Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis
Marcin Wrona, to znany reporter i amerykański korespondent telewizyjny. Od 2006 roku mieszka z rodziną w Stanach Zjednoczonych. W swojej najnowszej książce, poza relacjami z podróży, zamieszcza również ulubione przepisy. Jednym z nich są placki ziemniaczane. Trudno o bardziej polską potrawę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 i ½ kilograma ziemniaków
- ½ cebuli
- 1 jajko
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- mąka
Gulasz:
- pierś kurczaka (40 dekagramów)
- ½ cebuli
- mąka (2 łyżki)
- śmietana (1 łyżka)
- mielona słodka papryka (1 łyżeczka)
- suszona natka pietruszki(1/2 łyżeczki)
- ostra papryka (szczypta)
- vegeta (szczypta)
- pieprz czosnkowy (szczypta)
- olej do smażenia
- Obrane ziemniaki można oczywiście zetrzeć ręcznie – mój 92-letni tata ciągle stosuje tę metodę (tata mimo wieku nie zapomina, że zostawił garnek na kuchence!), ale ja jestem leniem. W ruch idzie malakser, który trze ziemniaki i cebulę, a później czas na blender. Moja masa na placki ziemniaczane musi być kompletnie rozdrobnioną papką.
- Do tego dodaję jajko, dwie łyżki mąki bezglutenowej, sól i pieprz do smaku. Nie lubię wielkich placków na całą patelnię, wolę z każdego smażenia trzy mniejsze.
- Masę nakładam chochelką na patelnię, a później wysmażone placki trafiają na talerz z solidną warstwą ręcznika papierowego, który wciąga zbędny tłuszcz.
Gulasz:
- Zaczynamy od pokrojenia cebuli, którą przysmażamy na patelni, ale bez przesady: postarajmy się osiągnąć złoty środek między spaleniem na węgiel, a towarem zupełnie surowym. Równocześnie w szklance wody mieszamy mąkę, wsypujemy tam także pietruszkę, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy i vegetę. Wspomniane szczypty tych przypraw mogą być większe lub mniejsze, w zależności od tego, jak bardzo pikantne dania lubimy. Teraz bierzemy się za pierś kurczaka. Nie przepadamy z dzieciakami za bardzo mięsnym gulaszem, dlatego używamy tylko 40 dekagramów kurczaka. Pierś kroimy w kostkę, nie za dużą, wystarczy centymetr na centymetr.
- Następnie podsmażamy ją w szerokim garnku o niewysokich ściankach. Gdy pierś jest już podsmażona na biało, wsypujemy słodką paprykę i dalej smażymy, dodając cebulkę, która gotowa od jakiegoś czasu czeka na patelni.
- Gdy wszystko jest już wymieszane, wlewamy zawartość naszej szklanki i dalej mieszamy; możemy dolać wody, żeby "gulasz" miał taką konsystencję, jaka nam odpowiada. Wszystko dusimy przez przynajmniej pół godziny, co chwilę mieszając.
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Marcina Wrony "Wroną po Stanach"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze