Trwa ładowanie...
d1k87f0
25-02-2021 09:13

Pomidorówka w zupełnie nowym wydaniu. Nie musisz jej gotować na rosole

Przepis

Pomidorowa. Niekwestionowana królowa polskich zup. Najczęściej gotujemy ją na niedzielnym rosole. Jednak wariantów zupy pomidorowej jest o wiele więcej. Tym razem na obiad proponujemy pikantną zupę, którą możemy podać z grzankami lub mozzarellą. Doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój.

d1k87f0
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 4 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki wina białego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki estragonu
  • 1 liść laurowy
  • sól, biały pieprz, pieprz cayenne
Przepis
  • Włoszczyznę oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć warzywa w garnku o grubszym dnie na łyżce masła.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać (można wcześniej usunąć nasiona), dodać do warzyw.
  • Rozdrobnić pomidory i wraz z zalewą dodać do warzyw, dolać białego wina i całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
  • Wrzucić listek laurowy. Gotować zupę na małym ogniu pół godziny. Zupę zblendować na gładki krem.
  • Zupę podawać z grzankami i kleksem kwasnej śmietany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pomidorówka w zupełnie nowym wydaniu. Nie musisz jej gotować na rosole
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k87f0
d1k87f0
d1k87f0
d1k87f0
Więcej tematów
d1k87f0