Trwa ładowanie...

Pasta curry – jak ją przyrządzić i do czego wykorzystać

Ten aromatyczny i wyrazisty w smaku produkt to obowiązkowy składnik wielu potraw kuchni azjatyckiej, choć może być również świetnym dodatkiem do rodzimej zupy pomidorowej czy… placków ziemniaczanych. Pasta curry występuje w różnych kolorach, zazwyczaj zielonym, żółtym lub czerwonym. Jak ją przygotować?

Pasta curry – jak ją przyrządzić i do czego wykorzystaćŹródło: iStock.com
dk65ai2
dk65ai2

Curry to zangielszczona forma tamilskiego słowa "kaṟi" oznaczającego "sos". W Azji Południowo-Wschodniej, a także w wielu orientalnych restauracjach na całym świecie, za tym określeniem kryją się pikantne i aromatyczne potrawy będące formą gulaszu, którego bazą może być mięso, owoce morza lub warzywa, koniecznie wzbogaconego pastą curry.

Ten produkt jest mieszanką rozmaitych ziół i przypraw, a jego odpowiednią konsystencję zapewnia dodatek tłuszczu (klarowanego masła ghee, oleju sezamowego lub ryżowego) lub pasty ze sfermentowanych krewetek.

Dziś już nie wiadomo, gdzie i kiedy narodziła się receptura pasty. Wiele jej składników, m.in. pieprz, koper włoski czy strąki tamaryndowca były znane i cenione na Półwyspie Indyjskim już 2,6 tys. lat przed naszą erą, o czym świadczą odkrycia archeologiczne. Jednak inny ważny element pasty curry, czyli ostre papryczki chilli, przywieźli tutaj dopiero Portugalczycy, którzy na początku XVI wieku założyli faktorię handlową w Goa – regionie nad Morzem Czerwonym.

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

Specjał jest rozpowszechniony zwłaszcza w kuchni tajskiej i to podobno właśnie w Tajlandii narodził się przed wiekami pomysł zmieszania ostrych papryczek z tutejszymi przyprawami, m.in. galangalem, trawą cytrynową czy liśćmi kaffiru, do dziś obecnymi w pastach curry, które występują w różnych postaciach, zarówno kolorystycznych, jak i smakowych, najczęściej: zielonej (najbardziej ostra), czerwonej i żółtej. Jak je przygotować w domu?

dk65ai2

Jak przygotować pastę curry

By przygotować czerwoną pastę curry, na początku musimy podprażyć na suchej patelni ziarna kolendry (3 łyżki) i kuminu (1,5 łyżki). Gdy przestygną, wrzucamy je do blendera razem z pokrojoną w paski trawą cytrynową (3 łodygi), pozbawionymi gniazd nasiennych papryczkami chili (3-4) i papryką słodką, czosnkiem (5-6 ząbków), obranym i pokrojonym imbirem (kawałek o długości 5-6 cm), sokiem z dwóch limonek oraz 2-3 listkami kaffiru (najlepiej zmielonymi). Na koniec dodajemy sól (2-3 łyżeczki), świeżo zmielony czarny pieprz, dolewamy dwie łyżki oleju (może być nasz rodzimy słonecznikowy) i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.

By przyrządzić żółtą pastę curry, w większości wykorzystujemy te same składniki, wzbogacamy ją jednak kurkumą (najlepiej świeżą), która zapewni nie tylko walory smakowe, ale również zagwarantuje produktowi właściwy kolor. Zieloną pastę curry uzyskamy, zastępując czerwone papryczki chili ich zielonymi odmianami. Dodaje się do niej często również posiekaną szalotkę.

Oczywiście istnieje mnóstwo wariacji na temat pasty curry, w niemal każdym tajskim domu przygotowuje się ją w trochę inny sposób. Jeśli chcemy poczuć prawdziwie orientalne klimaty, warto dodać np. galangala przypominającego trochę imbir, ale bardziej od niego aromatycznego i piekącego. Zamiast oleju można wykorzystać pastę krewetkową, która pojawia się w wyspecjalizowanych sklepach oferujących żywność egzotyczną.

Pasta curry w kuchni

Pasta curry, bez względu na kolor, jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Wystarczy dodać do niej trochę mleka kokosowego, by uzyskać pyszny i aromatyczny sos, który świetnie smakuje z owocami morza (zwłaszcza krewetkami), podsmażonym wcześniej mięsem (szczególnie drobiem i wołowiną), tofu czy warzywami. Zamiast mleczka możemy wykorzystać wodę albo rosół. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.

dk65ai2

Aromatyczna pasta curry świetnie komponuje się z rybami. Wystarczy natrzeć nią filet z łososia czy tuńczyka i odstawić na godzinę, a następnie usmażyć na patelni, ewentualnie podlać mleczkiem kokosowym, doprawić sokiem z cytryny i udusić. Pastą curry możemy też zamarynować przed pieczeniem skrzydełka lub inne części kurczaka.
Specjał wzbogaci również smak zup, np. popularnej pomidorówki. Na jesienny lub zimowy obiad warto przygotować rozgrzewającą zupę marchewkową – pokrojoną w plasterki marchewkę podsmażamy z cebulą i czosnkiem, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy, pod koniec dodając pastę curry i zabielając potrawę mleczkiem kokosowym albo jogurtem naturalnym.

Trochę pasty curry, np. czerwonej możemy dodać do startych i odsączonych ziemniaków, razem z drobno posiekaną cebulą dymką, natką pietruszki i surowym jajkiem. Po usmażeniu otrzymamy orientalną wersję placków ziemniaczanych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj