Domowa apteczka
Po sezonie na kwiaty czarnego bzu, teraz przyszedł czas na jego owoce. Możemy zrobić z nich wiele ciekawych w smaku zimowych przetworów. Warto jednak pamiętać, że czarny bez zawiera substancje trujące m.in. sambunigrynę, która znika dopiero po obróbce termicznej. Jesteście ciekawi, co można przygotować z tych niepozornych owoców? Zapraszamy do naszej galerii przepisów.
Sok z czarnego bzu
Składniki: 1 kg owoców, 1 l wody, 300 g cukru.
Przygotowanie: owoce myjemy i mieszamy z cukrem i wodą. Gotujemy ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy sok i gotujemy przez kolejne 90 minut. Sok wlewamy do wyparzonych wcześniej butelek.
Nalewka z czarnego bzu
Składniki: *1,5 kg owoców, 1 l spirytusu, 500 ml wódki, 300 ml wody, 300 g cukru, sok z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 5 goździków.
*Przygotowanie: owoce gotujemy przez ok. 15 minut, po czym odcedzamy sok i wlewamy go do słoika. Dodajemy alkohol, sok z cytryny, cynamon i goździki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Wodę gotujemy z cukrem. Następnie wlewamy go do słoika i zakręcamy na kolejne 2 miesiące.
Dżem z czarnego bzu
*Składniki: *1,5 kg owoców, 700 g cukru, woda, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *owoce dokładnie myjemy. Następnie gotujemy je razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż do momentu, gdy cukier rozpuści się, a owoce będą bardzo miękkie. Mus blendujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Herbata z suszonych owoców
Składniki: 3 łyżki suszonych owoców, gorąca woda, sok z cytryny.
Przygotowanie: świeże owoce wykładamy na blaszce i suszymy w piekarniku przez kilkanaście minut. Gdy wystygną, zalewamy je wrzątkiem i dodajemy sok z cytryny.
Mus z owoców czarnego bzu
*Składniki: *500 g owoców, 200 g cukru, sok z cytryny.
*Przygotowanie: *owoce dokładnie myjemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy razem z sokiem z cytryny na małym ogniu przez ok. 70 minut. Mus blendujemy. Następnie przecieramy go, aby pozbyć się pestek, które mogą zostać w owocach.