Trwa ładowanie...

Pasta z kurek – jak zrobić pyszne smarowidło?

Szukasz oryginalnego dodatku do chleba, bagietki, grzanki czy tosta? Wykorzystaj walory kurek. Z tych smacznych i aromatycznych grzybów bez większego trudu przygotujemy pastę kanapkową.

Grzanki z pastą z kurekGrzanki z pastą z kurekŹródło: Adobe Stock
d17k4om
d17k4om

Polacy jadają grzyby od wieków, o czym świadczy choćby lektura pierwszej polskiej książki kucharskiej – "Compendium Ferculorum, czyli zebranie potraw", wydanej w 1682 r. Jej autor, Stanisław Czerniecki, sekretarz królewski, podstoli żytomierski i długoletni kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, szczególnie polecał smardze, rydze, prawdziwki i pieczarki. Nie wspomniał wprawdzie o kurkach, ale także one od dawna goszczą na naszych stołach.

W różnych regionach kraju grzyby o charakterystycznej żółto-pomarańczowej barwie bywają nazywane kurzymi nóżkami, kurzajkami, liszówkami, lisicami lub lisiczkami. Niekiedy określa się je również mianem "żydowskiego grzyba", ponieważ przez ortodoksyjnych wyznawców judaizmu jest uznawany za koszerny – w odróżnieniu od maślaków czy rydzów wykazuje odporność na gnicie, omijają go również żarłoczne owady.

Nasi przodkowie przerabiali kurki na różne sposoby. Nic dziwnego, gdyż jest to bardzo uniwersalny produkt kulinarny. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do jajecznicy czy pierogowego farszu. Z tych smacznych grzybów przyrządzimy też bardzo smaczną pastę kanapkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad

Kurki – wartości odżywcze

W powszechnej opinii grzyby leśne nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Nie jest to do końca prawda, przynajmniej w przypadku kurki. Wprawdzie w jej składzie dominuje woda (dzięki temu 100 g dostarcza zaledwie 40 kalorii), ale nie brakuje w nim również np. łatwo przyswajalnych białek, w tym cennych aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Warto wymienić choćby wzmacniającą koncentrację umysłową lizynę czy tryptofan niezbędny do metabolizmu serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen.

d17k4om

Żółciutkie grzyby dostarczają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolenowego, który zmniejsza stany zapalne oraz ryzyko poważnych chorób układu krążenia, w tym zawału serca. Są także dość bogatym źródłem minerałów, przede wszystkim potasu i fosforu, a także witamin z grupy B, które odgrywają istotną rolę w regulowaniu pracy układu nerwowego.

Niepowtarzalny kolor kurka zawdzięcza dużej zawartości karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.

Pasta z kurek – jak to zrobić

Późnym latem i jesienią kurki bez trudu kupimy na targowisku, a często także w sklepie. Jeszcze większą frajdę zapewni ich samodzielne zbieranie w lesie. Niedoświadczeni grzybiarze muszą jednak zachować czujność – kurkę można bowiem pomylić z lisówką pomarańczową, która wprawdzie nie jest trująca, ale po spożyciu wywołuje dolegliwości żołądkowe.

Pasta z kurek Adobe Stock
Pasta z kurekŹródło: Adobe Stock, fot: Zbigniew Lewczak

Przed przyrządzeniem świeże kurki należy oczyścić z piasku i pozostałości leśnej ściółki. Najlepiej robić to na sucho, miękką szczoteczką i małym nożykiem. Można też zastosować patent naszych babć, czyli wrzucić grzyby do miski, zasypać mąką pszenną i drobną solą, a następnie zalać zimną wodą. Po przepłukaniu pod bieżącą wodą powinny być pozbawione wszelkich zanieczyszczeń. Kurek nie należy jednak długo moczyć, gdyż staną się gumowate.

d17k4om

Żółciutkie grzyby bardzo lubią towarzystwo jajek, dlatego warto oba te składniki połączyć w paście. Na początku gotujemy na twardo cztery jajka. Następnie podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki (300-400 g). Podsmażamy kilka minut, aż grzyby puszczą sok i częściowo znów go wchłoną.

Do kurek z cebulą dokładamy posiekane jajka i wszystko blendujemy na dość gładką masę. Na koniec możemy dodać do niej serek śmietankowy albo ricottę (łyżka). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową (szczypta), ewentualnie świeżymi ziołami, np. posiekanym rozmarynem czy koperkiem. Mieszamy, po czym schładzamy, przynajmniej godzinę, w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d17k4om
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17k4om
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj