Owocowa pianka bez pieczenia. Deser idealny na upały

Puszysta pianka idealnie łączy się z delikatnym biszkoptowym spodem i słodką, owocową galaretką. Nie masz pomysłu na deser? Niewymagające pieczenia ciasto świetnie sprawdzi się na letnie upały. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się jak zrobić wyśmienite ciasto bez użycia piekarnika.

Owocowa pianka bez pieczenia. Deser idealny na upałyOwocowa pianka bez pieczenia. Deser idealny na upały
Luiza Nowak

Składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania truskawkowej galaretki
  • 250 dag truskawek

Przepis

Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ostudzoną galaretkę ( jedno opakowanie) łączymy ze śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy tworząc z nich spód ciasta.
Gotową piankę wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Gdy pianka już stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy je wcześniej przygotowaną, ostudzoną galaretką owocową (dwa opakowania). Wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw