Pączki z kimchi i mozzarellą
Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki tortowej
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 1 l oleju (do smażenia)
Nadzienie:
- 250 g posiekanego kimchi
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę
Sos:
- 100 g majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki papryki w proszku
1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je do miseczki, dodaj szczyptę cukru oraz połowę mleka. Rozetrzyj wszystko i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj rozczyn z drożdży, jajka oraz pozostałe mleko. Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz wsypać je bezpośrednio do mąki (nie musisz przyrządzać rozczynu). Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Stopniowo dodawaj masło, cały czas wyrabiając ciasto (ok. 7–10 minut).
3. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość 2 cm.
5. Z ciasta wykrój krążki o średnicy 8–10 cm.
6. Na środek każdego krążka nałóż po 1 łyżce kimchi oraz 2–3 kosteczki mozzarelli.
7. Dokładnie sklej brzegi krążków, formując pączki. Odkładaj je na oprószony mąką blat lub półmisek, łączeniem do dołu. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
8. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C.
9. Delikatnie wkładaj pączki do oleju, po 2–3 sztuki na raz, i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia.
10. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką. Podawaj z pączkami.
Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"
Podziel się opinią
Komentarze