Persymona, owoc pełen zdrowia

W naszych sklepach coraz częściej możemy znaleźć owoce, o których nie mamy zielonego pojęcia. Bardzo egzotyczne, dziwnie wyglądające i budzące pytanie - co z nimi zrobić? Jeść na surowo? Poddawać obróbce? Jakie mają one właściwości? Zastanawiamy się nad tym i, najczęściej, rezygnujemy z zakupu. A szkoda, bo wiele tropikalnych owoców jest znakomitych i, przede wszystkim, zdrowych. Jednym z nich jest persymona, nazywana inaczej kaki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W naszych sklepach coraz częściej możemy znaleźć owoce, o których nie mamy zielonego pojęcia. Bardzo egzotyczne, dziwnie wyglądające i budzące pytanie - co z nimi zrobić? Jeść na surowo? Poddawać obróbce? Jakie mają one właściwości? Zastanawiamy się nad tym i nierzadko rezygnujemy z zakupu. A szkoda, bo tropikalne owoce wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i zdrowotnymi właściwościami. Jednym z nich jest persymona, nazywana inaczej kaki.

Persymona to owoc drzewa hurmy, występującego w strefie podzwrotnikowej Azji i Ameryki. Są to przeważnie drzewa zimozielone, tylko kilka gatunków z obszarów o umiarkowanym klimacie okresowo zrzuca liście. Owoce pojawiają się już na siedmioletnich drzewach i jest ich bardzo dużo. Wygląda trochę jak pomidor - jest podobnej wielkości, ma pomarańczowo-czerwony kolor i zieloną szypułkę. To złudne podobieństwo do warzywa - w smaku, konsystencji i zastosowaniu są zupełnie różne. Do jedzenia nadają się wyłącznie bardzo dojrzałe okazy. Łatwo je rozpoznać - są miękkie, mają dobrze wybarwioną skórkę (bez zielonych plamek), a w konsystencji przypominają galaretkę. Niedojrzałe są cierpkie, a spożywane w dużych ilościach mogą być szkodliwe.

O ile zewnętrznie persymona przypomina pomidora, w smaku bardziej podobna jest do śliwki. Jest bowiem słodka, lekko kwaskowata i bardzo aromatyczna. Owoce można jeść na surowo, ale nadają się też do przetworów - można z nich przygotowywać dżemy, marmolady, kompoty i galaretki. Jednak o popularności tego owocu w wielu społecznościach decydują przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy A, zawierają też witaminę C i błonnik - o wiele więcej niż na przykład jabłka. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków przeciwutleniających - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy.

W tradycyjnej chińskiej medycynie to lekarstwo na nadciśnienie. Owoce kaki pozwalają leczyć podrażnioną skórę oraz zmniejszają krzepliwość krwi. Ich zwolennicy zapewniają również, że działają przeciwgorączkowo i są skuteczne przy chorobach serca. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i pozwalają utrzymać odpowiedni poziom dobrego. Jednak najważniejszą cechą persymony jest to, że zawarte w niej substancje pomagają w walce z nowotworami. Japońscy naukowcy zbadali tę cechę owoców kaki. Ustalili, że wyciąg z persymony pomaga hamować rozwój komórek białaczki, nawet zabijając je. Podobnie wyciąg z tych owoców może wpływać na inne komórki rakowe. Sok z persymony jest nadal badany, być może właśnie ta roślina pozwoli w końcu znaleźć skuteczne lekarstwo na tą straszną chorobę.

Jak wybierać owoce persymony? Pamiętajmy przede wszystkim, że sprowadzane są one do Europy w postaci niedojrzałej, by nie popsuły się podczas transportu. Owoce dojrzewają dopiero w magazynach, sklepach i w domu. Kupując kaki, wybierajmy owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku - bez szypułki o wiele szybciej się psują, a nawet mogą być bardzo szkodliwe (zabrudzone bakteriami). Jeśli nie znajdziemy odpowiednio dojrzałych owoców, można kupić lekko niedojrzałe, zapakować je do papierowej torby i pozostawić na kilka dni. Na pewno dojrzeją. Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce i zjadamy jak najszybciej, bo szybko się psują.

AD/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem