Placki ziemniaczane z niespodzianką. Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę
Placki ziemniaczane z pieczarkami to wyśmienity pomysł na smaczny i tani obiad. Dzięki podduszonym pieczarkom zwykłe placki nabierają nowego charakteru.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki oleju
Farsz:
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
Przepis
- Farsz: cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić,umyć, poszatkować, dodać do cebuli i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
- Placki: cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć dodać mąkę jajo sól pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
- Smażyć placki wielkości patelni, nakładać farsz i składać na pół.
- Podawać polane śmietaną lub z sezonową surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl