Trwa ładowanie...

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie

Ma bogaty aromat i łagodny, owocowy smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów, dipów czy domowego majonezu. Olej z awokado jest także skarbnicą dobroczynnych składników odżywczych, zwłaszcza cennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej z awokado – właściwości i zastosowanieŹródło: 123RF
d2h7jo7
d2h7jo7

Awokado gości w jadłospisie mieszkańców Ameryki Środkowej od ponad 9 tysięcy lat, co potwierdziły badania archeologiczne prowadzone w południowym Meksyku. Ze względu ma miąższ o charakterystycznej, tłustawej konsystencji Aztekowie nazywali je "masłem puszczy", ale upowszechniło się inne nadane przez nich określenie tego niezwykłego owocu – ahuacate. Było jednak trudne do wymówienia przez mieszkańców Stanów Zjednoczonych, już o Europejczykach nie wspominając, stąd pojawiło się znane do dziś słowo – avocado.

Aztekowie czy Majowie wykorzystywali ten produkt na wiele sposobów, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości lecznicze. Jedną z podstaw ich kuchni był "ahuaca-mulli", czyli gęsta pasta zwana dziś guacamole, ceniona za solidną dawkę tłuszczu i białka. Już przed wiekami odkryto również zalety oleju tłoczonego na zimno z miąższu dojrzałego awokado, co wyróżnia go wśród innych tego typu produktów, "wyciskanych" zazwyczaj z nasion lub pestek.

W ostatnich latach awokado zyskało ogromną popularność na całym świecie. Nic dziwnego, że jego plantacje cieszą się nawet zainteresowaniem meksykańskich karteli narkotykowych, ponieważ uprawa gruszkowatych owoców stała się bardziej opłacalna od kokainy. Dużym zainteresowaniem cieszy się również wytłaczany z nich olej. Co warto o nim wiedzieć?

Zobacz też: Nie wszystkie oleje są niezdrowe. Sprawdź, które wybierać

Olej z awokado – wartości odżywcze

Olej z awokado to przede wszystkim bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w dodatku charakteryzujące się ich optymalnymi dla naszego zdrowia proporcjami. Jak bowiem wynika z badań naukowych, nadmierne spożywanie kwasów omega-6, przy jednoczesnym niedostatku kwasów omega-3, sprzyja m.in. rozwojowi raka piersi u kobiet po menopauzie, a także może zaburzać pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, rozregulowywać gospodarkę hormonalną czy zaostrzać stany zapalne.

d2h7jo7

Olej wytłaczany z awokado dostarcza potężnej dawki kwasu oleinowego, który skutecznie obniża ciśnienie oraz poziom "złego" cholesterolu LDL oraz kwasu palmitynowego regulującego produkcję hormonów i posiadającego skład niemal identyczny, co sebum wytwarzane przez ludzką skórę, powstrzymującego procesy jej starzenia.

Wartość odżywcza oleju z awokado jest zbliżona do oliwy z oliwek. Produkt z amerykańskiego owocu wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów. Działanie antyoksydacyjne to efekt m.in. wysokiej zawartości tokoferoli, czyli związków tworzących witaminę E oraz glutationu, wspierającego też pracę wątroby i układu nerwowego.

Olej dostarcza także dużej dawki luteiny – naturalnego barwnika chroniącego oczy przed wieloma dolegliwościami, m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy C, chlorofilu, fitosteroli czy potasu (tego ostatniego składnika jest więcej niż w bananach). Dzięki temu wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne, reguluje gospodarkę lipidową, pomaga uporać się ze zwyrodnieniami stawów, wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.

Produkt ceni się również ze względu na walory kosmetyczne – silnie nawilża , pobudza zdolności regeneracyjne skóry i chroni ją przed wpływem czynników zewnętrznych, a także przyspiesza gojenie ran czy oparzeń.

d2h7jo7

Olej z awokado – jak wykorzystać go w kuchni

Olej z awokado ma bogaty aromat i delikatny smak, choć niektórzy czują w nim pewną "metaliczność", dlatego nie jest produktem dla każdego. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu, zaś po otwarciu – w lodówce. W butelce często wytrąca się naturalny osad, dlatego przed spożyciem warto nią porządnie wstrząsnąć.
Do czego wykorzystać olej z awokado? Nierafinowany na pewno nie do przygotowywania potraw poddawanych obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura szkodzi zarówno walorom smakowym produktu, jak i jego właściwościom odżywczym. Rafinowany olej z awokado ma wysoką temperaturę palenia, nadaje się do smażenia.

Olej z awokado świetnie sprawdza się jako dodatek do specjałów przyrządzanych na zimno, zwłaszcza sałatek, surówek, dipów, sosów (np. domowego majonezu) i pikantnych past. Doskonale pasuje do pieczonych i gotowanych warzyw, makaronów czy marynat.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2h7jo7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
Więcej tematów