Pomidorówka w zupełnie nowym wydaniu. Nie musisz jej gotować na rosole
Pomidorowa. Niekwestionowana królowa polskich zup. Najczęściej gotujemy ją na niedzielnym rosole. Jednak wariantów zupy pomidorowej jest o wiele więcej. Tym razem na obiad proponujemy pikantną zupę, którą możemy podać z grzankami lub mozzarellą. Doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Włoszczyznę oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć warzywa w garnku o grubszym dnie na łyżce masła.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać (można wcześniej usunąć nasiona), dodać do warzyw.
- Rozdrobnić pomidory i wraz z zalewą dodać do warzyw, dolać białego wina i całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
- Wrzucić listek laurowy. Gotować zupę na małym ogniu pół godziny. Zupę zblendować na gładki krem.
- Zupę podawać z grzankami i kleksem kwasnej śmietany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl