Trwa ładowanie...
d3uekuz

Pasta Harissa na stałe w Lidlu. Uratuje niejedną potrawę

Pasta Harissa to podstawa kuchni krajów arabskich. Dodaje się ją do dań mięsnych, ale też kanapek, makaronów czy potraw z kaszy. Pasta na bazie papryczek chili jest bardzo ostrym dodatkiem, bez którego nie może obejść się większość kucharzy z Bliskiego Wschodu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pastę Harissa robi się z papryczek chili.
Pastę Harissa robi się z papryczek chili. (123RF)
d3uekuz

Harissa najczęściej występuje w formie pasty lub gęstego sosu. Robi się ją z papryczek chili, czosnku, oliwy, wzbogacając jej smak tradycyjnymi przyprawami. Znajdziemy w niej kumin, kmin rzymski czy kolendrę. Stąd właśnie jej niezwykła wyrazistość.

Chociaż pastę można zrobić samemu, to dla tych bardziej leniwych też mamy świetną opcję. Pasta Harissa właśnie weszła do stałej oferty sklepów Lidl. Kosztuje tylko 4,99 zł za tubkę o pojemności 70 ml.

d3uekuz

Można ją wykorzystać nie tylko do dań orientalnych, ale też do klasycznych potraw kuchni polskiej. Pasta świetnie podkręci smak zupy pomidorowej, faszerowanych jajek czy ryb.

Warto kupić ją przed nadchodzącymi Świętami. Będzie doskonałym dodatkiem do ryby po grecku czy świątecznej pieczeni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

*Zobacz też: *Tabbouleh - lekka sałatka na lato

d3uekuz

Podziel się opinią

Share

d3uekuz

d3uekuz