Pasta Harissa na stałe w Lidlu. Uratuje niejedną potrawę
Pasta Harissa to podstawa kuchni krajów arabskich. Dodaje się ją do dań mięsnych, ale też kanapek, makaronów czy potraw z kaszy. Pasta na bazie papryczek chili jest bardzo ostrym dodatkiem, bez którego nie może obejść się większość kucharzy z Bliskiego Wschodu.
Harissa najczęściej występuje w formie pasty lub gęstego sosu. Robi się ją z papryczek chili, czosnku, oliwy, wzbogacając jej smak tradycyjnymi przyprawami. Znajdziemy w niej kumin, kmin rzymski czy kolendrę. Stąd właśnie jej niezwykła wyrazistość.
Chociaż pastę można zrobić samemu, to dla tych bardziej leniwych też mamy świetną opcję. Pasta Harissa właśnie weszła do stałej oferty sklepów Lidl. Kosztuje tylko 4,99 zł za tubkę o pojemności 70 ml.
Można ją wykorzystać nie tylko do dań orientalnych, ale też do klasycznych potraw kuchni polskiej. Pasta świetnie podkręci smak zupy pomidorowej, faszerowanych jajek czy ryb.
Warto kupić ją przed nadchodzącymi Świętami. Będzie doskonałym dodatkiem do ryby po grecku czy świątecznej pieczeni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
*Zobacz też: *Tabbouleh - lekka sałatka na lato