Pierogi leniwe z ziemniakami - przepisy

Pierog leniwe z ziemniakami, inaczej kluski lub kopytka, to szybki, łatwy i smaczny sposób na obiad. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Świetnie smakują ze śmietaną, cukrem lub powidłami. Dziś podajemy sposoby na to, jak je przyrządzić. Sprawdź!

Pierogi leniwe z ziemniakami - przepisy
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi leniwe z ziemniakami - z czym podajemy?

Pierogi leniwe z ziemniakami, inaczej kopytka, to ulubiona potrawa dzieci. Łatwo je przygotować, nie wymagają też wielu składników: mąki, ziemniaków, wody. Zrobisz je w niecałą godzinę. Możesz je podawać na słodko - najczęściej właśnie w takiej postaci je spożywamy lub dodawać do nich owoce (szczególnie jagody będą dobrze smakować).

Możemy także podawać je w całości lub zmiksowane na puree. W zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy posiłkować się mrożonkami, świetnie smakować będą także z wszelkiego rodzaju musami, np. ze śliwek lub jabłek.

Pierogi leniwe z ziemniakami mogą być też, tak jak już wcześniej wspomniałam, podawane w sposób wytrawny, z gulaszem lub lekkim sosem warzywnym. Najlepsze będą te na bazie szpinaku, cukinii, bakłażana czy pomidora. Dodatkowo, kolor tych warzyw będzie doskonale kontrastował z kluskami, co dodatkowo podkreśli jego walory.

Kluski leniwe mogą być podawane też po włosku, z dodatkiem natki pietruszki, chilli oliwy lub czosnku. Innym pomysłem jest podanie ich z grzybami, np. kurkami lub podgrzybkami.

W przypadku tego dania nie trzeba się obawiać eksperymentów. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia - są na tyle uniwersalne, że będą smakować w połączeniu z większością produktów spożywczych.

Poniżej podajemy przepisy na pierogi leniwe z ziemniakami na słodko oraz wytrawnie. Do dzieła!

# Pierogi leniwe z ziemniakami i z twarogiem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 450 g twarogu;
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 1 jajko;
  • 200 g mąki;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • do podania: bułka tarta, cynamon, cukier, masło.

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wykładamy jajko, mąkę, ziemniaki utłuczone, ser, cukier waniliowy i zwykły.

2. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy na kształt cygara, nożem go spłaszczamy.

3. Kroimy ciasto na kopytka (przy pomocy widelca robimy na nich wzorki);

4. Leniwe gotujemy w osolonej wodzie z oliwą. Gdy wypłynął na wierzch, jeszcze 2 minuty gotujemy.

5. Z bułki tartej, cynamonu i cukru robimy słodką polewę do naszych kopytek. Smażymy na patelni składniki, aż się bułka zarumieni.

6. Kluski podajemy na gorąco, polane tą właśnie bułką. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Pierogi leniwe z ziemniakami i masłem szałwiowym - przepis

Potrzebne składniki:

1 szklanka twarogu;
2 szklanki ugotowanych ziemniaków;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 szklanka mąki pszennej;
1 jajko;
1 żółtko
20 listków szałwii;
0,5 szklanki masła.

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki ubijamy i zostawiamy do przestudzenia. Biały ser rozcieramy widelcem i dodajemy do ziemniaków, razem z mąką ziemniaczaną i pszenną, jajkiem i żółtkiem.

2. Wszystko razem zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 3 - 4 porcje.

3. Lekko podsypujemy mąkę i formułujemy ze wszystkich porcji wałki i kroimy na ukośne kawałki.

4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka, mieszamy i gotujemy do wypłynięcia.

5. W małym rondelku rozpuszczamy masło i czekamy, aż będzie gorące. Wrzucamy do niego i wysuszone liście szałwii, smażymy przez około minutę.

6. Leniwe układamy na talerzu, polewamy masłem szałwiowym i kładziemy usmażone listki. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru