Pomidorówka w zupełnie nowym wydaniu. Nie musisz jej gotować na rosole
Pomidorowa. Niekwestionowana królowa polskich zup. Najczęściej gotujemy ją na niedzielnym rosole. Jednak wariantów zupy pomidorowej jest o wiele więcej. Tym razem na obiad proponujemy pikantną zupę, którą możemy podać z grzankami lub mozzarellą. Doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Włoszczyznę oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć warzywa w garnku o grubszym dnie na łyżce masła.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać (można wcześniej usunąć nasiona), dodać do warzyw.
- Rozdrobnić pomidory i wraz z zalewą dodać do warzyw, dolać białego wina i całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
- Wrzucić listek laurowy. Gotować zupę na małym ogniu pół godziny. Zupę zblendować na gładki krem.
- Zupę podawać z grzankami i kleksem kwasnej śmietany.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze