Pączki z kimchi i mozzarellą

Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym!

Pączki z kimchi i mozzarelląPączki z kimchi i mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki tortowej
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 l oleju (do smażenia)

Nadzienie:

  • 250 g posiekanego kimchi
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę

Sos:

  • 100 g majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki papryki w proszku

Przepis

1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je do miseczki, dodaj szczyptę cukru oraz połowę mleka. Rozetrzyj wszystko i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj rozczyn z drożdży, jajka oraz pozostałe mleko. Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz wsypać je bezpośrednio do mąki (nie musisz przyrządzać rozczynu). Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Stopniowo dodawaj masło, cały czas wyrabiając ciasto (ok. 7–10 minut).
3. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość 2 cm.
5. Z ciasta wykrój krążki o średnicy 8–10 cm.
6. Na środek każdego krążka nałóż po 1 łyżce kimchi oraz 2–3 kosteczki mozzarelli.
7. Dokładnie sklej brzegi krążków, formując pączki. Odkładaj je na oprószony mąką blat lub półmisek, łączeniem do dołu. Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
8. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C.
9. Delikatnie wkładaj pączki do oleju, po 2–3 sztuki na raz, i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia.
10. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką. Podawaj z pączkami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia