WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Pierogi leniwe z ziemniakami - przepisy

Pierog leniwe z ziemniakami, inaczej kluski lub kopytka, to szybki, łatwy i smaczny sposób na obiad. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Świetnie smakują ze śmietaną, cukrem lub powidłami. Dziś podajemy sposoby na to, jak je przyrządzić. Sprawdź!

Pierogi leniwe z ziemniakami - przepisy
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi leniwe z ziemniakami - z czym podajemy?

Pierogi leniwe z ziemniakami, inaczej kopytka, to ulubiona potrawa dzieci. Łatwo je przygotować, nie wymagają też wielu składników: mąki, ziemniaków, wody. Zrobisz je w niecałą godzinę. Możesz je podawać na słodko - najczęściej właśnie w takiej postaci je spożywamy lub dodawać do nich owoce (szczególnie jagody będą dobrze smakować).

Możemy także podawać je w całości lub zmiksowane na puree. W zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy posiłkować się mrożonkami, świetnie smakować będą także z wszelkiego rodzaju musami, np. ze śliwek lub jabłek.

Pierogi leniwe z ziemniakami mogą być też, tak jak już wcześniej wspomniałam, podawane w sposób wytrawny, z gulaszem lub lekkim sosem warzywnym. Najlepsze będą te na bazie szpinaku, cukinii, bakłażana czy pomidora. Dodatkowo, kolor tych warzyw będzie doskonale kontrastował z kluskami, co dodatkowo podkreśli jego walory.

Kluski leniwe mogą być podawane też po włosku, z dodatkiem natki pietruszki, chilli oliwy lub czosnku. Innym pomysłem jest podanie ich z grzybami, np. kurkami lub podgrzybkami.

W przypadku tego dania nie trzeba się obawiać eksperymentów. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia - są na tyle uniwersalne, że będą smakować w połączeniu z większością produktów spożywczych.

Poniżej podajemy przepisy na pierogi leniwe z ziemniakami na słodko oraz wytrawnie. Do dzieła!

# Pierogi leniwe z ziemniakami i z twarogiem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 450 g twarogu;
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 1 jajko;
  • 200 g mąki;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • do podania: bułka tarta, cynamon, cukier, masło.

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wykładamy jajko, mąkę, ziemniaki utłuczone, ser, cukier waniliowy i zwykły.

2. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy na kształt cygara, nożem go spłaszczamy.

3. Kroimy ciasto na kopytka (przy pomocy widelca robimy na nich wzorki);

4. Leniwe gotujemy w osolonej wodzie z oliwą. Gdy wypłynął na wierzch, jeszcze 2 minuty gotujemy.

5. Z bułki tartej, cynamonu i cukru robimy słodką polewę do naszych kopytek. Smażymy na patelni składniki, aż się bułka zarumieni.

6. Kluski podajemy na gorąco, polane tą właśnie bułką. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Pierogi leniwe z ziemniakami i masłem szałwiowym - przepis

Potrzebne składniki:

1 szklanka twarogu;
2 szklanki ugotowanych ziemniaków;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 szklanka mąki pszennej;
1 jajko;
1 żółtko
20 listków szałwii;
0,5 szklanki masła.

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki ubijamy i zostawiamy do przestudzenia. Biały ser rozcieramy widelcem i dodajemy do ziemniaków, razem z mąką ziemniaczaną i pszenną, jajkiem i żółtkiem.

2. Wszystko razem zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 3 - 4 porcje.

3. Lekko podsypujemy mąkę i formułujemy ze wszystkich porcji wałki i kroimy na ukośne kawałki.

4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka, mieszamy i gotujemy do wypłynięcia.

5. W małym rondelku rozpuszczamy masło i czekamy, aż będzie gorące. Wrzucamy do niego i wysuszone liście szałwii, smażymy przez około minutę.

6. Leniwe układamy na talerzu, polewamy masłem szałwiowym i kładziemy usmażone listki. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów