Pierogi z suszonymi śliwkami
Trudno sobie wyobrazić polską kuchnie bez pierogów. Możemy je jeść zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi farszami. W moim domu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierożków z suszoną śliwką. Serdecznie polecam ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli
- łyżka roztopionego masła
Farsz:
- 30 dag suszonych śliwek bez pestek
- trochę rodzynek
- miód do smaku
Do polania:
- masło
- miód
- kilka kropel soku z cytryny
Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką. W tym czasie śliwki i rodzynki zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy i mieszamy z miodem (mozna też posiekac nożem bądź blenderem) Ciasto dzielimy je na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajamy szklanką krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2 minut. W rondelku topimy masło dodajemy trochę miodu i soku z cytryny. Pierogi podajemy polane słodkim sosem.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze