Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis

Marcin Wrona, to znany reporter i amerykański korespondent telewizyjny. Od 2006 roku mieszka z rodziną w Stanach Zjednoczonych. W swojej najnowszej książce, poza relacjami z podróży, zamieszcza również ulubione przepisy. Jednym z nich są placki ziemniaczane. Trudno o bardziej polską potrawę.

Gulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepisGulasz i placki ziemniaczane według Marcina Wrony. Prosty przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Gulasz:

  • pierś kurczaka (40 dekagramów)
  • ½ cebuli
  • mąka (2 łyżki)
  • śmietana (1 łyżka)
  • mielona słodka papryka (1 łyżeczka)
  • suszona natka pietruszki(1/2 łyżeczki)
  • ostra papryka (szczypta)
  • vegeta (szczypta)
  • pieprz czosnkowy (szczypta)
  • olej do smażenia

Przepis

  • Obrane ziemniaki można oczywiście zetrzeć ręcznie – mój 92-letni tata ciągle stosuje tę metodę (tata mimo wieku nie zapomina, że zostawił garnek na kuchence!), ale ja jestem leniem. W ruch idzie malakser, który trze ziemniaki i cebulę, a później czas na blender. Moja masa na placki ziemniaczane musi być kompletnie rozdrobnioną papką.
  • Do tego dodaję jajko, dwie łyżki mąki bezglutenowej, sól i pieprz do smaku. Nie lubię wielkich placków na całą patelnię, wolę z każdego smażenia trzy mniejsze.
  • Masę nakładam chochelką na patelnię, a później wysmażone placki trafiają na talerz z solidną warstwą ręcznika papierowego, który wciąga zbędny tłuszcz.

Gulasz:

  • Zaczynamy od pokrojenia cebuli, którą przysmażamy na patelni, ale bez przesady: postarajmy się osiągnąć złoty środek między spaleniem na węgiel, a towarem zupełnie surowym. Równocześnie w szklance wody mieszamy mąkę, wsypujemy tam także pietruszkę, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy i vegetę. Wspomniane szczypty tych przypraw mogą być większe lub mniejsze, w zależności od tego, jak bardzo pikantne dania lubimy. Teraz bierzemy się za pierś kurczaka. Nie przepadamy z dzieciakami za bardzo mięsnym gulaszem, dlatego używamy tylko 40 dekagramów kurczaka. Pierś kroimy w kostkę, nie za dużą, wystarczy centymetr na centymetr.
  • Następnie podsmażamy ją w szerokim garnku o niewysokich ściankach. Gdy pierś jest już podsmażona na biało, wsypujemy słodką paprykę i dalej smażymy, dodając cebulkę, która gotowa od jakiegoś czasu czeka na patelni.
  • Gdy wszystko jest już wymieszane, wlewamy zawartość naszej szklanki i dalej mieszamy; możemy dolać wody, żeby "gulasz" miał taką konsystencję, jaka nam odpowiada. Wszystko dusimy przez przynajmniej pół godziny, co chwilę mieszając.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru