Pierogi leniwe z ziemniakami - przepisy
Pierog leniwe z ziemniakami, inaczej kluski lub kopytka, to szybki, łatwy i smaczny sposób na obiad. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Świetnie smakują ze śmietaną, cukrem lub powidłami. Dziś podajemy sposoby na to, jak je przyrządzić. Sprawdź!
Pierogi leniwe z ziemniakami - z czym podajemy?
Pierogi leniwe z ziemniakami, inaczej kopytka, to ulubiona potrawa dzieci. Łatwo je przygotować, nie wymagają też wielu składników: mąki, ziemniaków, wody. Zrobisz je w niecałą godzinę. Możesz je podawać na słodko - najczęściej właśnie w takiej postaci je spożywamy lub dodawać do nich owoce (szczególnie jagody będą dobrze smakować).
Możemy także podawać je w całości lub zmiksowane na puree. W zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy posiłkować się mrożonkami, świetnie smakować będą także z wszelkiego rodzaju musami, np. ze śliwek lub jabłek.
Pierogi leniwe z ziemniakami mogą być też, tak jak już wcześniej wspomniałam, podawane w sposób wytrawny, z gulaszem lub lekkim sosem warzywnym. Najlepsze będą te na bazie szpinaku, cukinii, bakłażana czy pomidora. Dodatkowo, kolor tych warzyw będzie doskonale kontrastował z kluskami, co dodatkowo podkreśli jego walory.
Kluski leniwe mogą być podawane też po włosku, z dodatkiem natki pietruszki, chilli oliwy lub czosnku. Innym pomysłem jest podanie ich z grzybami, np. kurkami lub podgrzybkami.
W przypadku tego dania nie trzeba się obawiać eksperymentów. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia - są na tyle uniwersalne, że będą smakować w połączeniu z większością produktów spożywczych.
Poniżej podajemy przepisy na pierogi leniwe z ziemniakami na słodko oraz wytrawnie. Do dzieła!
# Pierogi leniwe z ziemniakami i z twarogiem - przepis
Potrzebne składniki:
- 450 g twarogu;
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków;
- 1 jajko;
- 200 g mąki;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- do podania: bułka tarta, cynamon, cukier, masło.
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę wykładamy jajko, mąkę, ziemniaki utłuczone, ser, cukier waniliowy i zwykły.
2. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy na kształt cygara, nożem go spłaszczamy.
3. Kroimy ciasto na kopytka (przy pomocy widelca robimy na nich wzorki);
4. Leniwe gotujemy w osolonej wodzie z oliwą. Gdy wypłynął na wierzch, jeszcze 2 minuty gotujemy.
5. Z bułki tartej, cynamonu i cukru robimy słodką polewę do naszych kopytek. Smażymy na patelni składniki, aż się bułka zarumieni.
6. Kluski podajemy na gorąco, polane tą właśnie bułką. Gotowe.
Pierogi leniwe z ziemniakami i masłem szałwiowym - przepis
Potrzebne składniki:
1 szklanka twarogu;
2 szklanki ugotowanych ziemniaków;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 szklanka mąki pszennej;
1 jajko;
1 żółtko
20 listków szałwii;
0,5 szklanki masła.
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki ubijamy i zostawiamy do przestudzenia. Biały ser rozcieramy widelcem i dodajemy do ziemniaków, razem z mąką ziemniaczaną i pszenną, jajkiem i żółtkiem.
2. Wszystko razem zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 3 - 4 porcje.
3. Lekko podsypujemy mąkę i formułujemy ze wszystkich porcji wałki i kroimy na ukośne kawałki.
4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka, mieszamy i gotujemy do wypłynięcia.
5. W małym rondelku rozpuszczamy masło i czekamy, aż będzie gorące. Wrzucamy do niego i wysuszone liście szałwii, smażymy przez około minutę.
6. Leniwe układamy na talerzu, polewamy masłem szałwiowym i kładziemy usmażone listki. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl