Trwa ładowanie...
07-12-2012 17:09

Piwo - wspaniały dodatek do potraw

To nie tylko orzeźwiający napój, bez którego trudno wyobrazić sobie porządną biesiadę. Piwo to także świetny dodatek do wielu potraw, uatrakcyjniający ich smak oraz nadający niepowtarzalny aromat. Dzięki naturalnej goryczce bardzo dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi warzywami, jak i mięsami, a nawet rybami.

Piwo - wspaniały dodatek do potrawŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d1zbke4
d1zbke4

O smakowych walorach piwa i jego wszechstronnym zastosowaniu w staropolskiej kuchni świadczy fragment „Pana Tadeusza”: „Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę/ teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę/ z gorącego, śmietaną bielonego piwa/ w którym gruzłami twaróg posiekany pływa”.
Tak zwana piwna polewka to tylko jeden z wielu przykładów wykorzystania złocistego napoju w kuchni. Jest on bowiem świetnym dodatkiem do zup, dań mięsnych, a nawet ciast. Zwykle stosuje się piwo jasne, choć w niektórych zakątkach Europy potrawy wzbogacane są ciemnym trunkiem. Na przykład niemieckie gospodynie duszą kurczaka w mieszance ciemnego piwa oraz szampana.

Jak marynata to tylko z piwem

Gorzki napój (ten smak zawdzięcza chmielowi) znakomicie komponuje się ze słodkimi warzywami, czyli kukurydzą, cebulą albo marchewką. Można go również łączyć z miodem i cukrem. Nasi przodkowie bardzo chętnie dodawali piwo do dań z kapusty. Jedną butelkę warto wlać do tradycyjnego bigosu, dzięki czemu potrawa przeniknie szczególnym aromatem.

Złocisty trunek jest świetnym dodatkiem do mięs – zmiękcza je i sprawia, że staje się bardziej soczyste. Piwo możemy dolewać do marynat oraz sosów. Steki, żeberka i karkówki uzyskują niezwykle intensywny aromat jeśli spędzą kilka godzin w zalewie przygotowanej z jasnego piwa, liści laurowych, ziół, czosnku, soli, pieprzu i oleju. Wołowina smakuje wybornie w marynacie z piwa i octu winnego lub soku z cytryny. Mięso wieprzowe gotowane w piwie nabiera miękkości oraz delikatności.

Naleśnik z bąbelkami

Popularną formą przyrządzania kurczaka jest nadzianie go na butelkę, wypełnioną do połowy piwem (może być ciemne), które w rozgrzanym piekarniku nasącza i aromatyzuje mięso. Dzięki temu danie staje się delikatne i soczyste.

d1zbke4

Piwo dobrze się komponuje również z rybami. Dzięki swojemu składowi napój neutralizuje i rozpuszcza tłuszcze zawarte w rybim mięsie. Do takich potraw niektórzy lubią stosować piwo pszeniczne.

W piwie znajdują się również drożdże. Ich połączenie z „bąbelkami” sprawia, że trunek jest świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy chleba. Dzięki niemu wypieki stają się bardziej puszyste i miękkie. Przygotowując ciasto na naleśniki, warto zastąpić mleko piwem – smak, który uzyskamy, na pewno będzie niepowtarzalny.

Podczas przyrządzania potraw z dodatkiem złocistego napoju musimy pamiętać o jednej, istotnej zasadzie: im dłużej gotujemy piwo, tym jego smak staje się bardziej intensywny. Jeśli zatem receptura wymaga długiego czasu gotowania, musimy dodać słabszego piwa. W przeciwnym razie możemy zepsuć smak naszego dania.

Karp w piwie

Składniki:

d1zbke4

karp (1,5 kg),
0,5 litra jasnego piwa,
cebula,
pół szklanki rodzynek-sułtanek,
łyżka orzeszków pistacjowych,
łyżka drobno roztartego suchego, czarnego chleba,
łyżka masła,
łyżka skórki z cytryny,
sok z cytryny,
goździki, biały pieprz, sól, cukier.

Sprawionego karpia dzielimy na dzwonka, przekładamy plasterkami cebuli z wbitymi goździkami i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do szerokiego, płaskiego rondla wlewamy piwo, dodajemy masło i zagotowujemy. Do tej masy wkładamy karpia, dodajemy cebulę, rodzynki, orzeszki, chleb i gotujemy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Wykładamy na półmisek i dzielimy na zgrabne porcje. Sos, który został w garnku, doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem i cukrem (powinien mieć wyraźny smak z lekko przebijającą nutą słodyczy). Gorącym sosem polewamy karpia.
Podajemy z ziemniakami i musem jabłkowym z chrzanem lub smażonymi borówkami.

Śląska piwoszka

Składniki:

d1zbke4

litr jasnego piwa,
4 spore kromki chleba razowego na miodzie (wczorajszego),
0,5 kg białego sera,
szklanka kwaśnej śmietany,
sól, cukier

Z chleba pozbywamy się skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Piwo gotujemy w rondelku z solą, cukrem i chlebem na niewielkim ogniu. Mieszamy do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Ser kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i mieszamy na małym ogniu. Taka zupa nie wymaga już żadnych dodatków.

Zupa piwna

Składniki:

d1zbke4

litr jasnego piwa,
4 żółtka,
3 dag masła,
2 dag mąki,
10 dag przecieru z pieczonych jabłek,
sól, goździki, cynamon,
miód naturalny i otarta skórka cytrynowa do smaku.

Masło rozgrzewamy, mieszamy z mąką i zasmażamy, nie rumieniąc. Wlewamy powoli piwo, szybko mieszając trzepaczką. Zagotowujemy i gotujemy ok. 8 minut na małym ogniu. Łączymy z żółtkami utartymi z przecierem i przyprawami, wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą i ubijamy na parze 5 minut. Doprawiamy. Podajemy z grzankami.

Kapusta w piwie

Składniki:

d1zbke4

80 dag kapusty włoskiej,
0,3 l jasnego piwa,
15 dag sera twarogowego,
3 dag masła
2 dag mąki,
4 dag rodzynek,
sól, pieprz,
cukier i sok z cytryny do smaku.

Kapustę czyścimy, opłukujemy, usuwamy głąb i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę masła oraz piwo i zagotowujemy pod przykryciem. Później zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Masło rozgrzewamy, mieszamy z mąką i zasmażamy (nie rumieniąc). Łączymy z kapustą, opłukanymi rodzynkami i przetartym przez sito twarożkiem. Dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy.

Zapiekana wątróbka z piwem

Składniki:

d1zbke4

50 dag wątróbki wieprzowej,
10 dag sera twarogowego,
pół szklanki piwa jasnego,
3 dag mąki,
tłuszcz do smażenia,
2 dag rodzynków,
3 dag migdałów,
sól, pieprz.

Wątróbkę opłukujemy, zdejmujemy błonę i kroimy ukośnie w plastry. Oprószamy mąką i pieprzem, zrumieniamy z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Polewamy piwem, dodajemy opłukane rodzynki, sparzone i obrane migdały i chwilę dusimy. Posypujemy przetartym przez sito twarożkiem, zapiekamy w gorącym piekarniku (ok. 15 minut). Solimy po wyjęciu. Podajemy z ziemniakami i sałatą zieloną.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

d1zbke4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj