Papa Rellena. Peruwiańskie krokiety z mięsnym nadzieniem

Mieszkańcy Ameryki Południowej, poza kukurydzą i fasolą, uwielbiają ziemniaki. Nic dziwnego, Andy uchodzą za stolicę ziemniaków. Możemy tam spotkać kilkaset odmian. Jednym z tradycyjnych peruwiańskich dań jest Papa Rellena. W tym daniu można się doszukać podobieństwa do polskich pyzów lub krokietów. Przepis jest bardzo prosty, warto wypróbować go w swojej kuchni.

Przysmak peruwiańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Smak Ameryki Południowej

Papa Rellena to ziemniaczane krokiety wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z dodatkiem jajka na twardo, oliwek, ostrej papryczki i aromatycznych przypraw. Ziemniaczane kulki panieruje się w tartej bułce i smaży w głębokim tłuszczu. Potrawa jest szczególnie popularna w Peru, a także w Chile, Kolumbii, Portoryko, na Dominikanie, Kubie i Karaibach. Najstarszy zapisany przepis pochodzi z XIX wieku.

Składniki: 2 jajka, 6 średnich ziemniaków, 1 drobno posiekana cebula, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego jalapeno, 1 łyżeczka kminku, 250 g mielonej wołowiny, 3/4 szklanki bulionu wołowego, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki zielonych oliwek (posiekane), 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia.

Przygotowanie: ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, słodką paprykę i jalapeno. Podsmaż. Dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut. Wlej bulion, wrzuć rodzynki i duś, aż płyn się zredukuje. Następnie dodaj oliwki. Puree ziemniaczane dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Drugie jajko ugotuj na twardo, a potem pokrój na 6 części. Zwilż dłonie w wodzie. Nabierz porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz, na środku ułóż farsz i kawałek jajka. Uformuj podłużny krokiet z lekko spiczastymi końcami. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Bułkę tarta wymieszaj z mąką. Panieruj krokiety i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj z ostrym sosem i ryżem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości