WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie

Agnieszka Maciąg podzieliła się na swoim blogu sprawdzonym przepisem na pasztet z cukinii. Pasztet jest lekki, pyszny, zdrowy, idealny dla osób na diecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, by wybrać świeże składniki dobrej jakości – ekologiczne warzywa, jajka od "szczęśliwych kur", zioła. Wypróbujcie koniecznie przepis.

Pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsiePasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Pokochacie go już po pierwszym kęsie

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub posiekanych
  • 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki kaszy manny (można ją zastąpić drobna kaszką kukurydzianą lub bułka tartą)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 jajka
  • duży pęczek natki pietruszki posiekany
  • posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przepis

  • Cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach, a następnie odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj, a cebulę drobno posiekaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 190C.
  • Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dopraw sola i pieprzem.
  • Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką. Masę przełóż do foremki.
  • Pasztet piecz przez około godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób