Trwa ładowanie...
d38iwrd
d38iwrd

Pasztet z zielonej soczewicy

Przepis

Pasztet z zielonej soczewicy to pyszna i zdrowa wegetariańska odpowiedź na tradycyjne, mięsne pasztety. Jest wyjątkowo delikatny w smaku, sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i zimno. Zobacz, jak go przygotować.

Oceń jako pierwszy:
d38iwrd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Pasztet z zielonej soczewicy
Getty Images
Pasztet z zielonej soczewicy
Składniki
  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
Przepis

Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki i także ugotować do miękkości.W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę.

Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem i solą do smaku.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą; przekładamy masę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.

Przepis dodał użytkownik Izaa

Pasztet z zielonej soczewicy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d38iwrd
d38iwrd
d38iwrd

d38iwrd
d38iwrd
d38iwrd