Owocowa pianka bez pieczenia. Deser idealny na upały
Puszysta pianka idealnie łączy się z delikatnym biszkoptowym spodem i słodką, owocową galaretką. Nie masz pomysłu na deser? Niewymagające pieczenia ciasto świetnie sprawdzi się na letnie upały. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się jak zrobić wyśmienite ciasto bez użycia piekarnika.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 100 ml mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 opakowania truskawkowej galaretki
- 250 dag truskawek
Przepis
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ostudzoną galaretkę ( jedno opakowanie) łączymy ze śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy tworząc z nich spód ciasta.
Gotową piankę wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Gdy pianka już stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy je wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretką owocową (dwa opakowania). Wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.