Papierówki smażone w cieście naleśnikowym
Pyszna propozycja na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny.
Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Papierówki obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem smakują wyjątkowo. Jabłka można polać też miodem lub syropem klonowym. Jak radzi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", papierówek z zaufanego źródła nie trzeba obierać ze skórki, bo tym samym nie usuwamy zawartych w niej witamin i cennego błonnika.
Składniki ciasta naleśnikowego:
1/2 szklanki mleka
szczypta soli płaska łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
papierówki (na taką ilość ciasta wystarczy 8 średnich jabłek)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko i roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać obsypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: wątróbka duszona z jabłkami. Palce lizać!