Pasta Harissa na stałe w Lidlu. Uratuje niejedną potrawę

Pasta Harissa to podstawa kuchni krajów arabskich. Dodaje się ją do dań mięsnych, ale też kanapek, makaronów czy potraw z kaszy. Pasta na bazie papryczek chili jest bardzo ostrym dodatkiem, bez którego nie może obejść się większość kucharzy z Bliskiego Wschodu.

Pastę Harissa robi się z papryczek chili.
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Harissa najczęściej występuje w formie pasty lub gęstego sosu. Robi się ją z papryczek chili, czosnku, oliwy, wzbogacając jej smak tradycyjnymi przyprawami. Znajdziemy w niej kumin, kmin rzymski czy kolendrę. Stąd właśnie jej niezwykła wyrazistość.

Chociaż pastę można zrobić samemu, to dla tych bardziej leniwych też mamy świetną opcję. Pasta Harissa właśnie weszła do stałej oferty sklepów Lidl. Kosztuje tylko 4,99 zł za tubkę o pojemności 70 ml.

Można ją wykorzystać nie tylko do dań orientalnych, ale też do klasycznych potraw kuchni polskiej. Pasta świetnie podkręci smak zupy pomidorowej, faszerowanych jajek czy ryb.

Warto kupić ją przed nadchodzącymi Świętami. Będzie doskonałym dodatkiem do ryby po grecku czy świątecznej pieczeni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

*Zobacz też: *Tabbouleh - lekka sałatka na lato

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja