Papa Rellena. Peruwiańskie krokiety z mięsnym nadzieniem

Mieszkańcy Ameryki Południowej, poza kukurydzą i fasolą, uwielbiają ziemniaki. Nic dziwnego, Andy uchodzą za stolicę ziemniaków. Możemy tam spotkać kilkaset odmian. Jednym z tradycyjnych peruwiańskich dań jest Papa Rellena. W tym daniu można się doszukać podobieństwa do polskich pyzów lub krokietów. Przepis jest bardzo prosty, warto wypróbować go w swojej kuchni.

Przysmak peruwiańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Smak Ameryki Południowej

Papa Rellena to ziemniaczane krokiety wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z dodatkiem jajka na twardo, oliwek, ostrej papryczki i aromatycznych przypraw. Ziemniaczane kulki panieruje się w tartej bułce i smaży w głębokim tłuszczu. Potrawa jest szczególnie popularna w Peru, a także w Chile, Kolumbii, Portoryko, na Dominikanie, Kubie i Karaibach. Najstarszy zapisany przepis pochodzi z XIX wieku.

Składniki: 2 jajka, 6 średnich ziemniaków, 1 drobno posiekana cebula, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego jalapeno, 1 łyżeczka kminku, 250 g mielonej wołowiny, 3/4 szklanki bulionu wołowego, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki zielonych oliwek (posiekane), 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia.

Przygotowanie: ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, słodką paprykę i jalapeno. Podsmaż. Dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut. Wlej bulion, wrzuć rodzynki i duś, aż płyn się zredukuje. Następnie dodaj oliwki. Puree ziemniaczane dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Drugie jajko ugotuj na twardo, a potem pokrój na 6 części. Zwilż dłonie w wodzie. Nabierz porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz, na środku ułóż farsz i kawałek jajka. Uformuj podłużny krokiet z lekko spiczastymi końcami. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Bułkę tarta wymieszaj z mąką. Panieruj krokiety i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj z ostrym sosem i ryżem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami