WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Wybieramy robot kuchenny. Sposób na oszczędność czasu w kuchni

Gotowanie zajmuje wiele czasu, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi mozolne szatkowanie, krojenie i mieszanie poszczególnych produktów, a także zagniatanie ciast. Na szczęście ze wszystkim można sobie poradzić, wyręczając się nowoczesnymi urządzeniami.

robot kuchennyJedno urządzenie pozwoli ci uporać się z większością prac bez problemów

Każdy sprzęt, który odciąży nas od codziennych obowiązków, jest na wagę złota. Docenisz je szczególnie podczas przygotowywania świątecznych posiłków. Jeśli nie możesz nadążyć z gotowaniem, a znikąd nie widać pomocy, warto postawić na alternatywę.

Do najbardziej mozolnych prac

Dobrej jakości robot kuchenny to urządzenie, które zajmie się za ciebie krojeniem, siekaniem czy ucieraniem, dodatkowo wspomoże cię podczas przygotowywania ciast, z jego pomocą możesz również miksować, ubijać, a nawet zagniatać ciężkie ciasta. W ten sposób zaoszczędzisz sobie mnóstwa wysiłku. Przy wyborze zadbaj o to, by wymarzony sprzęt miał jak najwięcej dodatkowych komponentów, które poszerzą możliwości sprzętu.

Co może się przydać

Każdy robot kuchenny jest wyposażony w dodatki w postaci końcówek tnących lub mieszających, a także odrębnych modułów, które pozwalają wykorzystywać robot nie tylko jako mikser czy malakser, ale również maszynkę do mielenia mięsa, blender oraz wiele innych sprzętów. Z pomocą jednego urządzenia możesz więc pociąć szynkę w plastry, przygotować owocowy koktajl, jak i również gęsty sos czy zupę-krem. Wiele nakładek i przystawek kupisz osobno. W ten sposób możesz powoli rozbudowywać możliwości sprzętu w zależności od tego, czego aktualnie potrzebujesz.

Dużą popularnością cieszą się roboty planetarne. Niech nie zmyli cię ich prosta budowa, zaawansowane modele wyposażono w moduły do rozdrabniania czy mielenia mięsa, a także praktyczny mikser kielichowy czy wyciskarkę do cytrusów. Wśród dostępnych końcówek najważniejsze są trzy: pierwsza z nich służy do mieszania rzadkiego ciasta, druga pozwoli ubić sztywną pianę w kilka minut, a odpowiednio wyprofilowany hak sprawdzi się podczas wyrabiania ciężkiego i gęstego ciasta. Zwykły robot by sobie z tym nie poradził.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

W przypadku robotów kuchennych o szerokim zastosowaniu kluczowy jest silnik, a właściwie jego moc. To od niej zależy, jak sprzęt będzie się spisywać podczas wszystkich zadań. Szukając sprzętu do podstawowych domowych prac, dobrym rozwiązaniem będzie robot z silnikiem około 500 W, który jest stosunkowo tani i poradzi sobie z prostymi zadaniami. Im więcej dodatkowych przystawek, tym większa powinna być moc silnika. Sprzęt o mocy 1000 W poradzi sobie z zagniataniem ciężkiego ciasta, a także mieleniem mięsa.

Zwróć również uwagę na rozmiar misy, a także wagę całego sprzętu. Roboty mają w zestawie pojemniki o różnej wielkości, które nadają się do przygotowywania różnych potraw. Najbardziej uniwersalne misy mają rozmiar 3-4 l. Misa może być wykonana z metalu, plastiku lub szkła. Waga robota również ma istotne znaczenie. Jeśli sprzęt będzie zbyt lekki, podczas pracy może przesuwać się po blacie i trzeba będzie go przytrzymywać. W efekcie cały czas musisz stać nad misą, a to mija się z celem.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie