- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- liście z 30 rzodkiewek
- 100 g mąki
- 2 jajka
- ok. 100 ml wody
- 50 g parmezanu
- Sałata:
- 2 gruszki
- 30 g kolendry
- 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przepis
Roztrzepujemy jajka z wodą, powoli dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy na jednolitą masę. Blanszujemy liście rzodkiewki we wrzątku przez 30 sekund, potem wrzucamy je do kąpieli
w lodzie. Odciskamy, kroimy i dodajemy do masy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na którą później wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy przez kilka minut i wykładamy na papier kuchenny. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oliwy aż do zrumienienia.
Przepis
Obieramy gruszkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, żeby nie sczerniała, doprawiamy octem balsamicznym lub miodem. Kolendrę siekamy
i dodajemy do sałatki.
Przepis
Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.