Pasztet z zielonej soczewicy
Pasztet z zielonej soczewicy to pyszna i zdrowa wegetariańska odpowiedź na tradycyjne, mięsne pasztety. Jest wyjątkowo delikatny w smaku, sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i zimno. Zobacz, jak go przygotować.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 200 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Przepis
Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki i także ugotować do miękkości.W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę.
Przepis
Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem i solą do smaku.
Przepis
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą; przekładamy masę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.