Papa Rellena. Peruwiańskie krokiety z mięsnym nadzieniem

Mieszkańcy Ameryki Południowej, poza kukurydzą i fasolą, uwielbiają ziemniaki. Nic dziwnego, Andy uchodzą za stolicę ziemniaków. Możemy tam spotkać kilkaset odmian. Jednym z tradycyjnych peruwiańskich dań jest Papa Rellena. W tym daniu można się doszukać podobieństwa do polskich pyzów lub krokietów. Przepis jest bardzo prosty, warto wypróbować go w swojej kuchni.

Przysmak peruwiańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
3

Smak Ameryki Południowej

Papa Rellena to ziemniaczane krokiety wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z dodatkiem jajka na twardo, oliwek, ostrej papryczki i aromatycznych przypraw. Ziemniaczane kulki panieruje się w tartej bułce i smaży w głębokim tłuszczu. Potrawa jest szczególnie popularna w Peru, a także w Chile, Kolumbii, Portoryko, na Dominikanie, Kubie i Karaibach. Najstarszy zapisany przepis pochodzi z XIX wieku.

Składniki: 2 jajka, 6 średnich ziemniaków, 1 drobno posiekana cebula, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego jalapeno, 1 łyżeczka kminku, 250 g mielonej wołowiny, 3/4 szklanki bulionu wołowego, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki zielonych oliwek (posiekane), 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia.

Przygotowanie: ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, słodką paprykę i jalapeno. Podsmaż. Dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut. Wlej bulion, wrzuć rodzynki i duś, aż płyn się zredukuje. Następnie dodaj oliwki. Puree ziemniaczane dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Drugie jajko ugotuj na twardo, a potem pokrój na 6 części. Zwilż dłonie w wodzie. Nabierz porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz, na środku ułóż farsz i kawałek jajka. Uformuj podłużny krokiet z lekko spiczastymi końcami. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Bułkę tarta wymieszaj z mąką. Panieruj krokiety i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj z ostrym sosem i ryżem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne