Trwa ładowanie...

Papa Rellena. Peruwiańskie krokiety z mięsnym nadzieniem

Mieszkańcy Ameryki Południowej, poza kukurydzą i fasolą, uwielbiają ziemniaki. Nic dziwnego, Andy uchodzą za stolicę ziemniaków. Możemy tam spotkać kilkaset odmian. Jednym z tradycyjnych peruwiańskich dań jest Papa Rellena. W tym daniu można się doszukać podobieństwa do polskich pyzów lub krokietów. Przepis jest bardzo prosty, warto wypróbować go w swojej kuchni.

Papa Rellena. Peruwiańskie krokiety z mięsnym nadzieniemŹródło: 123RF
d4eihbx
d4eihbx

Smak Ameryki Południowej

Papa Rellena to ziemniaczane krokiety wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z dodatkiem jajka na twardo, oliwek, ostrej papryczki i aromatycznych przypraw. Ziemniaczane kulki panieruje się w tartej bułce i smaży w głębokim tłuszczu. Potrawa jest szczególnie popularna w Peru, a także w Chile, Kolumbii, Portoryko, na Dominikanie, Kubie i Karaibach. Najstarszy zapisany przepis pochodzi z XIX wieku.

Składniki: 2 jajka, 6 średnich ziemniaków, 1 drobno posiekana cebula, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego jalapeno, 1 łyżeczka kminku, 250 g mielonej wołowiny, 3/4 szklanki bulionu wołowego, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki zielonych oliwek (posiekane), 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia.

Przygotowanie: ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, słodką paprykę i jalapeno. Podsmaż. Dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut. Wlej bulion, wrzuć rodzynki i duś, aż płyn się zredukuje. Następnie dodaj oliwki. Puree ziemniaczane dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Drugie jajko ugotuj na twardo, a potem pokrój na 6 części. Zwilż dłonie w wodzie. Nabierz porcję ciasta ziemniaczanego, spłaszcz, na środku ułóż farsz i kawałek jajka. Uformuj podłużny krokiet z lekko spiczastymi końcami. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Bułkę tarta wymieszaj z mąką. Panieruj krokiety i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj z ostrym sosem i ryżem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj