Papierówki smażone w cieście naleśnikowym

Pyszna propozycja na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Papierówki obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem smakują wyjątkowo. Jabłka można polać też miodem lub syropem klonowym. Jak radzi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", papierówek z zaufanego źródła nie trzeba obierać ze skórki, bo tym samym nie usuwamy zawartych w niej witamin i cennego błonnika.

Składniki ciasta naleśnikowego:
1/2 szklanki mleka
szczypta soli płaska łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:
papierówki (na taką ilość ciasta wystarczy 8 średnich jabłek)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko i roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać obsypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości