energii, witamin oraz wsparciem dla naszego układu krwionośnego, nerwowego i hormonalnego.

Płatna współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Producentów Oleju
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯