Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis

Marcin Wrona, to znany reporter i amerykański korespondent telewizyjny. Od 2006 roku mieszka z rodziną w Stanach Zjednoczonych. W swojej najnowszej książce, poza relacjami z podróży, zamieszcza również ulubione przepisy. Jednym z nich są placki ziemniaczane. Trudno o bardziej polską potrawę.

Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepisGulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Gulasz:

  • pierś kurczaka (40 dekagramów)
  • ½ cebuli
  • mąka (2 łyżki)
  • śmietana (1 łyżka)
  • mielona słodka papryka (1 łyżeczka)
  • suszona natka pietruszki(1/2 łyżeczki)
  • ostra papryka (szczypta)
  • vegeta (szczypta)
  • pieprz czosnkowy (szczypta)
  • olej do smażenia

Przepis

  • Obrane ziemniaki można oczywiście zetrzeć ręcznie – mój 92-letni tata ciągle stosuje tę metodę (tata mimo wieku nie zapomina, że zostawił garnek na kuchence!), ale ja jestem leniem. W ruch idzie malakser, który trze ziemniaki i cebulę, a później czas na blender. Moja masa na placki ziemniaczane musi być kompletnie rozdrobnioną papką.
  • Do tego dodaję jajko, dwie łyżki mąki bezglutenowej, sól i pieprz do smaku. Nie lubię wielkich placków na całą patelnię, wolę z każdego smażenia trzy mniejsze.
  • Masę nakładam chochelką na patelnię, a później wysmażone placki trafiają na talerz z solidną warstwą ręcznika papierowego, który wciąga zbędny tłuszcz.

Gulasz:

  • Zaczynamy od pokrojenia cebuli, którą przysmażamy na patelni, ale bez przesady: postarajmy się osiągnąć złoty środek między spaleniem na węgiel, a towarem zupełnie surowym. Równocześnie w szklance wody mieszamy mąkę, wsypujemy tam także pietruszkę, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy i vegetę. Wspomniane szczypty tych przypraw mogą być większe lub mniejsze, w zależności od tego, jak bardzo pikantne dania lubimy. Teraz bierzemy się za pierś kurczaka. Nie przepadamy z dzieciakami za bardzo mięsnym gulaszem, dlatego używamy tylko 40 dekagramów kurczaka. Pierś kroimy w kostkę, nie za dużą, wystarczy centymetr na centymetr.
  • Następnie podsmażamy ją w szerokim garnku o niewysokich ściankach. Gdy pierś jest już podsmażona na biało, wsypujemy słodką paprykę i dalej smażymy, dodając cebulkę, która gotowa od jakiegoś czasu czeka na patelni.
  • Gdy wszystko jest już wymieszane, wlewamy zawartość naszej szklanki i dalej mieszamy; możemy dolać wody, żeby "gulasz" miał taką konsystencję, jaka nam odpowiada. Wszystko dusimy przez przynajmniej pół godziny, co chwilę mieszając.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany