Trwa ładowanie...
d2j69im
27-11-2020 11:39

Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis

Przepis

Marcin Wrona, to znany reporter i amerykański korespondent telewizyjny. Od 2006 roku mieszka z rodziną w Stanach Zjednoczonych. W swojej najnowszej książce, poza relacjami z podróży, zamieszcza również ulubione przepisy. Jednym z nich są placki ziemniaczane. Trudno o bardziej polską potrawę.

d2j69im
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 i ½ kilograma ziemniaków
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
  • mąka

Gulasz:

  • pierś kurczaka (40 dekagramów)
  • ½ cebuli
  • mąka (2 łyżki)
  • śmietana (1 łyżka)
  • mielona słodka papryka (1 łyżeczka)
  • suszona natka pietruszki(1/2 łyżeczki)
  • ostra papryka (szczypta)
  • vegeta (szczypta)
  • pieprz czosnkowy (szczypta)
  • olej do smażenia
Przepis
  • Obrane ziemniaki można oczywiście zetrzeć ręcznie – mój 92-letni tata ciągle stosuje tę metodę (tata mimo wieku nie zapomina, że zostawił garnek na kuchence!), ale ja jestem leniem. W ruch idzie malakser, który trze ziemniaki i cebulę, a później czas na blender. Moja masa na placki ziemniaczane musi być kompletnie rozdrobnioną papką.
  • Do tego dodaję jajko, dwie łyżki mąki bezglutenowej, sól i pieprz do smaku. Nie lubię wielkich placków na całą patelnię, wolę z każdego smażenia trzy mniejsze.
  • Masę nakładam chochelką na patelnię, a później wysmażone placki trafiają na talerz z solidną warstwą ręcznika papierowego, który wciąga zbędny tłuszcz.

Gulasz:

  • Zaczynamy od pokrojenia cebuli, którą przysmażamy na patelni, ale bez przesady: postarajmy się osiągnąć złoty środek między spaleniem na węgiel, a towarem zupełnie surowym. Równocześnie w szklance wody mieszamy mąkę, wsypujemy tam także pietruszkę, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy i vegetę. Wspomniane szczypty tych przypraw mogą być większe lub mniejsze, w zależności od tego, jak bardzo pikantne dania lubimy. Teraz bierzemy się za pierś kurczaka. Nie przepadamy z dzieciakami za bardzo mięsnym gulaszem, dlatego używamy tylko 40 dekagramów kurczaka. Pierś kroimy w kostkę, nie za dużą, wystarczy centymetr na centymetr.
  • Następnie podsmażamy ją w szerokim garnku o niewysokich ściankach. Gdy pierś jest już podsmażona na biało, wsypujemy słodką paprykę i dalej smażymy, dodając cebulkę, która gotowa od jakiegoś czasu czeka na patelni.
  • Gdy wszystko jest już wymieszane, wlewamy zawartość naszej szklanki i dalej mieszamy; możemy dolać wody, żeby "gulasz" miał taką konsystencję, jaka nam odpowiada. Wszystko dusimy przez przynajmniej pół godziny, co chwilę mieszając.

Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Marcina Wrony "Wroną po Stanach"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
d2j69im

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2j69im
d2j69im
d2j69im
d2j69im
Więcej tematów
d2j69im